kulinarny hit tego miesiąca ! Zdjęcie niestety nie oddaje tego jak niesamowicie smaczne było to danie. Jedząc doznawałam kulinarnego orgazmu. Mega kremowy i delikatny, lekko słodkawy sos przełamany wyraźnym smakiem podsmażonej i chrupiącej szynki parmeńskiej. Niebo w gębie. Zachęcam wszystkich do spróbowania ! Składniki: 80g makaronu 150g mrożonej dyni (lub świeżej w sezonie) 50ml mleka 3 plasterki szynki parmeńskiej 2 czubate
Moja Michasklepowe, aniżeli "od kuchni". W dalszym ciągu nie zabrałam się za pieczenie pierniczków, nie wspomnę już o tworzeniu listy świątecznych dań. Kurczę ostatnio totalnie brak mi czasu na wszystko co nie jest związane ze studiami. Składniki 250 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 0,5 czerwonej papryki puszka groszku 30 dag żółtego sera 30 dag kiełbasy szynkowej 4 ogórki
Kuchenne aromatyUwielbiam risotto , tym razem zrobiłam z makaronu wyszło cudowne. Makaron jest sprężysty, cukinia lekko chrupiąca, pomidorki słodkie i ten smak białego wina połączonego z sokiem z cukinii, pomidorków oraz oliwy. Nic ująć nic dodać najlepiej zrobić samemu i ocenić. Robi się to szybko a składników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne(...)każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram się kierować łatwością wykonania oraz dostępnością składników, tak aby każdy mógł sobie danie zrobić. Ciekawa jestem nowych połączeń smakowych, więc pewnie będę kombinować a sprawdzonym przepisem się podzielę. :)SKŁADNIKI: składniki na dwie porcje makaron ryż (używam z Międzybrodzki, jest wykonany z semoliny więc jest 100 % gwarancja, że się nie sklei klik
Basia w kuchnicukrem oraz masłem. Wersje z makiem podaję na zimno, również sos jest podawany na zimno. A czy u was podaję się również makaron na słodko na święta?SKŁADNIKI:makaron cynamonowy klik jak go zrobić (w zależności ile roladek chcemy zrobić) nadzieniemak 200 mlulubione orzechy (użyłam włoskich) wedle naszego uznaniarodzynki wedle uznaniamiód płynny 3-4 łyżkigałka muszkatołowa 2 szczyptysos(...)oraz dosładzamy cukrem brązowym. W odrobinie zimnej wody rozmieszamy z niecałą łyżeczkę mąki ziemniaczanej( uważamy, aby nie dać za dużo mąki, aby nie wyszedł nam gęsty kisiel) dotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do wystudzenia.Makaron gotujemy do miękkości odsączamy, na rozłożone płaty makaronu nakładamy farsz z maku i delikatnie makaron zwijamy. Tak przygotowujemy kolejne. Sos również będzie podany na zimno
Basia w kuchnizjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam!oryginalny przepis tutaj składniki3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki 2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej)4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry lub 1 puszka pomidorów ( podzielić(...)bulion.Poszczególne warstwy lekko solić i pieprzyć Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie lowOdkryć wolnowar , posypać wierzch dania pietruszką , i pozwolić potrawie odpoczywać 20 minut przed podaniem. Smacznego!Uwagi: Przede wszystkim następnym razem nieco zmieniłabym kolejność warstw. Bakłażany powinny znaleźć się na spodzie (zamiast cukinii
Stare GaryDlatego na obiad będzie dzisiaj pasta alla puttanesca, czyli spaghetti ladacznicy (oryginalna nazwa: makaron po kurewsku ;). Przepis pochodzi z książki Kuchnia przepisy z serca domu kulinarnej bogini Nigelli Lawson. Jak pisze autorka, nazwa tej potrawy wzięła się stąd, że w powszechnym mniemaniu jest to danie gotowane przez kobiety lekkich obyczajów, które nie chodzą na targ, by kupić(...)produktów w słoikach i puszkach. Tak czy owak, nie ma chyba lepszego dania na leniwy dzień taki jak dzisiaj lub jak kto woli dla leniwej gospodyni ale też dla kobiety pracującej, która żadnej pracy się nie boi...Składniki na 4-6 porcji:400g makaronu pełnoziarnistego spaghetti3 łyżki oliwy8 filecików anchois, odsączonych i drobno posiekanych2 ząbki czosnku, obrane
