Sezon na maliny pomału dobiega końca, więc korzystając z ostatnich dni z dostępem do tych owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z malinami, kremem z
SMYKWKUCHNIktórym poczujecie się błogo, nie tylko za sprawą dobrego smaku, ale też procentów; ). To mój nowy ‚must have’ na każdej imprezie, ale też sposób na niezapowiedzianych gości, bo deser robi się prawie sam! Składniki Warstwa winna 1 spora gruszka 1/3 łyżeczki kardamonu w proszku 1,5 łyżki stewii z erytrytolem* 1 szklanka i 1/3 szklanki wina białego 1/3 szklanki wody(...)miękka. Mieszamy wodę z agar agar. Dolewamy do gotującej się w winie gruszki. Zagotowujemy ciągle mieszając i ściągamy z palnika. Przekewamy do 4 szklanek i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka lekko się zetnie, zabieramy się za budyń. 1 szklankę mleka wstawiamy na gaz, a w resztcie (1/2 szklanki) dokładnie mieszamy proszek budyniowy wraz ze słodzidłem. Wlewamy do ciepłego mleka
Fill The Bowlsuszonych owoców, za którym nie każdy przepada. Kisiel żurawinowy lekko cierpki, słodko- kwaśny wyjątkowo orzeźwiający jest przepyszny, no i ten kolorek! W sezonie żurawinowym idealnie sprawdzi się jako codzienny deser. Jeśli nie znasz tego przysmaku, zachęcam do przygotowania kisielku, nie tylko dzieci będą zachwycone. Składniki: 3/4-1 szklanka świeżych żurawin 500 ml wody 3 łyżki ksylitolu/cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)SMACZNEGO ! Uwagi: zamiast mąki ziemiaczanej możesz użyć żelatyny, a otrzymasz pyszną galaretkę żurawinową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort sernikowy z bitą śmietaną Każdy z nas lubi torty i mam cichą nadzieję że jego lżejsze wersje z owocami bitą śmietaną, oraz kakao przypadną
Miód i pieprzCiągnie mnie już w kierunku lata i letnich orzeźwiających deserów. Nie mogę się doczekać świeżych polskich truskawek, co prawda truskawki pojawiają się już w sklepach ale jakoś nie jestem do nich przekonana, dlatego użyłam mrożonych. Ze świeżymi to ciasto na pewno będzie lepsze. Polecam je nie tylko na lato bo jest bardzo smaczne, lekkie i delikatne(...)łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu truskawkowego 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru na wierzch 450 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoi drodzy przyszła pora na zrobienie domowych smakołyków. Gwarantuję udane i smaczne a jednocześnie efektowne czekoladki. Każdy z nas jest małym łakomczuszkiem i skusi się na
Podróż w kulinariaNiebawem dzień mamy, może kogoś uda mi się zainspirować? Biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Wykonanie
Malinowe Pocałunkiupiec, żeby smakowało i zarazem nie obfitowało w produkty niekorzystnie wpływające na zdrowie. Chociaż kawałek ciasta zjedzony „od święta” nikomu nie powinien zaszkodzić, jednak starajmy się modyfikować przepisy, żeby deser był w miarę „zdrowy” Kawa… czekolada… Czego chcieć więcej … Ciasto czekoladowo – kawowe – przepis Biszkopt: 6 jaj, 1 łyżka ksylitolu , 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej (lub innej(...)Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, dodać serek i ubijać. Potem dodać starta na tarce czekoladę (wiórki) i na koniec ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody). Galaretka kawowa 3 łyżki kawy mielonej, 3 łyżki ksylitolu, 4 łyżki żelatyny, amaretto lub inny alkohol Przygotować ok. 1 l kawy bez fusów (najlepiej espresso). W gorącym płynie rozpuścić ksylitol
Strefa Zdrowego Żywieniajajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą szabelki i kieliszka. Na nocleg pojechaliśmy do Łodzi, gdzie ugościła nas Kasia Biegańska. Niedziela 23 czerwca(...)nich tego wydarzenia by nie było, ten konkurs również połączył ich prywatnie Będę jeszcze pisać o tym weekendzie, przedstawię Wam moją relację z warsztatów czekoladowych, oraz z konkursu na deser z herbatą Teekanne. Dzisiaj jednak chciałam Wam przedstawić efekt pracy naszego zespołu: Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką , który powstał podczas warsztatów z Adamem Chrząstowskim. Pracowałam z Kingą, Bernadettą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś przepis na pyszne ciasto z masą z soczków Kubuś. Można przebierać w smakach. Polecam spróbować. Zwłaszcza, ze pogoda nas nie rozpieszcza, a dodatkowo smog na
Gotuję TestujęWłaśnie się zabierałem za pisanie tego wpisu i chciałem napisać, że śniegu już nie ma, ale w przeciągu godziny zrobiła się taka śnieżyca jak w filmach
PaleoLifeTo ciasto chociaż proste w wykonaniu jest niezwykle pyszne. Jogurtowe ciasto jest niezwykle mięciutkie i słodkie, powidło przełamuje tą słodycz i znów słodka pianka, a dekoracja
IzabelawkuchniZapraszam na bardzo pyszne i lekko kwaśne ciasto, które powstało z tego co powstało po ręką, stwierdzam, że takie nieplanowane ciasta są najlepsze. Często planuję wypieki
IzabelawkuchniDzisiaj mam dla Was pyszne pełne czekolady muffiny, takie bomby czekoladowe! Idealne na taką deszczową pogodę, jaka panuje za oknem. Oj jak ja bym chciała wiosnę
TrufelkowoZapomniałam ..a robiłam już jakiś czas temu..Takie ciacho można zrobić z samego jogurtu naturalnego ..a u mnie jedna cieńsza warstwa z połowy porcji co z
Moje domowe kucharzenie