Od jakiegoś czasu są dostępne w sklepach różnego rodzaju mieszanki kasz z ziarnami, z warzywami, z ryżem czy z makaronem. To bardzo fajny pomysł na zróżnicowany
Kulinarne przygody GatityPrzepis na intensywną w kolorze i smaku zupę krem z pieczonej papryki czerwonej i batatów, zabieloną mleczkiem kokosowym. Zamiast makaronu, pieczone warzywa pokrojone w cienkie słupki
DietologSKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek lubella 200g sera żółtego sól
Dziś Ja gotujeJakoś ostatnio tak się stało że jadaliśmy mało mięsa drobiowego. W daniu orientalnym nie mogło go jednak zabraknąć. Użyłam tutaj polędwiczek z kurczaka a jeśli
Moje Małe CzarowanieChrupiące, smaczne nie tylko w słodkich połączeniach. Orzechy świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do dań makaronowych, ale nie tylko. Niezastąpione w jesiennych ciastach
Moja smaczna kuchniaPesto z jarmużu jest doskonałą, spolszczoną wersją tradycyjnego pesto z bazylii. Mimo delikatnej cierpkości wspaniale smakuje w towarzystwie makaronu, czy na grzankach. Jeśli jesteście fanami
Kolizje SmakówCześć! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na najprostszy sos pomidorowo-śmietanowy do makaronu. Można go zrobić ze świeżych pomidorów, z passaty czy pomidorów w puszce. Zawsze
Pora coś zjeśćpowstania tego dania przyczynili się w 1914 roku Włosi, dużo bardziej prawdopodobna wydaje się historia, że danie powstało w wieku XIX, kiedy to Egipt był szybko rozwijającym się multikulturowym państwem, w którym kwitł handel. Uboższe klasy przygotowywały ten posiłek pod koniec miesiąca z tego co im zostawało. Stąd taki dobór składników. Składniki: - makaron - soczewica - ryż - cebula - koncentrat
Kryzysowa Książka Kucharskabył wtedy bardzo mały. Chciałam zrobić mu spaghetti, poprosiłam nawet jedną osobę o przepis - dostałam, ale taki, który od samego początku skazywał mnie na niepowodzenie. Dlaczego taki przepis mi dała? Pewnie z zawiści, albo z innych powodów. Czasami nie rozumiem ludzi, ale w sumie dobrze się stało, bo uruchomiłam swoje szare komórki i stworzyłam swój własny przepis, który często modyfikuję(...)której by nie smakowało, a mój już dorastający syn mógłby je jeść codziennie - tak mu smakuje. Składniki na 5 osób: makaron Spaghetti ( ja użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony ) 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego kostka warzywna Kucharek
Blondynka Gotujewszystkim smacznie i niebanalnie. Nie mogłabym chyba jeść non stop klasyki w postaci pulpetów, gołąbków, kotletów , zup itp. To nie dla mnie. Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne(...)przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty ( klik ), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu jak i w kulinariach, więc kombinuję, wtedy nie byłabym sobą. Może z tego względu
Fabryka pomysłówryżowy). Nadziewane najczęściej farszem mięsno warzywnym i smażone na oleju. Sajgonki to popularne danie kuchni Chińskiej, podawane z sosami, np: sojowym, słodko kwaśnym chili lub dipami. Ich zaletą jest to że możecie do nich dawać dowolny farsz, jak pisałam wcześniej mięsno warzywny, mięsno warzywny z makaronem ryżowym, z ryżem co lubicie i na co macie ochotę. Aby sajgonki pysznie
Sama słodycz i szczypta chilipolecam ten przepis ;) Takie schabowe możecie podawać zarówno z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poza kotletami schabowymi po francusku z musztardą, to wielkim HITem na naszym blogu są tradycyjne kawałki schabu duszone w sosie własnym – chyba nie znam osoby, której by to danie nie smakowało! Więc koniecznie spójrzcie również na ten przepis: Schab duszony
Kulinarne PrzebojeBardzo lubię wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe w postaci gulaszy czy potrawek, zarówno w formie jarskiej czy mięsnej. Dzisiejszy przepis to bardzo szybki, smaczny i prosty sposób na obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z ulubionym makaronem, ryżem, kaszą lub po prostu solo- wtedy smakuje równie dobrze. Składniki: 600g filetów z indyka 2 duże marchewki, obrane i pokrojone
Życie ze smakiemRavioli! Uwielbiam te wszystkie włoskie pasty i makarony, chyba musiałam być w innym wcieleniu Włoszką, albo Włoską mamą co karmiła stadko swoich dzieci. Kuchnia włoska jest bardzo prosta, w gruncie rzeczy wywodzi się z biedy i z tego co dała natura, co rolnik zebrał z pola, dlatego uwielbienie oliwy i pomidorów, to miał każdy. Dzisiaj u mnie ravioli z nadzieniem
SMYKWKUCHNI