Smakowity Blog KulinarnyKlasyczny, gęsty, aromatyczny i bardzo smaczny sos z leśnych grzybów. Prosty w przygotowaniu i świetny dodatek do placów ziemniaczanych, makaronów, klusek, ziemniaków i wielu innych
Smakowite Daniamógłby jeść na okrągło zupę pomidorową tak ja łazanki. Jest wiele przepisów na to proste danie, gdyż można je zrobić z różnych dodatkami jak np z mięsem, pieczarkami, czy innymi grzybami. Jednak podstawa jest zawsze ta sama czyli kapusta i makaron w kształcie kwadracików. Dziś zapraszam na wg mnie tą najprostszą wersję czyli łazanki z dodatkiem kiełbasy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicórka także. Dziś mam dla Was przepis właśnie na to danie - spaghetti alla bolognese. Dlaczego alla? a no dlatego, ze prawdziwie włoski sos gotowany jest przynajmniej 2 godz. a nawet 4 godz. Mój sos gotowany jest zdecydowanie krócej ale i tak smakuje wyśmienicie. Składniki; 50 dag makaronu spaghetti 1 cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku
Radość kipiąca uśmiechem.Bardzo rzadko robię takie makaronowe dania, nad czym zawsze (jak już zrobię) ubolewam i obiecują sobie poprawę, po czym zapominam;) Makaron w zamyśle miał być z tuńczykiem, ale po otwarciu szafki okazało się, że tuńczyka na stanie brak, za to jest kilka puszek sardynek:) Nie było nad czym debatować - sardynka też się zapewne nada! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowylubię marnować żywności, zawsze staram się wykorzystać wszystko lub zamrozić, jeśli to możliwe. Tak też było tym razem. Dania makaronowe są zwykle szybkie w przygotowaniu, spaghetti gotuje się średnio 7 minut, w tym czasie można przygotować dodatki do makaronu. Jak się okazało, jajka na twardo świetnie smakują nie tylko w sałatkach, ale w połączeniu z makaronem są zaskakująco
Moja smaczna kuchniaWłosi z Genui, którzy wymyślili pesto bazyliowe i ci z Sycylii, autorzy czerwonego pesto z suszonymi pomidorami, pewnie daliby ostro po łapach i mi, i Wam… Ale i tak zrobimy to po swojemu. Składniki: makaron tagliatelle 1 pęczek mięty (albo mała doniczka) 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka miodu 100 g sera parmigiano reggiano 1/2 szklanki oliwy z oliwek
GRUBY WAŁEKkukurydzę i połowę sera, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawą do makaronu i solę. 5. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron. posypujemy pozostałym serem żółtym i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 6. Gotowe danie podajemy. 7. Smacznego
IzabelawkuchniBanalnie prosty w przygotowaniu i pyszny makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami w kremowym sosie z dodatkiem płatków chilli. Idealny pomysł na szybki i sycący obiad
ale Pysznierobiłam, przyznaję że mi się nie chciało i szybciej mi było przygotować danie w formie lasagne. Jednak podsumowując przepis, to danie jest pyszne i banalnie proste w wykonaniu. Idealne na kolację, obiad, spotkanie z przyjaciółmi. Potrzebujemy: Makaron do lasagne (ja użyłam 9 płatów) 500g świeżej lub mrożonej dyni 400g szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 2 obrane ząbki czosnku opakowanie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/piżmowej, soliród i ziołowa espuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją
Mała Cukierenkasoliród i ziołowa espuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy
Mała CukierenkaSkładniki – porcja dla dwóch osób: 1 cukinia, 250 gram kurczaka, 200 gram pesto, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia, starty
Coś bym zjadłaCo dzieci najczęściej bardzo chętnie zjadają? Parówki! Czego nie lubią na swoich talerzach? Zielonych warzyw. Jak sprawić, aby jedno i drugie „pochłaniały” równie ochoczo
Wiszniówkacienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć czosnek. Doprawić solą. Pietruszkę posiekać bardzo drobno. Na patelnię dodać odcedzony makaron, dokładnie wymieszać i dodać pietruszkę. Podawać ze świeżo startym parmezanem. Uwierzcie, że w prostocie tego dania tkwi fenomen jego smaku Ania
Ania i Marcin gotująsmaku rozgrzewającymi przyprawami takimi jak imbir, cynamon, kardamon i gotowe. Taki gorący kubek jeśli chcecie możecie dodatkowo wypełnić ulubionym makaronem. Świetnie będzie smakowało cappuccino pieczarkowe, z natką pietruszki, tymiankiem, mocno czosnkowe. Więcej przepisów na brokułowe dania: Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniajest to bezpieczny zabieg). Omlet zsunąć z pokrywki na patelnię i smażyć z drugiej strony. Tortilla patatas może być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną). ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava
Weekendy w domu i ogrodzieorzechowo-paprykową pokrywamy mięso na ryżu. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy nieco ostrej papryki, mieszamy. Czerwonym, pikantnym olejem polej po wierzchu danie. Dekorować papryką słodką albo natką pietruszki. Podobne przepisy Risotto z krewetkami Zupa limonkowa z kurczakiem Makaron z owocami morza Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px
Pociąg Do KuchniLasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Ostatnio przeczytałam, że wielkość porcji lasagne dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni. Składniki: 3 małe cukinie 10 dag sera żółtego
Salonik smakówwoka i szybko podsmaż, dodaj starty imbir, papryczkę Habanero, dodaj w ostatniej fazie odcedzony makaron i sos sojowy. Serwuj gorący makaron z paprykowym łososiem i sałatą z sosem sojowym i octem z odrobiną oleju sezamowego. Posyp danie dymką
AZgotuj!danie ma w sobie śródziemnomorski klimat - minimum składników, prostota i pyszny smak. Klasyczne włoskie połączenie składników: makaron, pomidorowa passata, cebula, czosnek, oliwa i parmezan. Niezawodne na lato kiedy nie mamy ochoty długo stać w kuchni
Milion SmakówLokalem tym jest pizzeria, której właścicielem zresztą jest Włoch z krwi i kości. W menu owej pizzerii prócz szeregu pizzy i makaronów spotkać można również sałatkę polio. Mój przepis jest odwzorowaniem właśnie tej receptury z tamtejszej karty dań. W sałatce jest wyczuwalny delikatny posmak sosu czosnkowego, jednak każdy zamawiający otrzymuje jego dodatkową porcję. Nie ukrywam wcale że jako fanka
Kuchenne aromatypomidory z puszki i kurczaka.Całość dusimy jeszcze 10-15 minut i przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.Po tym czasie danie jest już gotowe do spożycia! Można podawać jak ja z ziemniakami lub ryżem czy nawet makaronem. Przepyszne
upichcicdeserów. W połączeniu z białą czekoladą idealnie sprawdza się jako krem do ciast. Teraz przekonałam się, że równie dobrze smakuje w daniach głównych. Składniki: 500g piersi z kurczaka 100g suszonych pomidorów w oleju ziołowym 250g serka mascarpone makaron penne Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, w zależności od preferencji. Doprawiamy dowolnymi przyprawami. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię
Animelka BlogKolejne danie, które powstało w wyniku zawartości lodówki oraz dodatkowo mojego lenistwa. Jesienne warzywa, resztka sera oraz makaron (bo było najszybciej). Do tego świeże zioła, zerwa na balkonie i w pół godziny obiad gotowy. Składniki: 250 g makaronu np. świderki pół cukinii 2 - 3 pomidory 1 papryka garść liści bazylii (czerwona i zielona) 2 gałązki
Sto kolorów kuchnimięciutkie pulpeciki rozpływają się w ustach. Pulpeciki robimy z mięsa gotowanego, a więc zdrowszego i lekkostrawnego. Taki wołowy rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety już się pojawiły. Mimo, że uwielbiam tradycyjny rosół z makaronem, to taki gości u nas coraz częściej. Rosół z pieczarkami: 500-700 g szpondra wołowego (szponder z kością) 2 średnie marchewki
Poezja smakutrzeba. W mojej rodzinie lubimy wersję driobiowo-wołową, którą z reguły podajemy z uszkami. Mój dziadek jada rosół tylko z ziemniakami. Ja najbardziej lubię z makaronem. Przepis mojej mamy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ
Przepisy Aleksandry