Samo danie smaczne, jako przegryzka do piwa idealne. Mam wrażenie, że Restauracji Bułgarskiej nie zależało na festiwalu. Zależało za to na reklamie, ale i to im się nie udało. Okiem Kesji: Zastanawiam się, ile kosztowało to danie. Takich kilka rybek można kupić w Polsce za grosze. Przypraw specjalnych też nie było. Gratuluję kucharzowi, bo wymyślił danie(...)aromat wędzonki. Niezwykle subtelny i przyjemny, a nie narzucający się. Pasternak smaczny, chociaż troszkę przegotowany. Fantastyczna pszenica. Danie wyraźnie przemyślane i skomponowane z sensem, sposób podania nie najgorszy, ale też nie najlepszy. Okiem Kesji: Z całego dania pamiętam najlepiej pszenicę – była genialna! Pyszna, świetnie ugotowana, rewelacyjne zastępstwo dla ryżu czy kaszy. Podobno na talerzu był
Życie zamknięte w smakusoli • ewentualnie gotowy makaron spaghetti 500 g Wykonanie: • Z mąki, jajek i soli wyrobić dość twarde ciasto i zrobić makaron spaghetti, jeśli posiadamy odpowiedni sprzęt z przystawką do makaronu. • Makaron wrzucić na gotującą się, posoloną wodę i gotować ok. 3 minut. • Jeśli nie mamy sprzętu, to gotowy makaron gotujemy wg przepisu(...)makaron dodać do sosu na patelnię, przemieszać i doprawić. • Wyłożyć na talerz, posypać grubo startym parmezanem i udekorować rukolą. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Makarony
To co kochamekologicznych 100 g startego parmezanu 400 g boczku wędzonego parzonego (możecie użyć włoskiej pancetty) 1 mała cebulka (opcjonalnie) gałka muszkatołowa i pieprz 2 łyżeczki oliwy z oliwek Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy na drobną kostkę, cebulkę także. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy boczek. Smażymy go aż tłuszcz się(...)smażymy do miękkości. Wyłączamy ogień i odstawiamy patelnię na bok. W miseczce ubijamy razem jajka, śmietankę oraz ser. Wszystko robimy w jednym czasie, bo przygotowanie tego dania zajmuje tyle co ugotowanie makaronu. :) Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go pozostawiając odrobinę wody spod gotowania do ewentualnego zagęszczenia sosu i nie przelewamy go zimną wodą! Makaron dorzucamy do boczku
Cooking MonsterDziś postawiłam na kuchnię włoską, moją ulubioną zresztą. Makaron! zresztą nie byle jaki - rurki cannelloni faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i groszkiem... Nie wiem czy wiecie, ale potrawa ta została poznana za sprawą Nicola Federico. Kucharz pracujący w restauracji La Favorita w Sorrento wymyślił ją w 1907 roku, właśnie dzięki niej stał(...)się popularny na całe Włochy. W samej restauracji w ciągu dnia zjadano jej 120 kg! Wcale się nie dziwię, dla osób, które lubią aromatyczną włoską kuchnię danie jest rarytasem. Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0,5 kg mięsa mielonego puszka groszku 30 dag pieczarek 2- 3 ząbki czosnku 4 cebule 40 dag żółtego sera 1 sos boloński ze słoiczka
Kuchenne aromatyponieważ w Bolonii nie uświadczymy przyjemności jedzenia go. Ba! Żaden szanujący się Włoch nie poda makaronu spaghetti z tak ciężkim, mięsnym sosem! (bo po prostu spływa). Dokładnie taki sos najlepiej łączy się z makaronem szerszym – np. tagliatelle czy fettuccine. I tak powinniśmy takie danie serwować. Spaghetti bolognese stało się przez ostatnie lata jednak tak popularne, że spotkamy(...)także we włoskich tratorriach – podobno na prośbę turystów. Odchodząc od kwestii kształtu makaronu, równie ważną rzeczą w spaghetti bolońskim jest sos. Głęboki, długo gotowany ragù bolognese oprócz mięsa i pomidorów, powinien mieć w składzie także warzywa (dodatki są tajemnicą każdego szefa kuchni), czerwone wino, a wyjątkowy smak zwykło nadawać mu… wykończenie pełnotłustym mlekiem. U mnie przepis jest nietypowy
