Polecam Wam gorąco tą pastę, jest pyszna, bardzo aromatyczna i ma ogromnie szerokie pole do zastosowania w kuchni, jako dodatek do kanapek, wrapów, naleśników, poprzez dania główne, wystarczy, że ugotujecie makaron zmieszacie z pastą i obiad gotowy, możecie wykorzystać ją również jako sos do pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs lub po prostu zjeść w formie dipu do surowych warzyw(...)sera feta - pestki z dyni Na każdego gofra nakładamy dwie łyżki Ajvaru Podravka, jeden lub dwa plastry awokado, garść umytego szpinaku i oprószamy pestkami dyni. Dla tych, którzy lubią dania mięsne proponuję dołożyć kilka plastrów szynki dojrzewającej. Przepis na gofry z kaszy jaglanej: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 4 jajka ekologiczne - 3/4 szklanki mleka - sól, pieprz
SMYKWKUCHNImałe kostki i podsmażamy lub grillujemy na patelni bez tłuszczu. Makaron podgotowujemy w osolonej wodzie na pół-twardo. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego, dodajemy na górę kurczaka, przykrywamy sosem, podlewamy śmietanką. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy w temperaturze 185 stopni około 25 minut. RADA: możecie sprawić, że danie będzie jeszcze bardziej ekonomiczne; można użyć mięsa z obiadu z dnia poprzedniego
BaRepasważna informacja, carbonary nie robi się ze śmietany! Pamiętam jak kiedyś byłam w Berlinie i zamówiłam ten makaron w jakiejś restauracji i dostałam makaron z ogromną ilością śmietany. Nie dało się tego zjeść bo wyczuwalna była tylko ta ciężka śmietana. Więc jak już wiemy, że do oryginalnej włoskiej carbonary nie dodaje się śmietany to możemy zabrać się do gotowania(...)Następnie dodajemy łososia i rozdrabniamy go łyżką na patelni. Gdy wszystko jest podsmażone dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy żółtka z parmezanem. Żółtka pod wpływem ciepła z patelni zrobią się kremowe i otoczą nasze danie, wszystko cały czas dokładnie mieszać. Trzeba pamiętać o tym aby zdjąć patelnię z ognia bo inaczej
Delusional Trineręką. Daje też pole do popisu jeśli chodzi o dodatki - ser, tofu, jajka, orzechy czy pestki doskonale urozmaicą sałatkę i zmienią ją w ciekawe obiadowe danie. Wybierzcie do tego dobry makaron z pełnego ziarna, a otrzymacie zdrowy i pożywny posiłek :) SAŁATKA MAKARONOWA Z SOSEM CZOSNKOWYM Czas przygotowania 10 minut (plus czas gotowania pieczarek i makaronu) Z podanych składników
HealthyCreationsdoprawić i dodać odpowiednie składniki. Czosnek i odrobina jogurtu na koniec i mamy pewność, że będzie to danie doskonałe :) Składniki: niewielka cebula średnia papryka opakowanie szpinaku (200 g) 2 łyżki jogurtu sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku ugotowany makaron :) Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną w kostkę paprykę
Gotowanie z pasjądoprawić i dodać odpowiednie składniki. Czosnek i odrobina jogurtu na koniec i mamy pewność, że będzie to danie doskonałe :) Składniki: niewielka cebula średnia papryka opakowanie szpinaku (200 g) 2 łyżki jogurtu sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku ugotowany makaron :) Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną w kostkę paprykę
Gotowanie z pasjąSkładniki: 50 g makaronu błyskawicznego 200 g krewetek 1 jako 1 szalotka 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru szczypta cukru 2 łyżki sosu
czarrna od kuchniSkładniki: 250 g makaronu Lubella świderki pełne ziarno 5-6 pieczarek 1/2 papryki kawałek cukinii 1 papryczka chili 1 filet z kurczaka 4 jajka 1 kulka
czarrna od kuchniOpakowanie makaronu Cannelloni w mojej szafce kuchennej czekało na swoją premierę chyba z pół roku. Jeżeli wiedziała bym że będzie to tak pyszne danie zrobiła bym go wcześniej. UWAGA! makaron bardzo napęcznieje więc lepiej nie układać wysokich warstw, ponieważ szorowanie piekarnika jest gwarantowane ; ) Czytaj więcej
Pychotkaaagłówki kapusty, trochę mięsa z żeberek i makaron świderki. Jako że od dawna chodziły za mną łazanki postanowiłam zrobić wariację na ich temat . Nawet Jasiek dał się skusić, choć potem kazał sobie wybierać tylko makaron z mięsem. Niech żyje kopciuszek… ale do rzeczy. Składniki: pół sporej główki kapusty białej jedna cebula 2 łyżki oleju 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej
Mama z miastadodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , który można spotkać w internecie wielokrotnie powielony słowo w słowo w różnych językach i który jest tym drugim wariantem. Poniższa interpretacja(...)etapie dosolić do smaku. W międzyczasie gotujemy również spaghetti – al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Kurczaka podajemy z makaronem, sosem oraz kawałkami pomarańczy. Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Kulinarna Pokusa/div> #gallery-121 {margin: auto;} #gallery-121 .gallery-item {float: left;margin
Kulinarna Pokusacienkie paseczki. Lubczyk/pietruszkę posiekać. Płat papieru ryżowego namoczyć na chwilę w letniej wodzie, a następnie wyłożyć wszystkie składniki na środek (kolejność dowolna; ja najpierw dałem warzywa i tofu, a na końcu makaron). Zwinąć płat papieru ryżowego, tworząc rulon, zaś brzegi zagiąć do środka. Podawać natychmiast wraz z sosami. Sos limonkowo-sojowy na bazie sake: sok z 1 limonki
Food Squareojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów. Składniki: - 2 duże garście bazylii (z całej doniczki(...)można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty. Do klusek śląskich , makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe pod ręką, przygotujemy kolejny, błyskawiczny obiad. Kto jeszcze
mojewypiekiinietylkosię mnóstwo gotować. A zaczynam od wspólnego gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam: Składniki : 200g spaghetti (w oryginale bucatini) 1-2 ząbki czosnku 1 duża papryczka chili(...)fileciki anchovy 200g pomidorków wiśniowych puszka tuńczyka w oleju (180g) 1 łyżka drobnych kaparów sok z połowy cytryny 100g rukoli sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, papryczkę chili i fileciki anchovy. Chwilę przesmażyć
Codzienne Gotowaniespecjalnym opalanym drewnem kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii. W restauracji podaje się również domowe włoskie dania, między innymi doskonałe świeże makarony. W trakcie spotkania z Mistrzem Włoch Marco dowiedzieliśmy się między innymi, że sekret dobrego ciasta, co jest oczywiste, to nie tylko dobra mąka, ale także czas(...)zjedzenia prawdziwej pizzy capriciosa. Jeśli traficie do tej restauracji musicie koniecznie jej spróbować. Specjalnie dla nas Marco przygotował calzone z ricottą, mozzarellą di bufala i pikantym salame. Tym właśnie daniem zdobył tytuł Mistrza Włoch w robieniu pizzy 2014. Luciano, współwłaściciel restauracji doskonale odnajduje się w kuchni i gotuje całym sercem. Specjalnie dla nas przygotował tagliatelle z sosem śmietanowym
Kulinarne przygody Gatity