poniżej wystarcza na przygotowanie 4 porcji potrawy: 1 duży por 200 g wędzonego, surowego boczku 150 g sera gorgonzola 400 g makaronu spaghetti 2 ząbki czosnku 20 g masła oliwa z oliwek świeże listki bazylii Przygotowanie dania rozpoczynamy od rozgrzania patelni z oliwą i masłem. W międzyczasie kroimy boczek na wąskie paseczki/kwadraciki, które będziemy podsmażać na wcześniej przygotowanej(...)patelni. W czasie kiedy smażymy boczek, por kroimy na 3 części, które następnie kroimy w cienkie paseczki. Tak, żeby wyglądem przypominały nitki makaronu. Siekamy drobno ząbki czosnku. Kiedy boczek jest już zarumieniony dodajemy na patelnię warzywa. por oraz czosnek. Całość podsmażamy ok. 10 minut. Ugotowany makaron spaghetti po odcedzeniu przekładamy na patelnię z usmażonym porem i boczkiem. Całość ze sobą
Cookery.plkoncentratu pomidorowego (najlepszy z NETTO) mozzarelle light (choć teraz po fakcie muszę przyznać, że zrezygnowałabym z mozzarelli light i zamiast tego dała sam serek wiejski zmiksowany z jajkiem) przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy bądź wody, przyprawiamy solą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćząbki czosnku, brokuł, duża śmietana, kostka rosołowa, sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Najlepiej dodać ok 1 łyżki oliwy, aby makaron się nie posklejał. Ugotowany makaron układamy na blacie, jeden obok drugiego, aby się nie posklejał. 2. Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Szklimy, dodajemy(...)rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Szklimy. Dodajemy śmietanę oraz kostkę rosołową. Gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy brokuła. 5. Makaron nadziewamy sosem pomidorowym. 6. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, aby makaron nie przywierał do ścianek. Cannelloni z nadzieniem wykładamy w naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy sosem brokułowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, w temp. ok. 200*C pieczemy
Kuchnia Pełna PasjiDoskonała propozycja na smaczny obiad lub kolację. Danie, które zrobi się samo, jak włożymy je do piekarnika. Nie ma tutaj "sztywnego przepisu" zapiekankę robimy z tego co jest pod ręką :) Ugotowany makaron, parówki, cebula, papryka konserwowa, sól, przyprawy... Pokrojone układamy warstwami na przemian z makaronem w naczyniu ... Z oleju, jajka, musztardy, octu, szczypty soli ....robimy majonez
chleba naszegoDzisiaj obiad odbiega trochę od tradycyjnej lasagne, ale powiem Wam, że dał rade. Smakuje zupełnie inaczej lecz ta wersja również jest pyszna. W kuchni trzeba trochę eksperymentować aby nie popaść w rutynę. Składniki : 300 g makaronu lasagne 300 g piersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego
Niezły Młyneknietypowe sajgonki. Inne, bo z użyciem cienkiego makaronu Lubella . W oryginalnym przepisie używa się makaron ryżowy, ale ja lubię eksperymentować w kuchni, więc zastosowałam nitki. Muszę Wam powiedzieć, że sajgonki wyszły znakomite! Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się Waszymi opiniami na nieco nietypowe danie kuchni orientalnej! Składniki: 1 marchewka 1 ząbek czosnku 300g grzybów (borowiki) 25 g imbiru(...)Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak zwijamy sajgonki? Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy. Kiedy ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Podajemy z ulubionym sosem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie
