carbonaara to doskonałe włoskie danie, które szybko i smacznie możemy przygotować. Ciekawy smak sosu uzyskujemy poprzez połączanie boczku ,śmietany , sera oraz odpowiednio dobranych przypraw. Takie proste , a takie smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 20 dag boczku wędzonego można pół na pół zmieszać z szynką 20 dag sera żółtego, np. parmezan 2 żółtka 250 ml. śmietany zioła typu(...)Ponownie dodajemy do cebuli boczek wlewamy rozbitą masę śmietanowo - jajeczną. Wszystko mieszamy i chwilę smażymy doprawiając sos solą i pieprzem. Makaron gotujemy Al-dente. Łączymy z sosem. Na talerzu posypujemy startym serem. Podajemy gorące danie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewygrubych oczkach. Wszystko mieszamy , aż do momentu połączenia się składników w jedną masę. Przyprawiamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Makaron przekładamy do miseczki wraz z kalafiorem i oblewamy sosem. Smacznego! p.s. Przepraszam , ale w zamieszaniu zapomniałam zrobić zdjęcia dania na talerzu
Cukier&Puderwersji z beszamelem ale z ricottą jedliśmy po raz pierwszy.Muszę przyznać , że ta wersja odpowiada mi bardziej .W domu zapach niesamowity a dla kubków smakowych istny raj :) Wspaniałe danie na przywitanie Nowego Roku :) Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta(...)rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik ) SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkoczyt. juwetsi)Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista (γεμιστά - czyt. jemista)Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki (σαγανάκι) oraz tzatziki ( τζατζίκι(...)wbrew opisom z internetu (klik), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam
Chilli Czosnek i OliwaAromatyczny gulasz do idealny dodatek do ziemniaków, makaronu, kaszy, czy ryżu. Najlepiej smakuje z ulubioną sałatką. Składniki 300 g mięsa gulaszowego 1 mała puszka białej fasoli
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyNa moim stole często gości ryż i makaron. Dziś zapraszam Was na szybką propozycję obiadową. Uwielbiam spaghetti. Wyśmienicie smakuje z wszelkimi maślanymi sosami, jak i z
Słodkie okruszkiOd dawna chodził za mną taki makaron. Miałam rozmrożone mięso mielone, muszle kupiłam już jakiś czas temu i czekały, aż je wykorzystam. Ponieważ mięsa było mało
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole.Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią
Ostra na SłodkoUwielbiam szpinak, kocham Włochy, kuchnię śródziemnomorską i postanowiłam dać upust nostalgii i przenieść się na chwilkę na słoneczny Półwysep pełen światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym
Z Kuchni Do KuchniNieczęsto natraficie u mnie na szpinak, szczególnie w daniach ciepłych. Trauma wyniesiona jeszcze z przedszkola nie bardzo chce mnie opuścić. Są jednak sytuacje kiedy przygotowuję
Smaczna Pyzatych krajów oraz Maltę charakterystyczne elementy: wino jest tu ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane(...)hanout słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele, charakterystycznym produktem są kiszone cytryny ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane w towarzystwie gulaszy (tagine) i mięsnych dań opartych na jagnięcinie i baraninie Nadmorskie tereny krajów bałkańskich takich jak Słowenia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra i Albania również charakteryzują się tradycjami śródziemnomorskimi, stąd uważam, że błędne jest
Chilli Czosnek i Oliwamozzarelli i parmezanu. Łatwy, szybki i przyjemny obiad w zabieganym tygodniu, a poza tym generujący mało zmywania, gdyż przygotowuje się go w dosłownie jednej patelni:) Podałam go z makaronem, polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak zapiekany ze szparagami (4-6 porcji) Składniki: 450 g piersi z kurczaka, pokrojonych w grubą kostkę 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne sól(...)ognia i wmieszaj większą część startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne, wmieszaj jogurt i posyp resztą wierzch dania. Włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, po czym podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego! English version Creamy chicken and sparagus bake (4-6 servings) Ingredients: 450 g chicken breasts, cut into bite
karmelowykilka kawałeczków suszonych pomidorów dla tych, którzy z boczkiem są na bakier. Można by podciągnąć to danie pod kuchnię bardziej wiosenną, jednak jest ono naprawdę sycące, co sprawia, że na zimową aurę nadaje się znakomicie! W przepisie punktów w przygotowaniu tego makaronu jest wiele, jednak w rzeczywistości jest on niesamowicie prosty w przygotowaniu! Zawijajcie zieloną carbonarę na widelce, zapraszam
Kuchnia w Słońcu Skąpanadanie - spaghetti ragu, typową włoską i bardzo popularną pastę, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Warto podać ją z lampką wina ze słonecznych regionów Italii, by jeszcze bardziej poczuć tamtejszy klimacik. Składniki : 500 g mięsa mielonego (z indyka, które jest lekkie i zdrowe) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 2 selery naciowe 250 g makaronu typu
zobacz ich smakRoladki makaronowe ze szpinakiem i serem feta Bardzo lubię szpinak, lubię też makaron, ale żeby nie było nudnie na talerzu, postanowiłam, że zrobię oto takie roladki
Mój pomysł naSałatka makaronowa z bazyliowym pesto Łatwy i tani sposób na szybką i prostą sałatkę makaronową. Tylko 3 składniki a sałatka jest naprawdę dobra. Wyśmienita na
Mój pomysł naW dzieciństwie selery kojarzyły mi się zupełnie niekulinarnie. Selerami nazywało się inaczej “obwarzanki” na rajstopach, kiedy te były za duże albo niezbyt dobrze założone i marszczyły
WiszniówkaSuszone pesto z suszonych pomidorów i nerkowców to zdrowa wersja klasycznego pesto rosso. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 10
Bazując na smaku