dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:331/1001)

Sos z tuńczyka do makaronu 139

roku... a potem jakoś samo się układa i jeszcze nigdy źle nie było... jedno co pewne to szybkie dania, żeby nie tracić wakacyjnego słońca :-) I właśnie jedno z takich dań mam dziś dla Was :-) Makaron, tuńczyk i aromatyczny, gęsty sos... a wszystko robi się nie dłużej niż gotowanie makaronu... To co, kto się skusi? SKŁADNIKI 1 puszka

Czary - gary w kuchni
Piersi z kurczaka orientalne z warzywami, w sosie, pieczone w piekarniku 103

Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszne, orientalne danie jednogarnkowe. Piersi z warzywami zapiekane w sosie. Można podać je z ryżem, nudlami, lub makaronem ryżowym. Proste i szybkie w wykonaniu. Możecie przygotować je również w głebokiej patelni na gazie. Moja propozycja jest dla zapracowanych. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1 pęczek szczypiorku 1 słoiczek pędów bambsa(...)przecieru rozprowadzamy w około 600 ml wody, przyprawiamy do smaku i zalewamy, jeszcze raz wszystko mieszamy. Pieczemy około 50 minut aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub nudlami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 172

proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).  Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38 proc., zbyt duże zakupy - 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., produkt lub danie jest niesmaczne(...)dania z resztek. Z kilku kromek czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną

Obiad gotowy
Szybki makaron z cukinia 133

Jesień to bez wątpienia czas dyniowatych. Dlatego dzisiaj tematem przewodnim naszego obiadu stała się cukinia. Dodana do pełnoziarnistego makaronu, podlana drobiowym bulionem  #krakus , sprawia, że danie smakuje wyśmienicie, a robi się ekspresowo :) Po cukinię warto sięgać zwłaszcza teraz, kiedy świeżych warzyw jest coraz mniej. To prawdziwa bomba witaminowa - C, K, PP, B oraz beta karoten, a także spora(...)makaronu wstęgi pełnoziarniste 1 cukinia (ok 200 g) 1 średnia cebula 1 szklanka bulionu drobiowego Krakus szczypta szafranu miękki kozi ser - do posypania oliwa - do smażenia Wstawiamy wodę na makaron. Bulion podgrzewamy, ale nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim szafran i odstawiamy na ok. 10 minut. Cebulę siekamy w cienkie piórka. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry. Makaron gotujemy według wskazówek

Kuchnia od dwojga
Makaron soba z tuńczykiem i kurczakiem w sosie sojowo-anyżowym! 170

kurczaka i wyczarować mocno aromatyczne danie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne, mięso tuńczyka jest bardzo treściwe i wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej ryby. Jest bardzo sycące. Polecam(...)też przyrządzenie steków z tuńczyka, są obłędne! Ale to już temat na inny post. Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś króluje wok w kuchni! ;-) MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM SKŁADNIKI: - 1 stek z tuńczyka - 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka - makaron soba 2 porcje - natka pietruszki - 3 ząbki czosnku - sos sojowy

SMYKWKUCHNI
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 174

Samo danie smaczne, jako przegryzka do piwa idealne.  Mam wrażenie, że Restauracji Bułgarskiej nie zależało na festiwalu. Zależało za to na reklamie, ale i to im się nie udało. Okiem Kesji: Zastanawiam się, ile kosztowało to danie. Takich kilka rybek można kupić w Polsce za grosze. Przypraw specjalnych też nie było. Gratuluję kucharzowi, bo wymyślił danie(...)aromat wędzonki. Niezwykle subtelny i przyjemny, a nie narzucający się. Pasternak smaczny, chociaż troszkę przegotowany. Fantastyczna pszenica.  Danie wyraźnie przemyślane i skomponowane z sensem, sposób podania nie najgorszy, ale też nie najlepszy.  Okiem Kesji: Z całego dania pamiętam najlepiej pszenicę – była genialna! Pyszna, świetnie ugotowana, rewelacyjne zastępstwo dla ryżu czy kaszy. Podobno na talerzu był

Życie zamknięte w smaku
Spaghetti z bobem i zielonym groszkiem 99

soli • ewentualnie gotowy makaron spaghetti 500 g Wykonanie: • Z mąki, jajek i soli wyrobić dość twarde ciasto i zrobić makaron spaghetti, jeśli posiadamy odpowiedni sprzęt z przystawką do makaronu. • Makaron wrzucić na gotującą się, posoloną wodę i gotować ok. 3 minut. • Jeśli nie mamy sprzętu, to gotowy makaron gotujemy wg przepisu(...)makaron dodać do sosu na patelnię, przemieszać i doprawić. • Wyłożyć na talerz, posypać grubo startym parmezanem i udekorować rukolą. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Makarony

