dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:338/1001)

7 pomysłów na dania z tofu 163

tofu, oliwkami, doprawiony świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu. Przepis: Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu  5 . Quinoa ze świeżymi warzywami i tofu Pyszne danie, które nadaje się również na syte śniadanie np. po bieganiu. Przepis: 1/3 szklanki komosy ryżowej gotujemy. Ugotowaną przekładamy do miski(...)ajvarem 7. Tofu w sosie kokosowym z warzywami Jest to danie, które ma słodką moc kokosa i ognistą papryczkę chilli. Przyrządzimy tofu w sosie kokosowym, ale podamy je razem z pikantnymi warzywami. Ta mieszanka smaków nie da o sobie zapomnieć, więc na pewno wrócicie jeszcze do tego orientalnego dania. Przepis: Tofu w sosie kokosowym z warzywami Smacznego

Bananowe Pole
Kuchnia gruzińska 316

tłuszczem Z sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma . Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące. Aczma - gruzińska wersja lasagne Lobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri(...)kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię. Lobiani - puri z czerwoną fasolą i przyprawami Lobio – danie z fasoli W Gruzji przygotowuje się często lobiani z resztek lobio – czyli dania z fasoli. Lobio przyrządza się zazwyczaj z czerwonej fasoli – czasem ma postać przypominającą naszą fasolkę po bretońsku, czasem bardziej

Poezja smaku
Kurczak po seczuańsku 2309

Kurczak po seczuańsku Pyszne danie o orientalnym smaku. Soczyste mięsko z kurczaka duszone z warzywami w lekko pikantnym i słodkawym sosie. Danie podajemy z ryżem lub makaronem chińskim.     Składniki: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 marchwie 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka(...)pieprzem do smaku. Podajemy posypane sezamem i siekanym szczypiorkiem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Bakłażany faszerowane indykiem w sosie pomidorowym 128

Faszerowane bakłażany to wspaniała propozycja na rodzinny obiad. Dużo warzyw, mięsa mielonego z indyka i przypraw a wszystko to w aromatycznym pomidorowym sosie. To moje danie dla kilku osób na ciepło. Bakłażany przed upieczeniem możecie posypać żółtym serem, parmezanem, serem kozim lub mozarellą. Każda wersja będzie pyszna! Bakłażany podaję z sałatką z rukoli, mixem sałat lub posiekaną sałatą pekińską(...)faszeruję każdego bakłażana, posypuję serem. Zapiekam 20-25 minut w temp. 180 C aż ser się roztopi. Moja rada: Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem jako osobne danie. Posypać serem i natką

Zasmakuj Kuchni
Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 245

sobą kolory, faktury i smaki. Spróbujcie sami! Kuchnia chińska Tak naprawdę określenie to jest bardzo obszerne, bo zależnie od regionu te same potrawy przygotowywane są w inny sposób. Dania chińskie bazują na pięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie(...)ostrą i sosem teriyaki (ilość spoza składników). Możesz podawać z poszatkowanym szczypiorkiem. Wskazówki: Jeśli przygotowujesz to danie na dwa dni, to do lodówki schowaj tylko warzywa z kurczakiem. Następnego dnia ugotuj makaron na świeżo i przesmaż go jeszcze chwilę z resztą dania i orzeszkami. A Wy, którą kuchnię świata lubicie najbardziej? Chętnie poczytam o nieznanych

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Spaghetti z klopsikami , dzieci to kochają ;) 131

uwieść temu daniu No ok , nie będę kłamać , mój młodszy syn stroił fochy i dąsy , do puki nie spróbował . Ale jak już zdecydował się zaszczycić , to danie swoją degustacją , stwierdził że może takie jeść codziennie Muszę Was uświadomić ,że z ust rozkapryszonego trzynastolatka , jest to taki komplement j, jak otrzymanie Oskara W skrócie , pyszny , prosty obiad , który(...)jajko 1 łyżka kaszy manny 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich świeża bazylia do dekoracji tarty parmezan do podania makaron spaghetti , 1 opakowanie sól , pieprz do smaku maka do obtoczenia oliwa z oliwek do smażenia Mięso mielone umieszczamy w misce . Dodajemy do niego roztrzepane jajko , kaszę mannę , 1 łyżeczkę ziół prowansalskich

Ogrodnik w podróży
Makaron z boczkiem i twarogiem 100

nieraz brakuje nam sił na dłuuuugie stanie w kuchni. W takich sytuacjach przepis na tak szybki posiłek może okazać się pomocny. Pomysł na makaron podejrzałam u tego Pana – tu możecie podejrzeć filmik z przygotowania . Danie świetnie nadaje się na obiad lub kolację – jest pożywne, sycące i nie obciąża żołądka… ani też portfela Składniki (porcja(...)osób): 200 g makaronu 200 g boczku wędzonego 1 średniej wielkości cebula 100 g twarogu sól i pieprz   Makaron ugotuj i odcedź w durszlaku. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni. Dodaj ugotowany makaron. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed zdjęciem z ‚ognia’ dodaj pokruszony twaróg i całość dobrze wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu

Kulinarne S.O.S.
Szkockie ciekawostki kulinarne 119

przypraw. Tradycyjny haggis gotowany jest w owczym żołądku i oficjalnie serwowany podczas Wieczoru Burnsa . To właśnie ten szkocki poeta wyniósł pospolitego hagggisa na wyżyny i zrobił z niego danie narodowe. Poza wieczorem Burnsa haggis często podawany jest z brukwią i pure ziemniaczanym - haggis, neeps & tatties .  Haggis w niektórych regionach Szkocji podawane jest do szkockiego śniadania lub serwowane(...)gotowych dań do podgrzania (wstawienia do mikrofalówki lub piekarnika). Istnieją całe sklepy, które specjalizują się w sprzedaży wszelkiego rodzaju mrożonek i gotowych mrożonych dań.  W marketach można kupić ugotowane ziemniaki czy makaron gotowe do podania, a także pokrojone warzywa np. cebula, marchewka, czy nitki z batata. Powszechne są także zupy w puszkach czy różne "zapuszkowane" warzywa - ziemniaki

Codzienne Gotowanie
Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino 150

generalnie zawsze są w mojej kuchni. Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino to aromatyczne i przepyszne danie. Połączenie ognistej czerwieni chilli i soczystej zieleni pietruszki dodatkowo nadaje całości elegancji. Co więcej wśród składników znajdziemy, aż dwa afrodyzjaki: czosnek i chilli, do tego jędrny makaron. No coż jest to chyba idealna propozycja na romantyczną walentynkową kolację Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

PatiGotuje
Makaron z papryką duszoną w tymianku, serem feta i pomidorkami 207

sądziłam, że z papryki można wyczarować takie pyszne danie. Sama nie wiem, czy danie bardziej smakuje mi na ciepło, czy na zimno jako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 4 garści ugotowanego makaronu  2 czerwone papryki 1/2 kostki sera feta 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam trzech rodzajów) 2 ząbki

DefinicjaSmaku
Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym 269

Kupiłam ten włoski makaron szpinakowy i zaraz pomysł na danie powstał w głowie. Ma fajny kształt i smakuje obłędnie a ser pleśniowy nadaje mu jeszcze smaczku, pieczarka brązowa pasuje do nich jak ulał. Polecam serdecznie a makaron do nabycia podczas tygodni włoskich w Lidlu. Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Sos pomidorowy 113

Uniwersalny sos pomidorowy, który będzie idealny jako dodatek do pizzy, makaronu, zapiekanek i wielu innych dań. Aromatyczny, intensywny w smaku i gęsty. Można go zrobić z pomidorów z puszki, jednak teraz, gdy zaczyna się sezon pomidorowy, najlepiej wykorzystać do niego świeże warzywa. Niemniej jednak, z pomidorów z puszki sos jest równie dobry! Można go również zapasteryzować i mieć gotowy(...)oregano. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Jeśli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos, to ściągamy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Sos gotowy, można dodać do pizzy lub makaronu. Pasteryzacja Możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to wlać gorący sos pomidorowy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić je i odstawić do góry dnem na kilka godzin, aby zakrętki

Analiza Smaku
Makaronowa patelnia 130

Takie dania jak to są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wykorzystałam makaron kolanka Między brodzki. Świetnie się wkomponował w całość. Do tego kiełki na patelnię, które o tej porze roku powinniśmy jeść często ze względu na ich cenne właściwości. Tak więc szybkie danie na obiad lub ciepłą kolację mamy w kilka minut. Oczywiście przedtem musimy ugotować makaron

Ewa w kuchni
BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE 102

uczestników będzie przygotowanie dania na bazie składników, które znajdą w specjalnie przygotowanej na ten cel spiżarni. Nie będą znali listy produktów wcześniej, więc trzeba będzie wykazać się refleksem i kreatywnością. Oceniane będzie odpowiednie zbilansowanie składników, tak aby danie było zdrowe i pełnowartościowe. Wiemy już, że w tym etapie kucharze korzystać będą z makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego(...)BIAŁYM WINIE – fantastyczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * bezglutenowe Penne Rigate Barilla – 300 g * krewetki – 150 g * białe wino – 100 ml * cukinia – 1 szt * mleko kokosowe – 100 ml * świeża pietruszka * sól * pieprz * chili * czosnek – 2 ząbki * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al’dente

Ostra na Słodko
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 198

cime di rapa. To danie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu, które rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Orechiette to makaron ręcznie robiony, formą przypominający ucho(orecchio) lub capelusz księdza “capello da prete”.  Wewnątrz jest gładki, na zewnątrz chropowaty, ponieważ tą cześcią trze się o drewno, aby nadać mu właściwy kształt. Orechiette con cime

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania