Pulpeciki pełne ziół i przypraw, z ciągnącym się serowym wnętrzem, polane sosem pomidorowym to ciekawy pomysł na odświeżenie i uatrakcyjnienie tradycyjnego przepisu. Zasmakują zarówno najmłodszym jak
Czekoladowa muffinkaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na aromatyczne pesto z suszonych pomidorów. Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować: - 10 suszonych pomidorów w oleju - 4 łyżki parmezanu
Bez CebuliEkspresowe danie, sycący makaron z kremowym sosem szpinakowym. Pieczarki i czerwona fasola wzbogacają smak. Użyłam pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle, można użyć dowolnego. Przepis z opakowania makaronu Lubella. Polecam! Makaron w sosie szpinakowym Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 300g mrożonego szpinaku pół puszki czerwonej fasoli 150g serka mascarpone opakowanie makaronu Tagliatelle świeżo posiekana bazylia
Smak mojej kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 400 g makaronu spaghetti, 250 g serka mascarpone, 3-4
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 350 g ulubionego makaronu, 45 0 g mrożonego szpinaku
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 350 g kolorowego makaronu, średnia cukinia, średnia papryka czerwona
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 125 g makaronu pappardelle, 150 g szpinaku, pojedyncza pierś
JejKuchniaZanim zaczęłam się "świadomie" odżywiać, moim popisowym daniem był makaron z tuńczykiem, śmietaną, kukurydzą i dużą ilością sera żółtego (!!!). Teraz tę potrawę nazwałabym: gluten z rtęcią, aluminium, kazeiną i gmo. Nie było to zdrowe, ale smakowało dobrze. Po prostu bardzo lubiłam smak tuńczyka i z tęsknoty za nim powstał właśnie wegański "tuńczyk" mielony. Podałam go dziś na chlebku
Jeść, by żyć w zdrowiusię gotowała, dodać makaron, wszystko wymieszać i podsmażać mieszając z 5 minut na koniec dodać natkę pietruszki pokrojoną, wymieszać, najlepiej smakuje po kilku godzinach, makaron wchłonie wodę z kapusty, smaki się przegryzą - pyszne danie obiadowe na jesienne chłodne dni............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzerwone pesto zagościło u nas. Aromatyczne, pikantne z nutą ziół przygotowane zostało z dorodnych suszonych pomidorów. Pesto idealnie nadaje się do dań z makaronem ale nie tylko... Z nim lubię również mięsa i ryby. Przygotowanie jego jest banalnie proste i szybkie. Śmiało możemy przechować je przez kilka dni w zamkniętym słoiczku w lodówce. Inspiracją do mojego pesto był
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do słoików a później wystarczy podsmażyć mięso, dodać zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe. Składniki: Przepis na 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju Sól Pieprz Oregano Tymianek Ostra papryka 2 łyżki
Smaki EwyKlasyka gatunku Oryginalnie wykonana nie ma sobie równych. Co prawda oryginał wiąże się również ze sporą porcją kalorii, dlatego niezbyt często ją przyrządzam, ale zdecydowanie nie
Pasja tworzeniabób i makaron. Chwilę jeszcze poddusić i można podawać. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i można posypać mozzarellą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Kuchnie świata , Makarony , Obiad Tagged: bób , filet z kurczaka , pomidory
https:KKuchniaMniamCzęsto robię dania z makaronem - moja Córka bardzo je lubi. To kolejna propozycja obiadowa; zdrowsza, razowa wersja "świderków" z kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami. Szybko, zdrowo i smacznie! składniki: 400 g makaronu razowego świderki 500 g mięsa z udek kurczaka cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona cukinia 1/2 brokuła ulubione zioła świeże lub suszone sól, pieprz
6nieboDziś mam dla Was jeden z przepisów archiwalnych. Kiedyś już pisałam, że co jakiś czas będę dodawała to co zebrałam przed blogiem. A ten własnie jest
Ewa w kuchniDania z makaronem bardzo często goszczą na naszym stole ze względu na łatwość przygotowania i różnorodność. Poniższy przepis to swojego rodzaju przedsmak zbliżającej się wiosny – kolorowe kąski soczystych warzyw w towarzystwie kremowego, delikatnego sosu koperkowego i chrupiących migdałów. Lekka i prosta propozycja na obiad. Składniki: 1 brokuł (500 g) 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki płatków migdałowych
Roślinna - blog wegańskiMakaron z pieczonym kalafiorem a’la carbonara to bardzo fajna, szybka propozycja na sycący i smaczny obiad. Nie wymaga wielu przygotowań, a efekt jest zaskakująco smaczny
Kolizje SmakówRobiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym
Monia miesza i gotujeJeżeli znudziły się Wam tradycyjne łazanki to zapraszamy na łazanki w formie zapiekanki – na pewno zachwycą Waszych gości :) Składniki: - 1
Kuchenne Wariacjejuż prawie się kończy warto więc wykorzystać ostatnie znalezione w lesie egzemplarze. Do tego dania możecie również wykorzystać grzyby suszone - będzie równie smaczne. Do tego dania wykorzystałam makaron penne pełnoziarnisty, dużo zdrowszy od jasnego. Za dodatki posłużyły świeże borowiki, cukinia, starty parmezan i oliwa z oliwek. Prosto i smacznie
Milion SmakówMakaron w sosie pomarańczowym. Składniki 350 g spaghetti 1 pomarańcza 6 filetów anchois 1 ząbek czosnku 70 ml oliwy z oliwek natka pietruszki parmezan sól, pieprz
R'n'G KitchenMakarony mają to do siebie, że można je przygotować w kilka chwil i smakują z każdym sosem. Składniki 250 g makaronu fusilli (świderki) 300 g piersi
R'n'G KitchenDzisiaj mam w końcu czas dla siebie. Taki prawie cały dzień, kiedy nic nie muszę. Spokojnie poszłam do sklepu, przez park i zaskoczyła mnie cisza. Jak
Gotuj z Blue RavenMakaron zawsze można przygotować na różne sposoby. Sos z wykorzystaniem tuńczyka wyszedł bardzo smacznie. Warto spróbować. Składniki 400 g makaronu 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2
R'n'G KitchenMiałam ochotę na coś z brokułem. Dawno nie jadłam, a chodziły za mną warzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com„Dzisiejszy przepis przygotowałam z myślą o dzieciach. One zazwyczaj wolą łagodniejsze smaki. I ważne, żeby było słodko. Taki mój pomysł na szybkie danie bezmięsne. Polecam
Wiem co jemKolejne danie z Makaronem Międzybrodzkim. Tym razem użyłam wstążki ząbkowanej, i kolejny raz nie zawiodłam się. Makaron po ugotowaniu w czasie przewidzianym przez producenta pozostał taki jak lubię, czyli al'dente, i doskonale pasował do sosu kurkowego. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyobiadu i nie tylko. Lekka, cudownie pachnąca słonecznikiem za sprawą dodania oleju słonecznikowego. Z pewnością sprawdzi się do dań z makaronem jak i ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm
MamaOskarkaPyszny mocno pomidorowy sos z dodatkiem smażonej cebulki i ziół. Wykorzystuję go jako bazowy sos do pizzy, ale również do dań z makaronem
Milion SmakówNietypowe danie z makaronu spaghetti i frankfurterek. Nitki makaronu przechodząc przez kiełbaski tworzą ciekawą kompozycję wizualną, a smaku dopełnia sos pomidorowy. Jeśli chcemy spróbować czegoś z kuchni niemieckiej to polecam właśnie coś tak nietypowego
