de vol - 23 przepisów (strona:2/2)

Wpadła gruszka do ... clafoutis. Czekoladowego. I maliny też. 133

nazywa się ta gruszka, która do niego wpadła. A Wy wiecie?  CZEKOLADOWE CLAFOUTIS Z GRUSZKĄ I MALINAMI /przepis Julii Child z książki Mastering the Art of French Cooking, Vol. 1, znaleziony tu - klik ) 1/2 szklanki przesianej mąki ( to ważne, by w cieście nie powstały grudki) 1/4 szklanki dobrej jakości kakao (także przesiane, z tych samych powodów) szczypta soli

KUCHARNIA
Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream 202

łatwe w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej kuchni, a efekt – nieziemski! Przepis znalazłam w jednej z moich ulubionych książek Nigela Slatera „Tender” Vol. I. Polecam! Scroll down for recipe in English Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem (4 porcje jako dodatek do dania głównego) Składniki: 1 duży lub 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż

karmelowy
ŻARŁOSTACJA VOL 2 "JESIENNE KLIMATY" 99

Kofeina 2.0 Pierwsza została bardzo dobrze i entuzjastycznie przyjęta przez mieszkańców Opola w czerwcu tego roku. Dlatego postanowiliśmy, że impreza będzie cykliczna i oto już za trzy dni: Żarłostacja vol 2 "Jesienne klimaty". Program imprezy: Jeśli macie możliwość bycia z nami w ten dzień, serdecznie zapraszamy. Gwarantujemy, że nie wyjdziecie głodni - tacy macie przyjść ;) O wasze żołądki zadba grupa pozytywnie

Kuchnia w opałach
Opolska Żarłostacja 2. Pełna jesiennych klimatów... 152

pasją do gotowania i jedzenia. ..Stacja...Żarło, Żarłostacja - druga edycja. 6.10.13 w Opolu odbyła się najsmaczniejsza impreza w Opolu ( kto wie, może i w świecie? ;) ) Żarłostacja vol. 2 - edycja jesienna. My jako Opolska Blogosfera Kulinarna, która już za chwilkę stanie się formalnie stowarzyszeniem, przygotowała przepyszne potrawy bazując na sezonowych produktach, jakie daje nam jesień. Były

Bon Appetit Małgorzaty
Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) 199

wiele sposobów. Ricottę robię, albo czasami kupuję, ale ostatnio w sklepach, do których chodzę ostatnio tego sera nie ma. Polecam moje przepisy z ricottą: ricottę do kanapek. Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta Naleśnik ze szpinakiem i serem ricotta Świeża, domowa ricotta jest smaczna, delikatna w smaku. Przygotowywanie ricottty jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Terrina z łososiem 149

Niedługo Sylwester, a jak pożegnanie końca roku to na stole pojawiają się u nas przystawki, najlepiej takie mini finger food, czyli na jeden kęs. Mogą to być vol-au-vent, tartinki, koreczki, mini kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności. Polecam również mini kanapeczki z chleba pumpernikiel z łososiem. A terrina na bazie ricotty, śmietanki 30% z siekanym szczypiorkiem, siekanym gravlaxem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kominki francuskie ;) 173

kominki" to vol-au-vent (tłum. lot z wiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede wszystkim do ich lekkości. Nadzienie to najczęściej ragout z mięsa kurczaka i pieczarek chociaż, możemy spotkać różne warianty tego dania. Super przekąska na przyjęcie ;) Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :) Składniki: połówka piersi z kurczaka

Czerwona Porzeczka