Poezja smakutuńczykiem z puszki, czosnkiem i oliwkami, doprawiony sosem sojowym i mielonym pieprzem. Makaron z dodatkiem posiekanej kolendry, można dodać także ser mozzarella albo tarty parmezan. Makaron z tuńczykiem i oliwkami to rewelacyjne danie, które można zarobić naprawdę szybko! Wystarczy kilka składników i bez wysiłku możesz przygotować makaron na ciepło, który sprawi, że wszyscy będą oblizywać palce! Makaron z tuńczykiem
Moja Książka Kucharskadzisiaj trochę odejdziemy od tematu na rzecz małego fast foodu ale w wersji domowej. Zapewne wszyscy znają sos Bolognese, który od lat jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Głownie podawany z makaronem spaghetti. U mnie wariacja na ten temat, bo sos zrobiony od podstaw będzie głównym składnikiem pizzy. Oczywiście by trochę podrasować danie i nadać
vaniliowoczekoladowaUwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno – śmietanowym. Danie to jest niezwykle proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Użyjcie do jego przygotowania makaronu do spaghetti albo makaronu tagliatelle . Poniżej znajdziecie listę składników i szybki przepis… Składniki 200g wędzonego boczku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odcinek programu 365 obiadów Mariety Mareckiej. Fanki jej programu wysyłają zdjęcie lodówki a Marieta czaruje z tego pyszne dania. Dlatego stanęłam przed lodówką i zobaczyłam czego jest mało, co się kończy i zrobiłam sobie przepyszny obiad. SKŁADNIKI: 200 g makaronu Malma 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 100 g chorizo 3 spore garści rukoli 1 łyżka
ClauditteMissCookingKolejna szybka propozycja na obiad, wystarczy wcześniej zamarynować mięsko. Tym razem danie fit, czyli lekkie i smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem. 500 g kurczaka 2 łyżeczki liścia lubczyku 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera
VioletoweKucharzeniebardzo trudne. Wybrałam najlepsze jakie miałam. Jednak ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Za to potrawa wszystkie życzenia moje i mojego syna spełniła :) Uwielbiamy krewetki, a makaron barwiony czarną mątwą polubiliśmy bardzo. Danie wygląda jak danie w stylu Helloween :) Nie ważne, ważne, że smakowało bardzo! Składniki na 2 osoby: 250 g krewetek Black Tiger 250 g makaronu tagiatelle
Blondynka Gotujesię z serami i z nich zrobionymi przysmakami. Z chęcią w podróż kulinarną do Holandii bym się wybrała i oryginalnych serów skosztowała. Na razie to makaron z trzema serami przygotowałam i marząc, daniem się tym rozkoszowałam. Sery smakami ze śmietaną się zmieszały, kremową konsystencję uzyskały, a makaron gniazdko pasował znakomicie i smakował wyśmienicie
Moniki Smakołykitłuszczu (10-15 % max) i kolagenu (ok. 12-15%) – im więcej jest ostatniego tym mniej prawdziwego mięsa. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. WODA NA MAKARON: wstawiamy na gaz wodę w dużym garnku, 1l na 100 g makaronu. Zanim się zagotuje, my będziemy już w połowie pracy nad sosem. UWAGA: W żadnym
Nerds Kitchendałam się namówić Malwinie na spróbowanie moghrabieh , bo jest naprawdę pyszny! Moghrabieh , nazywany również kuskusem izraelskim, libańskim lub perłowym, to po prostu popularny w kuchni krajów Bliskiego Wschodu makaron z pszenicy durum w postaci malutkich kuleczek przypominających perełki. Po ugotowaniu jego kuleczki są sprężyste i przyjemnie stawiają opór pod zębami. Kojarzy mi się z innym makaronem, za którym(...)orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej
Chilli Czosnek i Oliwapysznych, pachnących krewetek w sosie maślanym. Świeże krewetki do dania kupiliśmy w lokalnym sklepie, który nasza rodzina też regularnie odwiedza. Wyszło genialnie. Gigantyczna patelnia makaronu zniknęła w kilkanaście minut. Ha! To danie będzie hitem w całych Słopnicach. A może też w Waszych domach? Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką(...)duże ziemniaki Czerwona cebula Mała biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki
Niedzielny kucharz