Milion Smakówsię oszukiwać. Bardzo często myśl o obiedzie pojawia się w samo południe, kiedy czasu zostaje niewiele. Warto wtedy mieć w zanadrzu kilka prostych i szybkich przepisów na dania główne. Makarony to bardzo wdzięczne formy obiadu, szybkie i sycące. Chciałam tutaj wspomnieć o mięsie mielonym paczkowanym. . Strzeżcie się ludziska, często mięsa jest nieco ponad połowa. Co to za deal
MamaOskarkaoraz liście kaffiru. Bazą tej soli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz
ClauditteMissCookingLekki, ale bardzo smaczny obiadek, Szczególnie dla miłośników cukinii Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaOstatnio rzadko jemy ziemniaki na obiad, bardziej smakują nam dania z makaronu, ryżu, czy nawet z dodatkiem kaszy. Myślę, że główną przyczyną jest to, że te ziemniaki teraz są kiepskiej jakości, jakieś takie byle jakie. Zmieni się to na pewno wraz z pojawieniem się pierwszych młodych ziemniaków, które uwielbiam z masłem i koperkiem. Teraz, gdy jemy ziemniaki
dom-agi.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wczoraj z braku czasu musiałam zrobić jakiś szybki obiad. Zajrzałam do mojej lodówki oraz szafek kuchennych i do
Marta GotujeSzybkie, zdrowe -przymykamy oko na mascarpone ;)- i aromatyczne Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaCzyli pióra z pesto bazyliowym. O chyba najszysze danie z makaronu! Niestety... po raz kolejny usłyszałam mamooooo, mamoooo makaron! I to po zupie pomidorowej. Dwie małe makaroniary mam ! Składniki penne , u mnie Czaniecki pesto alla genovese , ze słoika parmezan ser topiony emmentaler LACTIMA oliwa z oliwek jeśli konieczna Ugotuj penne al dente. Wymieszaj z pesto. Dodaj ser topiony
Z Kuchni Do KuchniBardzo szybkie danie obiadowe z makaronem i krewetkami skąpane w sosie krewetkowo-śmietanowym. Doskonałe na wykwintną, romantyczną kolację. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 200g krewetek w pancerzach 200ml śmietanki 12% łyżka mąki 2 ząbki czosnku sól biały pieprz pieprz cayenne płatki ostrej papryki natka pietruszki 300g makaronu barwionego sepią WYKONANIE: Krewetki obieramy z pancerzy i myjemy. Pancerze gotujemy około
Pyry na GazPo całym dobrodziejstwie w Święta i Nowy Rok teraz czas na szybką, lekką kuchnię.Kilka składników i mamy zdrowe, smaczne i syte danie.Składniki:makaron razowycebula
NA MOIM TALERZUDzisiaj przepis na danie dla wielbicieli makaronów i kuchni śródziemnomorskiej, bo wykorzystamy w nim m.in. suszone na słońcu pomidory, oliwki i rybę :)Składniki (dla 2 osób):opakowanie (100 g) łososia wędzonegomakaron, ja wykorzystałam razowe spaghettikilka pomidorów suszonych mała cebulakilka oliwek100 ml śmietanyprzyprawy (chilli, czosnek, bazylia,...) Wykonanie:Na łyżce oliwy lub oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę
Taste Of My Dayskładniki* 2 udka z kurczaka lub 500 g mięsa wieprzowego (tym razem kurczak)* 500 g kapusty białej* 1 marchewka* sól, pieprz, vegeta* pieprz ziołowy* papryka słodka
Mix smakuDziś kombinacja dania z makaronem na styl meksykański, ale taki zbliżony do tej kuchni. Czerwona fasola, kukurydza, przyprawa kuchni meksykańskiej oraz pozostałe dodatki czyli między innymi skrzydełka z kurczaka sprawiły, że potrawka z makaronem była super smaczna. A my takie kombinacje lubimy, oj lubimy.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniNo to oglądamy!http://www.jak.tv/movies/jak-zrobic-fettuccine-z-dynia-w-maslanym-sosie
Ostra na SłodkoPomysł na danie z makaronem.Składniki:-30 dkg makaronu ( rurki )-30 dkg mięsa mielonego-20 dkg pieczarek-1 cebula-1 papryka-kawałek pora-ząbek czosnku-10 dkg żółtego sera-3 jajka-szklanka mleka-1 i 1/4 szklanki mąki-1 dkg drożdży-pieprz, sól-przyprawa warzywna-olej do smażenia Paprykę kroimy w kostkę a cebulę i pora
Maminek kulinarnyOprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony.Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudrusok z 1/2 cytryny300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany
Smakowity Blog KulinarnyKolejne świetne danie z udziałem makaronu, tym razem znalezione w książce "Nigellissima". Jak zwykle proste i smaczne. Zamiast cukinii wykorzystałam kabaczka, smakują praktycznie tak samo. Parmezan też standardowo zastąpiłam zwykłym, dobrze topiącym się, żółtym serem. Niezwykły posmak tej potrawie nadaje białe wino w którym dusi się cukinia. Całość może nie wygląda zbyt apetycznie za to smakuje naprawdę wyśmienicie. Myślę
Złote przepisysztucznych barwników i chemii. Sos powstał z myślą o daniach z ryżu i jako dodatek do drobiu, ale jak wiadomo każdy może go dowolnie komponować z daniami z makaronu, z ryżu, kuskusu czy do ziemniaków, które Polski naród tak kocha!. Składniki: 2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory z targu
Apetyczna babeczkaDo wykonania tej sałatki użyłam makaronu świderki Mamma Mia, a reszta składników dowolna...u mnie ser , kiełbasa, papryka, ogórek..a wszystko delikatnie doprawione przyprawą do
Moje domowe kucharzeniesobie wywaru z kości kaczki postanowiłam przygotować ramen. Jest to wyjątkowe japońskie danie, popularne także w Chinach, bp stamtąd przywędrowało do Japonii. Ramen to po prostu rosół, ale inny do tego jaki gości na naszych stołach, tak naprawdę zawiera wszystko co tylko chcemy tam dać, makaron, mięso, grzyby, warzywa, ryby, owoce morza. Kompozycja zupy zależy tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnikskusiłam się na jego skosztowanie:) A więc, zapraszamy:) P.s. Mój Mąż wykorzystał do przygotowania dzisiejszego dania spaghetti No. 12 De Cecco, które dostałam do wypróbowania od firmy Indexfood, dlatego post oznaczyłam jako wpis sponsorowany. Jesteśmy z Mężem wielkimi miłośnikami makaronu(...)spaghetti - nie ma dla nas pyszniejszego dania na szybko niż taki właśnie makaron polany oliwą z dodatkiem chilli i czosnku (przecież nie nazwałabym inaczej tak mojego bloga;)) - tzn. że do makaronu dodajemy niewiele dodatków i jego jakość ma dla nas bardzo duże znaczenie. Makaron De Cecco bardzo nam obojgu smakował - jest gruby, ma świetną konsystencję, dobrze utrzymuje dodatki
Chilli Czosnek i Oliwadobrej jakości wędliny (lepsza będzie lekko wędzona np. szwarcwaldzka, niż surowa parmeńska) i świeżego makaronu (jeśli nie robicie go sami, poszukajcie go w sklepowych lodówkach), a danie będzie przebijać te restauracyjne. Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami: 300 g makaronu (o dowolnym kształcie, najlepiej świeżego) 250 g świeżych rydzów 100 g pomidorków koktajlowych (u mnie kolorowe(...)podan... Polędwiczka w sosie cydrowym Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, p... Dorsz pod grzybową kruszonką Dorsz pod grzybową kruszonką to proste danie rybne, które mo... Post Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuserem ricotta, czosnku, natki w towarzystwie parmezanu i makaronu to oryginalne danie, na które powinniśmy sobie od czasu do czasu pozwolić. Baaardzo syte, składniki na 3-4 porcje. Makaron możecie zastąpić innym, jeśli z jakichś przyczyn nie macie lub nie chcecie użyć spaghetti. Smacznego:) Składniki: 300 g makaronu spaghetti 3 awokado 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona papryka(...)blendera i zmiksujcie na gładki mus, przyprawcie solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotujcie al dente w osolonej wodzie, odcedźcie. Do papryki na patelni dodajemy odcedzony makaron wraz z sosem z awokado, posypujemy łyżką parmezanu, mieszamy chwilę do połączenia składników i wykładamy szybko na talerze. Gotowe danie posypujemy resztą parmezanu i natką
