Taką makaronową zapiekankę polecam na obiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSos tymiankowo-maślakowy W końcu wysypało grzybami i w naszych lasach . Póki co najobficiej wylazły moje ulubione maślaki . Zebraliśmy trzy wiaderka , więc przerób ruszył pełna para
Ogrodnik w podróżyDzisiaj w kuchni rządził brokuł. W wyniku połączenia wszystkich składników, powstał pyszny obiad. Danie jest szybkie w przygotowaniu. Smak potrawy zależy od ilości dodanych przypraw i ziół. Składniki: - duża pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 300 g śmietany 18% - 200 g makaronu świderki lub rurki - brokuł - 2 cebule - około 150 ml wywaru drobiowego (z połowy kostki) - sól
Pan i Pani Smith w kuchnifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Danie to jest szybkie i sprawdza się do wykorzystania resztek z tygodnia pozostałych w lodówce. Szynkę można zamienić kiełbasą wtedy smak jest bardziej wyrazisty. Składniki: 150-200 g makaronu tagliatelle (użyłam ze szpinakiem i pomidorami) 1 parówka 250 g szynki
Symfonia smakowajeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień
Codzienna kuchnia niecodziennaogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość. Potrzebujemy: - 15 dużych muszli makaronowych - 1 cukinia, pokrojona
W mojej holenderskiej kuchniDanie łatwe i szybkie w przygotowaniu a jakże smaczne. Idealne na kolację bądź małą domówkę. Dzięki zawartości ziół łamie ona konwencję "kolejnej zapiekanki z pieczarkami". Składniki - 40 dag makaronu rurki - 30 dag pieczarek - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki masła - 10 dag tartego żółtego sera - ½ łyżeczki tymianku - ½ łyżeczki estragonu - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone
Świat SmakuSmażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i potrawy kuchni europejskiej. Jest to doskonała metoda do przyrządzania owoców morza. Do smażenia używa się niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, najlepszy jest olej arachidowy, sojowy(...)cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Stir-fry z marynowaną
Cztery Fajeryzależności od kraju pochodzenia przepisu z makaronem lub ziemniakami. Mielonym mięsem fantastycznie faszeruje się różnego rodzaju warzywa. Kabaczek, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory i mnóstwo innych jarzyn idealnie się do tego nadaje. Przyprawy i poszczególne dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według której przygotowujemy to danie. I tak na przykład moim numerem jeden jest(...)mnóstwo kulinarnych możliwości, warto z nich korzystać. I na koniec chciałam Wam jeszcze podsunąć jedną ważną uwagę: najlepiej samemu w domu zmielić mięso, z którego będziemy potem przygotowywać nasze dania. Wtedy mamy pewność, że jest ono zmielone tylko i wyłącznie w wybranych przez nas składników. Pieczone arabskie pulpety Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g zmielonej wołowej łopatki
Kulinarne przygody GatityZgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki smak tego warzywa wymaga jedynie zbilansowania dodatkiem odrobiny octu oraz zaostrzenia przyprawami. Choć zwykło się mawiać, że lepsze jest wrogiem dobrego, to pyszne danie makaronowe z sosem dyniowym można uczynić jeszcze smaczniejszym – zanurzając(...)jabłkowego lub białego octu winnego sól, przyprawy i zioła: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kurkumy, kozieradki, czarny pieprz i świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku, oregano 200-300g makaronu ugotowanego al dente (użyłam bezglutenowe penne, świetnie sprawdzi się również spaghetti czy tagliatelle) /zachować kilka łyżek wody z gotowania makaronu/ pomidorowe klopsiki jaglane Szalotkę pokroić na cienkie półplasterki, czosnek
Even Better Foodkiełbasę, małosolne ogórki i pajdy chleba, krojone niemalże na naszym stole. Gdy pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem Małżon niestety nie dał sfotografować swojej porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy(...)dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem z połowa porcji makaronu z serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot z jabłek na stałe w karcie. Menu niezbyt obszerne ale karta dań polecanych inna każdego dnia. Jeśli lubicie smaczne domowe obiady warto tam wpaść. Taaa
Dzieje kuchennej Wiewiórytylko potrzebują odpowiedniej prezentacji. Czyli w wypadku tej ryby – najprostszej. Łosoś był tak dobrej jakości, że aż szkoda było mi go marynować czy zatapiać w sosach. Postanowiłam więc dać pierwszeństwo smakowi samej ryby. Łososia oczyściłam z dosłownie kilku małych ości, które wypatrzyłam, skropiłam go sokiem z cytryny i lekko posoliłam. I tyle. Gdy mamy do czynienia z produktem(...)chętnie z różnego rodzaju zdrowych, niskokalorycznych zamienników. Klasyczny makaron zastępuję tagliatelle z cukinii , zamiast tradycyjnego chrupiącego ciasta pizzy, przygotowuję oszukany spód z kalafiora. Oba wspomniane warzywa wykorzystałam też do przygotowania „ryżu”, który zastąpił mi klasyczny ryż lub pieczone ziemniaki, często pojawiające się w mojej kuchni jako dodatek do dań rybnych. SPRAWDŹ TEŻ : Inne sprawdzone przepisy na pyszne
Na-talerzu.plRÓB ZAPASY W INTERNECIE Produkty, które mogą poleżeć dłużej (kasze, ryże, makarony, bakalie, mąka, słodziki) kupuj w dużych opakowaniach - przeważnie wychodzi taniej. Nie przerażaj się wysoką ceną jednorazowego zamówienia - to koszt zakupów rozłożony na kilka miesięcy. Jeśli natomiast chodzi o dostawę, większość sklepów oferuje gratisowy dowóz powyżej danej kwoty. Dobrą opcją jest tu złożenie większego, zbiorczego zamówienia wraz ze znajomymi(...)produkty do wirtualnego koszyka i sprawdzamy, w którym sklepie zakupy wyjdą nam najtaniej. 12. ZAMRAŻAJ Brzmi banalnie, ale prawda jest taka że czasem nie przychodzi nam do głowy, że dany produkt nadaje się do zamrażania. Często tak jest np. w przypadku bananów. A tymczasem obrane i pokrojone w plastry zamrożone banany idealnie nadają się do koktajli (tworzą aksamitną konsystencję
Powiedz dietom nie