Często pozostaje Wam makaron z dnia poprzedniego? U mnie został po spaghetti i postanowiłam podpiec go z dodatkami. Wyszło pyszne, szybkie i kolorowe danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 100 g cukinii 1/2 cebuli białej 2 cieniutkie paróweczki drobiowe 1 ząbek czosnku makaron około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikrólowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością zareaguje większość Czyteników bloga(...)znalazłem ją bez problemu w hipermarkecie. Sama dynia makaronowa w smaku jest… nijaka – bardzo delikatna i lekko słodka, dlatego może być podstawą wielu pysznych dań, po wzmocnieniu za pomocą przypraw i dodatków. Jej smak wspaniale połączył się z czosnkiem i pietruszką, dając dyniowe spaghetti. Dyniowe spaghetti aglio olio
Vegan Tastesosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam. Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki
UgotujmyTo.plSajgonki są dobre na każdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok
Apetyczna babeczkapieprzu cayenne; Sól; Natka pietruszki do dekoracji. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokroić w drobną kostkę. Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili wydrążyć z nasion (pozostawić trochę nasion, jeśli ktoś lubi ostre dania), pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej, suchej patelni(...)ugotowanego makaronu. Dobrze wymieszać. Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazyli. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka. Danie można dodatkowo posypać
Gospodyni Miejskaobiad aż podskoczył z radości. Danie pyszniutkie. Danie szybciutkie. Wbrew pozorom bardzo sycące. Polecam, zachęcam Was abyście zrobili to danie w domu, oczywiście jeśli lubicie tuńczyka ;) Składniki na 2 porcje: 120 g makaronu spaghetti (ja użyłam La Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony ) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 puszka
Blondynka Gotujeokoło 350 g filetu z łososia 8 sztuk suszonych pomidorów mała cukinia 1 opakowanie mini kulek mozzarelli oliwki zielone (ja dałam dużo bo lubimy) cebulka dymka razem z zieloną częścią sól pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką Makaron gotujemy al'dente. Cukinię kroję w plasterki, pomidory w paseczki. Oliwki na mniejsze części. Cebulkę również. Na spód naczynia żaroodpornego
kruche babeczkiWydaje mi się, że dania z baraniny stosunkowo rzadko pojawiają się na polskich stołach. A szkoda, ponieważ jest to bardzo smaczne i ciekawe mięso, z którego można wyczarować mnóstwo wspaniałych dań. N a Wyspach to mięso j est zdecydowanie bardziej popularne, a różne części baraniny czy jagnięciny dostępne są w każdym sklepie. Moim zdaniem(...)łyżeczka suszonego oregano 0,25 łyżeczki płatków chili 1 cebula 250g mielonej baraniny puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżeczki żurawiny 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta soli, czarny pieprz 150g makaronu pappardelle parmezan Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać miętę, oregano i płatki chili, chwilę smażyć
Codzienne Gotowanieponiżej wystarcza na przygotowanie 4 porcji potrawy: 1 duży por 200 g wędzonego, surowego boczku 150 g sera gorgonzola 400 g makaronu spaghetti 2 ząbki czosnku 20 g masła oliwa z oliwek świeże listki bazylii Przygotowanie dania rozpoczynamy od rozgrzania patelni z oliwą i masłem. W międzyczasie kroimy boczek na wąskie paseczki/kwadraciki, które będziemy podsmażać na wcześniej przygotowanej(...)patelni. W czasie kiedy smażymy boczek, por kroimy na 3 części, które następnie kroimy w cienkie paseczki. Tak, żeby wyglądem przypominały nitki makaronu. Siekamy drobno ząbki czosnku. Kiedy boczek jest już zarumieniony dodajemy na patelnię warzywa. por oraz czosnek. Całość podsmażamy ok. 10 minut. Ugotowany makaron spaghetti po odcedzeniu przekładamy na patelnię z usmażonym porem i boczkiem. Całość ze sobą
Cookery.plkoncentratu pomidorowego (najlepszy z NETTO) mozzarelle light (choć teraz po fakcie muszę przyznać, że zrezygnowałabym z mozzarelli light i zamiast tego dała sam serek wiejski zmiksowany z jajkiem) przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy bądź wody, przyprawiamy solą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćząbki czosnku, brokuł, duża śmietana, kostka rosołowa, sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Najlepiej dodać ok 1 łyżki oliwy, aby makaron się nie posklejał. Ugotowany makaron układamy na blacie, jeden obok drugiego, aby się nie posklejał. 2. Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Szklimy, dodajemy(...)rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Szklimy. Dodajemy śmietanę oraz kostkę rosołową. Gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy brokuła. 5. Makaron nadziewamy sosem pomidorowym. 6. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, aby makaron nie przywierał do ścianek. Cannelloni z nadzieniem wykładamy w naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy sosem brokułowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, w temp. ok. 200*C pieczemy
Kuchnia Pełna PasjiDoskonała propozycja na smaczny obiad lub kolację. Danie, które zrobi się samo, jak włożymy je do piekarnika. Nie ma tutaj "sztywnego przepisu" zapiekankę robimy z tego co jest pod ręką :) Ugotowany makaron, parówki, cebula, papryka konserwowa, sól, przyprawy... Pokrojone układamy warstwami na przemian z makaronem w naczyniu ... Z oleju, jajka, musztardy, octu, szczypty soli ....robimy majonez
chleba naszegoDzisiaj obiad odbiega trochę od tradycyjnej lasagne, ale powiem Wam, że dał rade. Smakuje zupełnie inaczej lecz ta wersja również jest pyszna. W kuchni trzeba trochę eksperymentować aby nie popaść w rutynę. Składniki : 300 g makaronu lasagne 300 g piersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego
Niezły Młyneknietypowe sajgonki. Inne, bo z użyciem cienkiego makaronu Lubella . W oryginalnym przepisie używa się makaron ryżowy, ale ja lubię eksperymentować w kuchni, więc zastosowałam nitki. Muszę Wam powiedzieć, że sajgonki wyszły znakomite! Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się Waszymi opiniami na nieco nietypowe danie kuchni orientalnej! Składniki: 1 marchewka 1 ząbek czosnku 300g grzybów (borowiki) 25 g imbiru(...)Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak zwijamy sajgonki? Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy. Kiedy ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Podajemy z ulubionym sosem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie
Słodki Zakątek