Zasmakuj Kuchniczęściej i w coraz większej ilości. U mnie dzisiaj królują z makaronem i grana padano. Coś szybkiego, pysznego i w dodatku ze świeżymi ziołami to danie idealne na początek wiosny! Składniki : * 200g makaronu - u mnie wstążki durum * 2 łyżki oliwy z oliwek * 250g zielonych szparagów * garść grana padano * garść ulubionych ziół : bazylia, oregano, tymianek * sól, pieprz
Magiczne Życie Martybardziej, że smakuje fantastycznie. Wymyśliłam to danie jakieś 13 lat temu. Podawałam na różne sposoby, z ryżem, makaronem ryżowym, makaronem jajecznym, z pieczywem. Zawsze smakuje świetnie. Tym razem z Młodym wybraliśmy makaron Tricolore a `la Italia Fettucionne Czanieckie Makarony - taki nasz kaprys. Jak mam czas się bawić samodzielnie komponuję składniki warzyw: paprykę, marchew, grzybki mun, kiełki bambusa(...)dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku danie możemy podać z makaronem, ryżem, ale i z bułką smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Granitium włoskiej firmy www.ballarini.pl
Blondynka Gotujemoja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad. Przepis jest banalnie łatwy i szybki do zrobienia, a danie smaczne i bardzo sycące. Polecam :) Składniki: mała główka białej kapusty 600 g mięsa mielonego 300 g makaronu 2 cebule 3 ząbki czosnku olej do smażenia kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić
magiczna kuchnia Kasiśmietanowo-bazyliowym z pieczarkami . Osobiście uwielbiam takie dania. Smak i prostota, to coś co w dzisiejszym zabieganym świecie jest często na wagę złota. Do przygotowania dania użyłam pysznego makaronu od EkoMak . Szeroka wstążka z kurkumą nie tylko wspaniale smakuje, ale też ładnie apetycznie prezentuje się z resztą składników. Spróbujecie. Składniki: 5 dużych pieczarek 1 mała czerwona(...)oleju, doprawiając suszoną bazylią, solą i pieprzem. Mieszamy, chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany przestudzony makaron. Chwilę mieszamy, następnie dolewamy śmietankę i dodajemy słodką czerwoną paprykę. Całość delikatnie mieszając trzymamy na małym ogniu, aż śmietanka lekko zgęstnieje (nie ma się zbytnio zredukować). Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Danie nie może być mdłe, ja dodaję sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec dodajemy około
Słodkie okruszkipołudniu (Kampania), co zapewnia ich zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce morza), "Contorni/Sałatki i surówki", "Frutta e Dolci/Owoce i desery" oraz "Merende/Przekąski". Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki(...)zimą. Sporo jest właśnie przepisów z rodzinnych stron autorów, czyli Piemontu i Kampanii. Receptury są zarówno proste, jak i bardziej skomplikowane (dania mięsne). Moje ulubione rozdziały to kolorowe przystawki oraz "Primi", czyli wspaniałe zupy i makarony, z których chciałabym przygotować prawie wszystkie. Zawiedziona jestem za to rozdziałem na temat deserów - żaden z prezentowanych w książce przepisów
Chilli Czosnek i Oliwa