Makaron i ciecierzycę mogę jeść pod każdą postacią. Dzisiaj zapraszam na zdrowe, szybkie i przede wszystkim mało kaloryczne danie. Jemy go w domu na ciepło na obiad, jak również zabieram do pracy do pojemnika i jem na zimno.Polecam..Składniki:200 g razowego makaronu pszennego,1 mała puszka ciecierzycy,1 mała czerwona papryka,1 cebula,2 ząbki czosnku,1 mała
Anioły w kuchniMakaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek
Walijskie Pichceniewłoszczyznę można odłowić przed dodaniem namoczonych grzybów, wtedy uzyskamy czystą zupę, którą podaje się z makaronem na łazanki. Ja pozostanę przy swoim smaku i zapraszam na taką warzywną wersję zupy grzybowej, która nada się nie tylko na Wigilię, ale będzie także smacznym daniem obiadowym w inne zimowe dni. Postna zupa grzybowa na Wigilię Składniki: ok. 100g suszonych podgrzybków(...)prawdziwków, 2 marchewki, 2 pietruszki, ćwiartka selera, 1/2 małego pora, 3 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, sól, makaron łazanki. Przygotowanie: Suszone grzyby zalać wodą i namaczać przez całą noc. Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Wstawić do garnka i zalać ok 3 l wody. Ugotować tak, aby były półtwarde
Pełna Lodówkaoraz budującym wewnętrzną energię. Póki nie nastały jeszcze chłodne dni, należy czym prędzej wykorzystać jedną z ostatnich szans na przygotowanie szybkiego dania makaronowego ze świeżymi pomidorami oraz oliwkami. Całość zajmie prawie tyle czasu, co ugotowanie makaronu, a przy tym zachwyci prostotą smaku. Wymarzone to kulinarne pożegnanie lata. Składniki na 2 porcje: 4 pomidory 100-120g marynowanych oliwek
Even Better FoodBuraki, brukselka, cieciorka i inne warzywa pełne witamin i składników mineralnych, kasze, makaron razowy jako źródło potrzebnych węglowodanów i steki – skarbnica żelaza. Te i wiele innych zdrowych produktów połączyliśmy w pyszne dania, które z łatwością przygotuje każdy niedzielny kucharz. Zbilansowana dieta – takie powinno być każde menu na tydzień. O tym jak ważna jest zbilansowana dieta niedawno(...)sprawdź przepis) Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem (sprawdź przepis) Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu (sprawdź przepis) Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson (sprawdź przepis) Jak gotowaliśmy Przepisy do menu na tydzień – zbilansowana dieta – wybieraliśmy tak, żeby składniki przenikały się na wzajem w poszczególnych daniach i żeby spożytkować
Niedzielny kucharzJuż po świętach i czas na coś innego niż uszka, sałatka jarzynowa czy bigos. Muszle z pieczarkami to idealne danie na przełamanie świątecznych smaków :) Potrzebujemy: 300 g piecza rek (mogą być też inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat
Kolejny blog o gotowaniuPełnoziarniste penne z dodatkiem łososia i rukoli. Aromatyczne, zdrowe i przepyszne danie :) SKŁADNIKI 350 g pełnoziarnistego penne 300 g śmietanki 30% 200 g łososia wędzonego (najlepiej w kawałku) 2 duże garście rukoli sól pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron. Przekładamy
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj proponujemy makaron z sosem w wersji wegetariańskiej. W towarzystwie czerwonej soczewicy i selera naciowego tworzy nowe, fajne i smaczne połączenie. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele
Kolizje SmakówOoooj, jak bardzo tęskniliśmy za makaronem! Odkąd odkryliśmy konieczność moczenia nasion zrezygnowaliśmy z jedzenia pysznych kluseczek. Ale jest (niedawno przez nas znaleziony) sposób na to, by
Jeść, by żyć w zdrowiuCiekawe urozmaicenie codziennego menu :) Składniki 1 puszka ciecierzycy 100 g chorizo 4 duże pomidory 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 papryczki kajeńskie sól, pieprz 200 g
czarrna od kuchniUżyłam do tej potrawy brązowego makaronu, zawsze się obawiałam, że smak nie taki, że popsuje potrawę. Dzisiaj już wiem jest bardzo dobry, zdrowy i nie tuczy
Kuchnia PokoleńBłyskawiczne, bardzo smaczne i syte danie. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Pierożki tortellini można przygotowywać na różne sposoby. U mnie dziś na obiad tortellini
Kuchnia z widokiem na ogródJakiś czas temu robiłam makaron z pesto. Bardzo mi zasmakowało połączenie rukoli i suszonych pomidorków więc postanowiłam pesto połączyć z rybką. Do pesta użyłam oleju
Monia miesza i gotujeCzerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę (xinochontros), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy, a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny(...)zdrowiej jest, wzorem Greków i pozostałych mieszkańców krajów śródziemnomorskich, dodać mały kawałek pełnotłustej ale aromatycznej fety do sałatki warzywnej, zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje się ich nieco więcej, jeżeli w ogóle nie jadacie
Chilli Czosnek i Oliwagrubszą kostkę,cebulkę w cieniutkie półplasterki,wrzucamy wszystko do miski,dodajemy odsączoną kukurydzę,i tuńczyka razem z olejem(dlatego wtedy damy mniej majonezu),i odsączony groszek,dodajemy majonez doprawiamy do smaku i gotowe!!!! taki makaron kupiłam w lidlu-na Halloween
Swojskie jedzonko