Słodki ZakątekDziś jedno z moich ulubionych dań, które robi się bardzo szybko. Zdecydowanie wole piec, natomiast jeśli chodzi o obiady to preferuję raczej jakieś szybkie, smaczne i zdrowe. Najlepiej jednogarnkowe albo jednopatelniowe ;) Przeważnie jadam kasze, ale ostatnio naszła mnie ochota na makaron. Wybrałam bezglutenowy -spaghetti, który jest bardziej żółty od tradycyjnego i bardzo fajnie prezentuje się w połączeniu z sosem
Healthy food explorerprawda jest już duże ale i jej należy się odrobina łakoci w tym dniu. Postanowiłam zrobić rzecz p rostą i szybką - danie, które koniecznie trzeba zrobić co w sezonie truskawkowym, bo dzieci je uwielbiają. To makaron z truskawkami. Użyłam do niego makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella i dodałam do niego jeszcze mrożone owoce leśne i serek waniliowy. Jest pycha. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodane z makaronem, Smaczny szybki i tani obiad Składniki • liście z 2 kalarepek • 1 łyżka masła • 1 łyżka mąki • gałka muszkatołowa • 1/2 opakowania sera feta • sól • pieprz • 20 dag makaronu np świderki Sposób przygotowania 1. • Liście kalarepki beż łodyg i zgrubień pokroić w paski zalać wodą i zagotować aby dobrze sparzyć liście Sparzone liście odcedzić z wody wlać nową(...)mieszać aż powstanie gładki sos, dodać odcedzone liście kalarepki i pokruszony ser feta.Troszkę sera można zostawić do posypania dania Sos razem zmiksować blenderem dodać gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem 3. Makaron ugotować wg przepisu podawać z sosem i posypanym serem feta
W królestwie smaków Beatywielkimi smakoszami kwasoty, na początek lepiej dać najwyżej połowę. Ci, którzy uważają zabielane zupy, mogą kapnąć łyżeczkę kwaśnej, czy też słodkiej śmietanki.. Zupę podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem spaghetti lub ryżowym, posypaną natką pietruszki, bądź otartą skórką cytryny. Jak mówiłam, jest to dość wyjątkowy wynalazek, nie polecam więc go, jako dania na rodzinny obiad... Zawsze lepiej
Kuchenna Kontrrewolucyatych, odżywiających się normalnie. Ja chyba odnalazłabym się gdzieś pośrodku. Od jakiegoś czasu staram się jeść zdrowiej. Nie stosuję żadnej diety. Co to, to nie. Jednak zaczęłam przygotowywać moje dania nie tylko z myślą o smaku, ale także z myślą o zdrowiu. Nie dodaję tłuszczu tam, gdzie nie jest on konieczny. Sosów staram się nie zagęszczać mąką(...)czarny pieprz, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem
Ratunku obiadjako dodatek do makaronu - oczywiście pesto :) Dzisiejsza propozycja zielone pesto na bazie szpinaku. Połączenie samych dobrych składników, blender i ugotowany makaron i mamy pełnowartościowy obiad dla każdego niejadka. Dla Fabiana było niestety za bardzo czosnkowe (jeśli nie lubicie dajcie troszkę mniej), my z Karolą uwielbiamy czosnek więc nam bardzo podeszło. Łapcie ten banalny przepis. Składniki: 50g orzeszków nerkowca 50ml oliwy(...)oliwek 50g świeżych liści bazylii 150g liści szpinaku 4 ząbki czosnku (jeśli nie lubicie dajcie 2 szt) sól, pieprz do smaku Przepis banalny wszystkie składniki wrzucamy do blendera / robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Gotową masę podgrzewamy na patelni po czym dodajemy ugotowany makaron - polecam tagliatelle. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie KalorycznieBłyskawiczny sos pomidorowy na bazie soku jest świetnym dodatkiem do pizzy, gołąbków czy makaronu, doskonałym pomysłem dla osób zabieganych lubiących ekspresowe i proste potrawy jest
Smakowite DaniaJak już kiedyś wspominałam obydwoje z Najukochańszym gustujemy w kuchni orientalnej. Poniżej przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem, której niepowtarzalny smak nadaje świeża trawa
Taste Of My DayDzisiaj moje ulubione danie, które mogę jeść codziennie i tak jadam ostatnio:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowy