już pojawiły się na blogu a dziś SAJGONKI , czyli danie kuchni chińskiej Mogą być spożywane na zimno ale osobiście wole te smażone. Gorąco polecam! Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 cebula kilka liści kapusty pekińskiej 1 garść suszonych grzybów mun 50 g makaronu ryżowego sos sojowy, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania(...)mięso. Wszystko razem smażymy Na tym etapie możemy dodać sos sojowy, pieprz. Ilość według uznania (ja dałam około 3 łyżek sosu). Na koniec dodajemy (wcześniej namoczone) i posiekane w słupki grzyby mun, posiekane 4 liście kapusty pekińskiej oraz przygotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron ryżowy. Wszystko razem podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy
Smaki Nataliidyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity i co tu dużo mówić pyszny smak. Całość podana z prawdziwym makaronem z mąki Amber Durum i oprószona serem. Takie obiady można by było jadać codziennie i na pewno(...)wodę, przykryj pokrywką i duś przez 15 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładka masę. Ugotowany makaron, dodajemy do sosu dyniowego, dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze. Następnie doajemy po łyżce pasty paprykowej. Całość oprószamy startym serem np. parmezanem. Pyszności! Serdecznie polecam! Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać jak zrobicie na obiad lub kolację ;-))) Pięknego dnia
SMYKWKUCHNIbardziej „puchaty”, jednak w smaku – perfecto! Bardzo mi smakowało i z pewnością jeszcze nie raz tą przystawkę zamówię. Do tego dania oboje smakowaliśmy La Voliera, Primitivo Salento, Girolamo, 2014. Spasowało idealnie. Bulion z dzikiego gołębia / domowy makaron – wspaniała zupa. Bulion w pięknym kolorze, klarowny, bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem(...)przypadku dodatku), czyli gdyby ten ryż jednak odrobinę wina wypił. Tak to wyszedł ciuteńkę mdły. Ale całość oceniam bardzo pozytywnie i zaskakująco. Krótko mówiąc – będzie robione / zamawiane Do tego dania polecono nam Chardonay, Winnica Turnau, 2015 i… zakochałam się. Na amen, na zabój, całym moim serduszkiem składającym się do tej pory ze smoły i smalcu ze skwarkami. Teraz
Kate's Kitchenodpowiednich miejscach. Tymi miejscami są media, spotkania z władzami, czy internet. Z powodzeniem jest to wykorzystywane przez małe niesnaczące organizacje do forsowania swoich koncepcji. Pamiętacie jak pisałem o łemkowskim daniu oszczypki? Teraz już nikt nie pamięta czym były prawdziwe oszczypki - pieczywo ziemniaczano-owsiane. Za to wszyscy twierdzą, że to ser, w najlepszym wypadku z owczego mleka. Łemkowie kontra Górale(...)coś na kształt ravioli, faszerowanymi kaszą gryczaną i cebulą. Potem w USA wydano książkę kucharską gdzie był to makaron z kaszą oraz cebulą i tak już zostało. Choć w tym przypadku wyszło to na dobre. W każdym razie ja chciałem zrobić danie pośrednie pomiędzy tradycją, a nowoczesnością i zrobiłem pankejki z mąki gryczanej. Składniki: - zmielona kasza gryczana niepalona
Kryzysowa Książka Kucharskamiejsca oferujące ten japoński fast-food – od małych budek po restauracje specjalizujące się w tym daniu. Ramen do Japonii przywędrował z Chin w okolicach XIX wieku i z miejsca stał się popularny. Sama nazwa odnosi się do specjalnego makaronu, podobnego do makaronu spaghetti, który stanowi bazę zupy. Dodatki natomiast są już kwestią gustu. Dlatego nie istnieje żaden konkretny
Jacob Tastessię tu podoba, choć trochę ciasno. Nasza ucztę zaczynamy od deski włoskich serów i wędlin, podawanej z focaccią, oliwkami i karczochami oraz kieliszka prosecco. Kocham sery i nie dam łatwo się oszukać; tutaj faktycznie są to oryginalne produkty włoskie. Następnie próbujemy bruschettę w różnych odsłonach: z pastą z oliwek, ze świeżymi pomidorami i z serem. Moim faworytem jest(...)carbonara. Wszystkie 3 pozycje są pyszne. Bardzo podoba mi się sposób podania carbonary: dostajemy całe żółtko i sami je sobie mieszamy z makaronem. Natomiast, jak dla mnie, carbonara była zbyt pieprzna i to pieprz zdominował całe danie. Z drugich dań jemy jeszcze risotto z owocami morza, które nie dosyć, że wygląda jak dzieło sztuki to jest niezwykle aromatyczne
Kulinarne przygody Gatityzmobilizowałam i kupiłam duże krewetki, które najpierw zamarynowałam i usmażyłam. Kolejnym krokiem do przygotowania tego dania było ugotowanie kremowego sosu. Znajdziecie w nim same dobre rzeczy jak suszone pomidory, natkę pietruszki, mnóstwo czosnku i oczywiście prawdziwą śmietanę i masło! Taki sos do makaronu lubię najbardziej. Kremowy, pachnący czosnkiem i ziołami! Bardzo lubię duże krewetki . Łatwo je się przyrządza(...)uważać aby je nie przegotować. Jeśli są marynowane z cytryną to kwas w niej zawarty już zmienia ich konsystencję. Dlatego wolę dodać sok z cytryny do sosu, a całe danie podać z dodatkową cytrynową ósemką. Nie wyobrażam sobie ryb i owoców może bez cytryny! Krewetki w kremowym sosie Składniki: na 4 porcje ½ kg dużych, surowych krewetek 1 łyżka oliwy
codojedzeniaczasu na gotowanie, a w lodówce jest światełko eheheh. Do wykonania obiadu potrzebujemy zaledwie kilku składników, a danie jest przepyszne i smakowite. Polecam Wam wtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM składniki: - 500 g makaronu kokardki - paczka szpinaku świeżego - 4 ząbki czosnku - 150 ml śmietany
SMYKWKUCHNIDzisiaj kolejna propozycja obiadowa. To moja druga lazania jaką robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu . Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień. Składniki: makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę) 100 g żółtego sera Mięso: 300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka
Kuchnia domowa Aninaszego zdrowia. Dbają o nasze serce i mózg. Warto czasem sięgnąć po ten owoc, szczególnie, że można z niego przygotować najróżniejsze dania, przekąski czy zdrowe desery. Ja wykorzystałam awokado do zrobienia bazyliowego pesto do makaronu. Jest łatwe i szybkie w wykonaniu. Wychodzi bardzo delikatne i kremowe. MAKARON Z PESTO Z AWOKADO I BAZYLII Pół dojrzałego awokado Pół
HealthyCreationskochamy, smucimy się i śmiejemy, jemy i śpimy. Żyjemy. A ponieważ nasze życie w obecnych czasach to ciągły pęd, proponuję Wam proste, szybkie danie, które możecie przygotować w ciągu kilkunastu minut. Ja sięgam najczęściej po makaron, gdy zostaję sama w domu i nie chce mi się spędzać popołudnia przy garnkach. Uwielbiam takie proste połączenie składników. Smakuje rewelacyjnie. Zresztą sami
W mojej kuchnifunkcję “chłonną”. Jeśli zaś się spieszycie i chcecie zrobić taką sałatkę i za chwilę podać ją na stół, to można oczywiście makaron zalać niewielką ilością wrzątku, by zmiękł szybciej. Wedle uznania do sałatki można dać również więcej konserwowego ogórka i papryki, by miała bardziej wyrazisty smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z zupek chińskich z jajkiem – Składniki(...)Przepis na sałatkę z zupek chińskich z jajkiem: Przygotować pół szklanki wrzątku i rozpuścić w nim przyprawy z zupek chińskich (same przyprawy, bez oleju). Tak przygotowanym roztworem zalać pokruszony makaron, przykryć i pozostawić do ostudzenia i napęcznienia. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki konserwowe i paprykę pokroić w kostkę. Por pokroić na cieniutkie półplasterki, a następnie przelać wrzątkiem na sitku, osuszyć
Kulinarne Przebojewiem czy nie bardziej niż pesto alla genovese :) W oryginalnej wersji używa się orzeszków piniowych, które wcześniej się podpraża, ja dałam pestki dyni, które również świetnie pasują - można je podprażyć lub nie :) Składniki na ok. 3-4 porcje makaronu: 10 suszonych pomidorów 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki pestek dyni
CzarnawisienkaZamawiać jedzenia też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :) Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisu, kt\u00f3rym w\u0142a\u015bnie si\u0119 z Wami dziel\u0119 Jest to prosty stir-fry z broku\u0142ami, mi\u0119sem z udek kurczaka i tofu. Niesamowicie smaczne danie, kt\u00f3re robi si\u0119 dos\u0142ownie w kilka chwil. Spr\u00f3bujcie koniecznie! ;)","recipeIngredient":["300g mi\u0119sa z udek kurczaka\r","200g r\u00f3\u017cyczek broku\u0142\u00f3w(...)u0142y sos wlewamy do patelni i gotujemy kilka minut do jego zg\u0119stnienia. Nasz stir-fry najlepiej podawa\u0107 z ry\u017cem lub makaronem (sojowym lub ry\u017cowym). Gotowe!"]} Stir-fry to jedne z najprostszych dań charakterystycznych dla kuchni dalekowschodniej. Technika ta polega na krótkim, ale intensywnym smażeniu potraw przy jednoczesnym częstym mieszaniu. Jako fanka kuchni azjatyckiej nie mogłam
Mostek w kuchni