powinno być mielone przez maszynę, lecz robione ręcznie. Gdy miksujemy składniki w robocie kuchennym powstaje rzadka papka, w której nie da się odróżnić poszczególnych ingrediencji. Z kolei pesto siekane ręcznie ma bogatą teksturę i wyraźniejszy smak, przyjemnie oblepi makaron i nada mu głębszego aromatu. Niektórzy twierdzą też, że taki sposób przygotowania pesto zapobiega gorzknieniu bazylii i utracie przez nią pięknego
Chilli Czosnek i Oliwaserce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis na sos z jego użyciem. Dzisiejsze danie jest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję
Pora coś zjeśćsolą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny. SMACZNEGO
Blondynka GotujeBardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWażna zasada aby imbir zadziałał, choc może to wydać się ciut dziwne: taki rosół podajemy po obiedzie. Powód dlaczego podaję rosół z imbirem po obiedzie, a nie przed głównym daniem jak każdą inną zupę jest medycznie uzasadniony. Imbir jest bakteriobójczy. Po wypiciu naparu herbacianego lub bulionowego z dodatkiem imbiru, nie powinno się przez 30-40 minut nic więcej jeść(...)gotowy dodać do niego imbir, zamieszać i odcedzić go od kości, warzyw i przypraw przez gęste sitko. Podawać gorący bez makaronu czy innych dodatków w kokilkach lub kubkach do wypicia. Podawany do obiadu podać go na końcu po głównym daniu. Gdy podany jest samodzielnie pomiędzy posiłkami: nie należy po jego wypiciu jeść lub pić nawet wody przez
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżką jogurtu, bułka z pestkami dyni, podana z sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :) OBIAD : Makaron ze szpinakiem ( 4-5 osób) Składniki: opakowanie makaronu penne świeży szpinak puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1-2 ząbki czosnku
vegetanieDawno już nie jadłam ziemniaków. Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula(...)wcześniej, tak samo ziemniaki. Tylko uwaga, ziemniaki należy utłuc zaraz po ugotowaniu, nie na drugi dzień bo będą grudki. Danie jest również bardzo dobre na drugi dzień, można odgrzać na patelni lub w mikrofali. Przepis pochodzi z książki "Makaron" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/kości)150 g sera rokpol 50 g sera chedar3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru)400 g makaronu tagiatelle1 średnia cebula pieprzgałka muszkatołowaolej do smażenia Sposób przygotowania:Makaron ugotować al dente. Na dużą, głęboką patelnię wlać łyżkę oleju, wsypać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć(...)wydaje się zbyt gęsty, można dodać do niego jeszcze trochę wody.Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, podawać natychmiast.Smacznego!Wyliczenia:makaron 4,20 złkurczak 6 zł żurawina 2 złrokpol 4,35 złchedar 1,30 złcebula 0,20 złprzyprawy, olej 0,30 zł Koszt całego dania: 18,35 złPorcja: 4,59 złDodatkowa wskazówka: Do sosu można użyć również innych gatunków
Obiad za dychębardziej kaloryczne dania chciałabym zaproponować Wam markaron zapiekany z cukinią. Nie jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja dla 6-ciu osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii
MODA NA BIOktóry mówi, że właśnie trafiłaś na eksperta w swojej dziedzinie. Włoskiego jedzenia, na dobrą sprawę, nie było mi dane jeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję
W kuchni wieczoremwiele zastosowań ma ten niepozorny zielony sosik. Dzisiaj danie błyskawica. Spaghetti z zielonym sosem chimichurri i małymi dodatkami. Taki obiad jest znakomity gdy nie mamy czasu na szykowanie czegoś więcej, lub gdy po prostu nam się nie chce.skladniki (na 3 porcje)200 g makaronu spaghetti2 - 3 duże łyżki sosu chimichurri3
Stare Garynauka musi być wbita na pamięć a dla drugich jest swoistą inspiracją bo mają dar tzw. poczucia smaku. Ta zdolność ceniona wśród kucharzy to naturalne poczucie tego czy dana potrawa ma dobry bilans smakowy czy też coś jej brakuje. Posiadając takie umiejętności naturalnie łatwiej jest nam eksperymentować, bo mamy zaufanie do naszego smaku. Osoby operujące na samej wiedzy, nie mające(...)ledwo dwója będzie. Oczywiście nie mówię o ciastach, tylko np. o przepisach znanych celebrytów na "makaron z sosem pana X'. Fakt faktem z przepisów można wyłapywać połączenia smakowe i użyć ich jako inspirację do własnego dania. Często też w gotowych produktach są zawarte połączenia smakowe - poczytajcie czasem skład. Nawet aromatyzowana herbata zawiera takowe połączenia np. pomarańcza i imbir
Kuchnia PROzdrowotnamakaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy curry, papryczki i smażymy kolejną minutę. Dorzucamy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Powinien być półtwardy. Makaron odcedzamy(...)zachowują odrobinę wody z gotowania. Do rondla z kapustą wkładamy makaron i podgrzewamy. Jeśli potrawa jest sucha dolewamy wody z makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem oraz curry jeśli jest mało wyrazisty smak. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki. Chciałam Wam również napisać kilka słów o książce z jakiej pochodzi to danie. "Warzywo" jest pięknie wydane. Zawiera mnóstwo apetycznych zdjęć
Dzieje kuchennej WiewióryO zaletach sałatki jako obiadu do zabrania ze sobą, gdziekolwiek tylko się udajemy, wspominałam już przy okazji wersji z wędzonym łososiem. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich
peanutbuttermonsterzaproszenie do udziału w konkursie - "Konkurs fotograficzny Panasonic". W ramach konkursu wybrani blogerzy kulinarni z Polski, Czech, Rumuni i Węgier mają za zadanie wykonanie fotografii kulinarnej swojego autorskiego dania aparatem Lumix Panasonic. Dla mnie sam udział w konkursie to już duże wyróżnienie i jeszcze większa motywacja nad pracą z aparatem. Sama byłam bardzo ciekawa, jak mały, poręczny aparat(...)sól Makaron gotujemy all dente. W wysokim naczyniu miksujemy zioła, oliwę, olej, sól, dwie łyżki parmezanu, jedną garść orzechów, papryczkę chilii i sok z cytryny. Masa musi być jednolita i gładka. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy zielony sos. Porcje nakładamy na talerze, posypujemy obficie orzechami i parmezanem. Dodatkowo możesz skropić cytryną i udekorować świeżymi ziołami! Pyszne danie
SMYKWKUCHNI