To co kocham
Spaghetti carbonara 113

ekologicznych 100 g startego parmezanu  400 g boczku wędzonego parzonego (możecie użyć włoskiej pancetty) 1 mała cebulka (opcjonalnie) gałka muszkatołowa i pieprz 2 łyżeczki oliwy z oliwek Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy na drobną kostkę, cebulkę także. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy boczek. Smażymy go aż tłuszcz się(...)smażymy do miękkości. Wyłączamy ogień i odstawiamy patelnię na bok. W miseczce ubijamy razem jajka, śmietankę oraz ser. Wszystko robimy w jednym czasie, bo przygotowanie tego dania zajmuje tyle co ugotowanie makaronu. :) Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go pozostawiając odrobinę wody spod gotowania do ewentualnego zagęszczenia sosu i nie przelewamy go zimną wodą! Makaron dorzucamy do boczku

Cooking Monster
Cannelloni 200

Dziś postawiłam na kuchnię włoską, moją ulubioną zresztą. Makaron! zresztą nie byle jaki -  rurki cannelloni faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i groszkiem... Nie wiem czy wiecie, ale potrawa ta została poznana za sprawą Nicola Federico. Kucharz pracujący w restauracji La Favorita w Sorrento wymyślił ją w 1907 roku, właśnie dzięki niej stał(...)się popularny na całe Włochy. W samej restauracji w ciągu dnia zjadano jej 120 kg! Wcale się nie dziwię, dla osób, które lubią aromatyczną włoską kuchnię danie jest rarytasem. Składniki:  opakowanie makaronu cannelloni 0,5 kg mięsa mielonego puszka groszku 30 dag pieczarek 2- 3 ząbki czosnku 4 cebule 40 dag żółtego sera 1 sos boloński ze słoiczka

Kuchenne aromaty
Spaghetti bolognese – najlepszy przepis 168

ponieważ w Bolonii nie uświadczymy przyjemności jedzenia go. Ba! Żaden szanujący się Włoch nie poda makaronu spaghetti z tak ciężkim, mięsnym sosem! (bo po prostu spływa). Dokładnie taki sos najlepiej łączy się z makaronem szerszym – np. tagliatelle czy fettuccine. I tak powinniśmy takie danie serwować. Spaghetti bolognese stało się przez ostatnie lata jednak tak popularne, że spotkamy(...)także we włoskich tratorriach – podobno na prośbę turystów. Odchodząc od kwestii kształtu makaronu, równie ważną rzeczą w spaghetti bolońskim jest sos. Głęboki, długo gotowany ragù bolognese oprócz mięsa i pomidorów, powinien mieć w składzie także warzywa (dodatki są tajemnicą każdego szefa kuchni), czerwone wino, a wyjątkowy smak zwykło nadawać mu… wykończenie pełnotłustym mlekiem. U mnie przepis jest nietypowy

Poezja smaku
MAKARON Z TUŃCZYKIEM I OLIWKAMI 116

tuńczykiem z puszki, czosnkiem i oliwkami, doprawiony sosem sojowym i mielonym pieprzem. Makaron z dodatkiem posiekanej kolendry, można dodać także ser mozzarella albo tarty parmezan. Makaron z tuńczykiem i oliwkami to rewelacyjne danie, które można zarobić naprawdę szybko! Wystarczy kilka składników i bez wysiłku możesz przygotować makaron na ciepło, który sprawi, że wszyscy będą oblizywać palce! Makaron z tuńczykiem

Moja Książka Kucharska
Pikantna Pizza Bolognese 162

dzisiaj trochę odejdziemy od tematu na rzecz małego fast foodu ale w wersji domowej. Zapewne wszyscy znają sos Bolognese, który od lat jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Głownie podawany z makaronem spaghetti.  U mnie wariacja na ten temat, bo sos zrobiony od podstaw będzie głównym składnikiem pizzy. Oczywiście by trochę podrasować danie i nadać

vaniliowoczekoladowa
Carbonara w klasycznym wydaniu 151

Uwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno – śmietanowym. Danie to jest niezwykle proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Użyjcie do jego przygotowania makaronu do spaghetti albo makaronu tagliatelle . Poniżej znajdziecie listę składników i szybki przepis… Składniki 200g wędzonego boczku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TAGLIATELLE z rukolą i chorizo. 172

odcinek programu 365 obiadów Mariety Mareckiej. Fanki jej programu wysyłają zdjęcie lodówki a Marieta czaruje z tego pyszne dania. Dlatego stanęłam przed lodówką i zobaczyłam czego jest mało, co się kończy i zrobiłam sobie przepyszny obiad. SKŁADNIKI: 200 g makaronu Malma 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 100 g chorizo 3 spore garści rukoli 1 łyżka

ClauditteMissCooking
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 292

Kolejna szybka propozycja na obiad, wystarczy wcześniej zamarynować mięsko. Tym razem danie fit, czyli lekkie i smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem. 500 g kurczaka 2 łyżeczki liścia lubczyku 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania