dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:643/1001)

Jak przygotować smakowity ramen? 147

rosołu”. Choć zalicza się do dań kuchni japońskiej, to niewiele osób wie, że danie to przywędrowało do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Od dzisiejszego, powszechnie znanego ramenu chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka makaronowa z mozzarellą 111

lubicie sałatki makaronowe ? To doskonałe danie na upalne dni, które już od dłuższego czasu są w Polsce. Do sałatek makaronowych warto wybrać ciekawe kształty, które ładnie prezentują się na talerzu. Mój wybór padł na makaron w kształcie kokardek, popularnie nazywany we Włoszech farfalle czyli motylki. Sałatka makaronowa z mozzarellą / 1 porcja Składniki: 100 g ugotowanego wcześniej makaronu farfalle

Moja smaczna kuchnia
Kurczak smażony z zieloną fasolką i pieczarkami 240

naszej diecie. W połączeniu z kurczakiem i pieczarkami stanowi bardzo pyszne i pożywne danie. pierś z kurczaka 300 g zielonej fasolki 300 g pieczarek 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 4 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki 100 g makaronu ryżowego Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą. Fasolkę

Dieta bez mleka
Makaron z parówkami w sosie pomidorowym 206

należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Wodę do sosu można pobrać w trakcie gotowania makaronu (najlepiej pod koniec gotowania). Smak sosu można wzbogacić o 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany 18% i/lub o odcedzoną kukurydzę konserwową (1 puszka, waga netto, po odcedzeniu 240 g). Danie jest bardzo proste, szybkie i tanie. Źródło: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Penne pesto z kabaczkiem 155

łyżeczek pesto. Ja dodaję około 6 bo lubię jak jest jego dużo :) Wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy do momentu kiedy cały będzie pokryty sosem. Sól i pieprz do smaku. Przekładamy na talerz i obsypujemy kilkoma plasterkami parmezanu.  Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. POLECAM

Jemy Pijemy
Potrawka z indyka ze szparagami 243

Kupiłam szparagi i nie zawahałam się ich użyć Tym razem jednak to danie nie należy do tych niskokalorycznych ale czasami przecież można sobie pozwolić na kulinarną rozpustę. Potrawka z indyka ze szparagami jest pyszna, kremowa i idealnie pasuje podawana z ryżem, makaronem czy kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami Potrawka z indyka ze szparagami Składniki

UgotujmyTo.pl
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 156

Nasze jedne z ulubionych makaronowych dań. Robi się go błyskawicznie i błyskawicznie znika. Przepis z serii - mało składników-expresowe przygotowanie. Polecam z czystym sumieniem. Smakować będzie również dzieciom. W oryginalnym przepisie należy użyć makaronu muszelki, ja, korzystając z tego, że zostałam zaopatrzona przez firmę Podravka w makarony i nie tylko, postanowiłam wykorzystać Ich makaron - kolanka Chiggeri 100% durum . Polecam

CookYourself
Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem 102

Łazanki z kiszonej kapusty z boczkiem to kolejny smak mojego dzieciństwa . Danie proste , smaczne i tanie , szybko zaspokoi głód  . Dodatek boczku wędzonego sprawi , że łazanki będą bardzo aromatyczne a kapusta kiszona nada im wyrazistego smaku . składniki na 4 porcje opakowanie makaronu łazanki 25 dag wędzonego boczku 1/2 kg kapusty kiszonej własnej roboty 1 cebula sól i pieprz przepis

Smakowite Dania
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 234

Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki

karmelowy
Świderki z sosem z boczniaków 184

gęsty zawsze możemy dolać troszkę wody. Jeszcze pod koniec dodajemy świeżego tymianku. Gotujemy makaron świderki Czaniecki w osolonej wodzie, gdy gotowy, przecedzamy. Przelewamy zimną wodą i natychmiast na talerze.  Polewamy sosem i grzybami, posypujemy parmezanem. Troszkę tymianku po wierzchu.  Serwujemy jako samodzielne danie lub...z rybą.  Ale o tym w następnym poście . Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kolorowy tort makaronowy 244

serem.  Na mięso pionowo układamy ugotowany makaron. Pomagałam sobie przechylając tortownicę. Każdy rząd makaronu posypujemy delikatnie startym serem, aby rurki się ze sobą kleiły.  Wykładamy na wierzch pozostałą ilość mięsa mielonego . Zalewamy wszystko sosem, u mnie mój ulubiony pomidorowo - paprykowy. Tak przygotowane danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170- 180 st i zapiekamy

Malinowe Pocałunki
Danie jednogarnkowe i rosołek 220

skrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a raczej blaszkowe...lekko ugotowane ziemniaki przełożyłam na blaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka  2 marchewki 1 cebula (opalona w całości

Moje domowe kucharzenie
Red Groats Stuffed Peppers 175

znudzonych ziemniakami, ryżem i makaronem. Faszerowana papryka to zapewne żadna nowość. Ale ja z kaszą robię ją po raz pierwszy i uważam, że jest fantastyczna. Doskonale sprawdzi się jako przystawka albo dodatek do dania głównego.  Papryka faszerowana #1 2 czerwone papryki 100g kaszy gryczanej kilka grzybów suszonych 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 szklanki startego żółtego sera

bastalena
Mięso. Sos. Grzyby. Wieprzowina duszona w sosie winno-paprykowym, z borowikami 194

Takie potrawy nam najbardziej smakują z kaszą, która świetnie łączy się z sosem, ale makaron czy ziemniaki też pasują więc przygotujcie to co lubicie. Jako dodatek wystarczyły nam ogórki małosolne. Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania. Mięsa lubią dodatek czegoś mocniejszego. Udka duszone z pieczarkami i żubrówką były bardzo delikatne

Smaczna Pyza
Sałatka z makrelą, orzo i mineolą 171

Sałatki to dania, w których można wykorzystać chyba wszystkie składniki. Ważne, żeby dobrać je tak aby razem dobrze się komponowały smakowo. Powinny też wyglądać przyzwoicie zachęcając do zjedzenia. Skomponowane na bazie makaronu czy ryżu mogą stanowić bardzo pożywny posiłek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
5 obiadów na tydzień – jak robić, żeby się nie narobić 85

wymaga pewnej wprawy, ale przede wszystkim planu!!! U na plan jest taki, żeby nigdy nie robić obiadu od podstaw, ale żeby wcześniej przygotować sobie półprodukty, bazę dla potraw na dany dzień. Zobacz jak robiliśmy to w tym tygodniu: Poniedziałek: Burgery z indyka, orkiszu, cukinii z bułkami hamburgerowymi z mąki chlebowej Kaszę do burgerów ugotowaliśmy w niedzielę wieczorem – wystarczy wsypać ziarno(...)bułek to tak naprawdę 10 minut roboty – trzeba mieć tylko dobry przepis:) Zobacz przepis Wtorek: Pulpety strogonoff z boczniakami i makaronem soba Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy co burgery. W towarzystwie śmietanowego sosu z boczniakami i gryczanym makaronem smakowały zupełnie inaczej niż burgery. Zobacz przepis Środa: Udka z kurczaka zapiekane z pęczakiem i cieciorką Tu pomysł był taki, żeby

Niedzielny kucharz
Makaronowe muszle ze szpinakiem+ film 204

Makaronowe muszle ze szpinakiem owinięte szynką szwarcwaldzką to znakomita przystawka na domowe przyjęcia lub świetny pomysł na pyszną kolację. Podane na zimno stanowią wyjątkowo atrakcyjną dla

Smakowite Dania
ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM 337

Zupa pieczarkowa to bezapelacyjnie smak mojego dzieciństwa. Bardzo rzadko przygotowywana w moim domu (młodszy brat nie lubi grzybów) była zupą niemal odświętną. Przepis podpatrzyłam u Mamy

Przepisy Aleksandry
Spaghetti aglio, olio e peperoncino 136

ilość w zależności od ostrości i upodobania (powinna być wyczuwalna, danie ostre, ale dające się zjeść) łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (nie może być jej za dużo, żeby nie zdominowała innych smaków, lepiej dodać na poczatek mniej, a później dosypać w razie potrzeby) świeżo starty parmezan sól Przygotowanie Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Czosnek

Kulinarne Inspiracje
Obiad w 15 minut 102

wygląda jego życie. A tego nie da się zrobić stołując się w miejscach typowo turystycznych. Moje wakacje to jedzenie. Ale aktualnie moje wakacje to ich brak. Na razie muszę zadowolić się planowaniem, co jednak nie oznacza, że omija mnie pyszne jedzenie J Rozmyślając nad wakacjami we Włoszech, poczułam ogromna potrzebę zjedzenia makaronu. I tak powstał obiad w 15 minut. Pyszny

365 dni dookoła kuchni
Kurczak pieczony 139

Kurczak pieczony, jeden z moich ulubionych. Mi osobiście, kurczak kojarzy się z niedzielnymi obiadami jeszcze z dzieciństwa. Oczywiście, kurczak obowiązkowy był poprzedzony rosołem z makaronem. Na kurczaku gotowało się rosół, a potem odsmażało lub piekło mięso. Co tydzień odbywała się też walka o to, kto dostanie najlepsze kąski w postaci piersi. Lubimy mięso drobiowe, bo jest lekkie i dość przyjazne(...)przed końcem pieczenia rozciąć i pozwolić się kurczakowi zrumienić. Kurczak, dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu, przesiąka smakiem przypraw. My lubimy przyrządzać połówki kurczaka, dzięki czemu nie męczymy jednego dania przez tydzień Ja dodałam moje ulubione przyprawy, ale kierujcie się swoim smakiem i nacierajcie kurczaka według własnego uznania. Drukuj Kurczak pieczony window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kurczaka 1 duża cebula

Mieszam w Garnku
Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem 121

jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi. W roli głównej dynia Hokkaido , którą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem. Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni  1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść(...)krem.  W odpowiednim garnku masę dyniową gotować około 5 minut dodając masło (dla smaku i konsystencji sosu), śmietankę oraz wymienione przyprawy. Na koniec dodać garść startego parmezanu. Ugotować makaron al dente (lekko twardy) przełożyć do sosu, dodać sparzony groszek odsączony z wody, wymieszać całość.  Podawać natychmiast

Wino Francja Kuchnia
Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem 167

jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi. W roli głównej dynia Hokkaido , którą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem. Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni  1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść(...)krem.  W odpowiednim garnku masę dyniową gotować około 5 minut dodając masło (dla smaku i konsystencji sosu), śmietankę oraz wymienione przyprawy. Na koniec dodać garść startego parmezanu. Ugotować makaron al dente (lekko twardy) przełożyć do sosu, dodać sparzony groszek odsączony z wody, wymieszać całość.  Podawać natychmiast

Wino Francja Kuchnia
Kasza kuskus z warzywami 189

Kuskus był znany już 3 tys. lat p.n.e. i wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, a wyrabia się go z twardej pszenicy durum. Symbolizuje bogactwo i szczęście. Oto szybki przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw.  Składniki 100 g kaszy kuskus 4 szalotki 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 ząbek czosnku(...)minutach kaszę wrzucamy na patelnię i jeszcze kilka minut smażymy razem z warzywami cały czas mieszając. Podajemy na gorąco. Tak przygotowana kasza kuskus jest bardzo smacznym dodatkiem do dania głównego. Równie dobra jest jako przekąska.    Kuskus to kasza, która wyróżnia się bardzo dużą zawartością białka. Zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kuskus jest niezwykle bogaty

My Chcemy Jeść
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 304

gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżki oleju sezamowego, 2 cebulek dymek wraz ze szczypiorem, 1 limonki,, 5 łyżeczek wiórek kokosowych, oliwy, soli, 100 ml mocno schłodzonej wody gazowanej. Przygotowanie dania rozpocząłem od odpowiedniego przygotowania(...)zalałem ciepłą wodą i pozostawiłem na noc do namoczenia.  Po namoczeniu pokroiłem je w dość spore nieregularne kawałki - duże grzyby na około 8 części - małe na ćwiartki.  Makaron mie zalałem wrzątkiem i pozostawiłem na 4 minuty, następnie odcedziłem na durszlaku i dokładnie przepłukałem zimną wodą z kranu w celu jego zahartowania. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno niewielką ilość

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania