dania z makaronu - 4040 przepisów (strona:160/270)

Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 138

Prosta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :)Składniki:1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściachpół porapół

Bon Appetit Małgorzaty
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 248

Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania z ryżem.  Przy gotowaniu można puścić wodzę fantazji ... i dodać co tylko nam wpadnie do głowy :) i praktycznie

Walijskie Pichcenie
Recyklingowy makaron 211

świeżo mielony czarny pieprz ok. 200 g grubego makaronu (u mnie kokardki) Boczek kroimy w niewielką kostkę, a opłukany szpinak w paski. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Makaron gotujemy al dente w sporej ilości dobrze osolonej wody (ok. 2 min. krócej, niż podają na opakowaniu). W czasie gdy makaron się gotuje, zrumieniamy boczek. Kiedy ten zamieni się już(...)dodajemy sos beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie potrawy lubię najbardziej. Jednak tym razem miałam jeszcze większą satysfakcję, ponieważ danie powstało ze składników (oraz sosu), które już miałam już w lodówce i coś trzeba było

Ratunku obiad
Grillowane krewetki z kolendrą i miodem 121

grillowane krewetki mogę wcinać zawsze i wszędzie. Dzisiejsza propozycja jest po prostu mega . Grillowane krewetki z makaronem z cukinii – uwierzcie to zgrany duet. Niebo w gębie i zdrowo i szybko i fajnie. A do tego przygotowanie tego całego dania zajmuje tylko chwilę i już możemy się rozkoszować i zajadać pyszne grillowane krewetki. Składniki: krewetki, cytryna, 4 ząbki

PaleoLife
Makaron z krewetkami w sosie cztery sery 177

nijak nie chciał mi pozwolić na inną... ;-) ale w końcu i do tego się przełamałam :-) I danie, o którym Wam dziś piszę jest jednym z moich ulubionych :-) jego dodatkowym atutem jest to, że właściwie przygotowuje się je tyle, ile trwa gotowanie makaronu - od momentu wstawienia wody i odcedzenia go ;-) A smakuje tak, że żal zostawić choćby mały okruszek

Czary - gary w kuchni
Makaron z truskawkami 201

wersja. składniki : 250-300 g makaronu u mnie Czaniecki tasiemka walcowana 300 g truskawek 2 kopiaste łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru waniliowego Truskawki zmiksować blenderem z cukrem waniliowym i śmietaną. Makaron ugotować, można użyć makaronu o dowolnym kształcie. Ugotowany makaron polać zmiksowanymi truskawkami i gotowe. To moja wersja tego prostego i smacznego dania, które uwielbiają zarówno dzieci

Monia miesza i gotuje
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 141

smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam z ogrodu i zrobiłam danie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35 minut. Składniki: 80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia 20 dag  makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki

Wanilia i Kardamon
Bób na maśle w aromacie chilli, czosnku i koperku 164

Dziś mam dla Was przepis na bób smażony na maśle z dodatkiem chilli, czosnku i świeżego kopru. Danie z bobu to świetna opcja na wakacyjny obiad. Tak przygotowany bób, możecie również wykorzystać jako dodatek do sałatek lub makaronu.  Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg bobu 1 cebula

kulinarnyJa
Sałatka z kurczakiem i awokado w sosie musztardowym 146

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem –

Marta Gotuje
LASAGNE - pyszna, a kalorie mam w nosie! 169

Ostatni etap: układamy warstwy (w mojej wersji mam trzy warstwy, więc na tyle dzielę makaron, sosy i starty ser) - najpierw makaron, na to sos beszamelowy, potem sos mięsno-pomidorowy i ser. Każda warstwa tak samo, na koniec sera można dać więcej.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. I gotowe

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Zapiekanka serowa 425

Typowe danie kuchni szwajcarskiej. W oryginalnym przepisie używa się sera Appenzeller, ale z powodzeniem można go zastąpić ementalerem. Składniki 200 g makaronu drobnego ( ja użyłem gnocchi ) sól pieprz biały 200 g sera ementaler 3 cebule natka pietruszki 2 łyżki masła Przygotowanie Ugotowałem makaron w osolonej wodzie (6-8 minut). Starłem ser na drobnej tarce. Cebule obrałem i pokroiłem

R'n'G Kitchen
Zupa soczewicowo-imbirowa, Shang Hai 174

Taką zupę jadłam w syryjskiej restauracji . Oczywiście nie znam oryginalnego przepisu. To próba odtworzenia smaku tej zupy, ale myślę, że bardzo udana. Koniecznie podajcie danie z cząstkami cytryny. Powinno się je wycisnąć przed jedzeniem prosto do zupy. Wychodzą 3-4 porcje. Składniki: 2-3 pory 2 ząbki czosnku 1 duży kawałek obranego ze skórki imbiru (długości(...)miseczek i podawaj z cząstkami cytryny. Przepis dodaję do akcji: Ostatnio zaglądnęłam do azjatyckiej restauracji Shang Hai . Jedzenie dało się zjeść, choć przesolone i niezbyt apetycznie podane. W menu chyba z 60 pozycji - niedobry znak... Z opcji wegetariańskich, makaron rozmaitości z warzywami (to szaro-bure na zdjęciu) lub bukiet warzyw z ryżem/makaronem sojowym, o tofu można pomarzyć... Bardzo niskie

Qlinarnie i Qlinarnie
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 150

surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami.Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 147

Jako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100

My Culinary Art
Pierożki w rosole 231

Urozmaicamy rosół? ... dosyć  tradycyjnego makaronu zamieńmy go na pierożki.Składniki do pierozków: Farsz: ugotuj rosół na około 0,25 dag wołowiny i 0,25 daj drobiu, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (50g), nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem

Niezły Młynek