Składniki: -hamburgery "stejki" (z biedronki) -parówki (też z biedronki) -makaron -ketchup -2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. "Stejki" kroimy
Tanie przepisy studenckieNa Interia. pl w sekcji GOTOWANIE mój przepis na: Makaron ze szpinakiem i kawałkami kurczakaPrzepis TUFajnie ,że ktoś docenia naszą codzienną pracę.SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie EwyMałe, leśne i pomarańczowe grzybki o wdzięcznej nazwie kurki, potrafią podczas gotowania swym aromatem wypełnić cały dom i zaprosić na posiłek bez wzywania i
Jadło i czytadłooprószone startym parmezanem, posypane świeżymi listkami bazylii.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 5 dorosłych osób.Klopsiki w sosie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nie starci smaku, sos zgęstnieje i dobrze się przegryzie.Smak sosu można wzbogacić o papryczkę(...)chili, a parmezan w klopsikach zastąpić startym, żółtym serem, choć nieco wpłynie to na ich smak.Bazylię można zastąpić natką pietruszki.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprzecież wszystkiego na hormony się zwalić nie da: street food. Naparzyłam się na wszelkiego rodzaju programy o jedzeniu z ulicy, ślina mi ciekła jak buldogowi. Śniły mi się burgery, makarony, robaki w cukrze, gotowane kukurydze i inne cuda na patyku. Przecież te dwa i pół miliarda ludzi, którzy dzień w dzień korzystają z ulicznego jedzenia nie może się mylić. Podążając(...)hipsterzy to się powinni histerzy nazywać. Jeden prawie płakał nad maczanką po krakowsku, tak go wybór wzruszył. A swoją drogą maczanka po krakowsku to było bodajże jedyne danie z Krakowa, nie licząc kiełbas. Wychodzi na to, że regionalną potrawą krakowską jest burger i krewetki. Mam tylko nadzieję, że krewetek w Wiśle nie łowili. Ale wróćmy na moment do maczanki
ladykitchenPyszne połączenie cukinii, szynki szwarcwaldzkiej i sera feta z pełnoziarnistym makaronem. Do tego czarne oliwki, aromatyczne pomidorki koktajlowe i niezastąpiony czosnek. Powiem szczerze, że nigdy nie byłam przekonana do żadnych wędlin, no, może poza szynką z kurczaka... A to był błąd!, identycznie zresztą jak z oliwkami (za tymi też nie przepadałam) Rozczarowałam się... bardzo pozytywnie! I doszłam(...)nieco innymi produktami. Niby takie proste (i szybkie!) w przygotowaniu, a tak zaskakujące w połączeniu smaków. Danie nie tylko na szybki obiad, ale i wykwintną kolację. ;) Gwarantuję, że zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie! Składniki (na 2 porcje) : - ulubiony makaron (u mnie graham, ok. 100 g) - 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej - ok. 50 g sera feta - kilka pomidorków koktajlowych - kilka
Kuchnia Ellieobiad. Lekki i bardzo smaczny, jeśli zastąpić pistacje pestkami dyni i pominąć ser w pesto idealne danie dla mam karmiących lub alergików (oczywiście nie uczulonych na pomidory :)Przyznam szczerze, że same zawijasy też są pyszne np. jako wędlina do chleba.Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego6 podłużnych
Dzieje kuchennej WiewióryMakaron z serem to dobre połączenie, o czym mogliście się przekonać w skandalizującym poście Maćka (NSA i bomba?!). Ze sporymi wyrzutami sumienia, ale jeszcze większą ochotą spróbowałbym jego dania. Moja zapiekanka to cannelloni nadziewane pieczarkami i żółtym serem, a następnie zapiekane pod beszamelem. Żeby nieco podkręcić serowy smak, dodałam też gorgonzolę. Efekt osiągnęłam, chociaż dla młodszej(...)części rodziny najbardziej podkręciłam zapach. Nie jedli, niech żałują. Mnie tam nie przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie: Cebulę
zadanie-gotowanieczasochłonne w wykonaniu. Ja często wracam do niego właśnie w sytuacjach braku czasu. W ciągu jednej godziny i bez szczególnego nakładu sił można przygotować smaczne, kolorowe i sycące danie. Technicznie rzecz biorąc najlepsze będzie na pożywny obiad – chyba że kogoś nie przeraża spora dawka kalorii o późniejszej porze, bo wówczas np. idealnie pasuje również do naszych kryteriów przepisu(...)łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pierzu 1 łyżka pszennej mąki (opcjonalnie) Do podania makaron wstążki natka pietruszki Instrukcje Mięso z kurczaka nacieramy większości soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ok. 1 cm kostkę. Cebulę
Kulinarna Pokusaharissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno na słodko z dodatkiem rodzynek i orzechów jak i na ostro. Kuskus w Tunezji podaje się z mięsem(...)twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz
Zawsze głodna!się jednej, bardzo prostej zasady: co się nawinie w lodówce, to do makaronu! Jako że lodówka nie obfitowała akurat w mnogość składników - zakupy dopiero widniały na horyzoncie - tak więc obiad był raptem kilkuskładnikowy, ale wcale nie znaczy, że gorszy! Często kilka wyrazistych produktów daje smaczniejsze danie, niż litania skomplikowanych dodatków. Posiłek jak widać mało skomplikowany(...)jaki smaczny! Zwłaszcza gdy jest gotowy podany przez współczującego Pana Męża chorej i wegetującej w łóżku Małżonce :) Składniki na 1 porcję: garść makaronu razowego tagliatelle kilka plastrów szynki - pokroić na kawałki 1/2 średniej cebuli - pokroić w kostkę kawałek sera feta szczypiorek - do przybrania 1 łyżeczka masła - jako dodatek do ugotowanego makaronu papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz cytrynowy - do smaku
Grunt to przepis!Łatwy Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze. W tym daniu jednak naprawdę daje radę. Na jego przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi sypki, jędrny i pachnący ziołami. Przepis na ryż
Niedzielny kucharzdanie na szybki obiad po pracy. Jak większość z moich przepisów, robi się je szybko i smakuje bardzo fajnie. Danie bezglutenowe ale niestety ma wysoki indeks glikemiczny... więc za dużo nie mogłam zjeść:-/ Składniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążka - użyłam wstążki szerokiej 1/2 opakowania pieczarek kilka plastrów boczku gotowanego 2-3 łyżki startego parmezanu (używam prawdziwego parmezanu, który
Ze smakiem bez glutenusmaczny obiad, bezmięsny, aromatyczny z domieszką ziół i pachnących świeżo utartych pomidorów. Zamiast kaszy możecie użyć dowolnego ryżu, nawet makaronu. Użyłam mrożonych warzyw, mam ich zawsze w domu w nadmiarze. Zawsze się przydają do smacznego przyrządzenia dania obiadowego, kolacji, sałatki :) Smacznego:) Składniki: szklanka kaszy gryczanej niepalonej szklanka żółtej fasoli pół szklanki zielonej fasoli 4 pomidorki koktajlowe spora
Zasmakuj KuchniOuzo, dodajmy do pomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem. A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz: 100 g świeżego szpinaku 200 g fety 2 - 3 ząbki
Stare Gary