często, niby nic, ale smak jest jednak bardzo ciekawy i warto dla odmiany przygotować coś troszkę innego. Dzisiaj zrobiłam zwykłe kluski, które mogą być alternatywą dla makaronu. Moje inne propozycje na danie z batatami to: Frytki z batatów Indyk zapiekany z warzywami i batatami Placuszki z cukinii i batatów Składniki dwa średniej wielkości bataty 1 jajko 3/4 szklanki
Delusional Trinesłodko-kwaśny, tutaj już gotujemy około 10 minut od zagotowania sosu z mięsem i doprawiamy. W drugim garnku gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu. Danie można podawać również z makaronem, ale wydaje mi się, że z ryżem jest smaczniejsze :). I gotowe; Smacznego :) i zapraszam na kolejne posty w kolejnych dniach
Gotuj z Mąkąwinem (opcjonalnie). 5. Gdy nadmiar płynu odparuje zalewamy patelnię śmietanką, gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. 6. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszamy makaron z sosem, a gotowe danie posypujemy startym parmezanem. Smacznego
W kuchni KatieMoja prawie trzyletnia wnuczka bardzo lubi krewetki, a ponieważ babcia zawsze chce dogodzić. to na obiad zrobiłam smaczne danie z kurczakiem , krewetkami i makaronem ryżowym. Babcia zadowolona, bo znikało z talerza w szybkim tempie. Smakowało! Może i Wy skusicie się na taki obiad bez pszenicy i glutenu. Polecam również sałatkę z krewetkami , którą znajdziecie na moim blogu. Składniki
O kuchni z uczuciemRyż z jabłkami pewnie dla większości to smak dzieciństwa. Pamiętam, gdy babcia robiła ryż z jabłkami lub innymi owocami, a makaron z jagodami ;). Takie proste dania zawsze są najlepsze. Ja sama również dla mojego synka robię ryż jabłkami i za każdym razem słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny. Składniki: - 1 szklanka ryżu jaśminowego - 2 duże
Życie zaczyna się w kuchnizdominować pozostałe przyprawy. Koniecznie użyjcie również "beurre noisette"czyli tzw palonego masła, poprzez jego zrumienienie masło nabiera zupełni innego smaku, warto je stosować do ravioli, klusek, makaronów, ale i do słodkich dań. Zadziwiające jest jak wiele może zdziałać zwykłe masło. Z użyciem "palonego masła" na blogu znajdziecie również muffinki bananowe (klik) oraz pyszne dyniowo-śliwkowe
Słodki Kompromissmaczne jedzenie, na początek dostajemy oliwę z chlebem, później zamówione dania (duże porcje, ceny nie najniższe ale warto, bo bardzo dobra jakość), piękny wystrój, miła obsługa. Aż szkoda, że nie jest to wyłącznie restauracja wegetariańska… . Wegetarianie znajdą tutaj kilkanaście dań do wyboru wśród przystawek, makaronów, pizz i deserów. Cafe Bazylia ma teraz wejście od strony
Qlinarnie i QlinarniePasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj) . Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku. Składniki: 2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa (razem z olejem
Ugotowane pozamiataneŁazanki z kapustą i grzybami to bardzo proste świąteczne danie, które zasmakuje chyba każdemu :) Makaron łazanki możecie podawać w takiej wersji z kapustą i pieczarkami jak podałam poniżej lub użyć dwóch innych kapuścianych dodatków, na które przepisy znajdziecie tutaj: Kapusta z suszonymi grzybami wigilijna lub Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną. Łazanki z kapustą […] The post Łazanki
Kulinarne PrzebojeLekkie danie wiosenne z dowolnym rodzajem makaronu i orzeźwiającym musem truskawkowym. Mogłabym jeść codziennie! Składniki na 4 porcje: • 250 g makaronu świderki • 500 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 cukier waniliowy • sól do gotowania makaronu Wykonanie: • Truskawki umyć, odszypułkować, ok. 15 sztuk odłożyć pokrojone w ćwiartki. • Resztę
To co kochammaśle. • Dodać resztę składników, zagotować. • Zagęścić mąką ziemniaczaną. • Na rozgrzany głęboki olej wrzucić makaron ryżowy na 20 sekund. Podawać sataye na makaronie ryżowym z sosem imbirowym. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Drób
To co kochampieczarki nie są w stanie nas niczym zaskoczyć. A jednak! W pikantnej odsłonie z mleczkiem kokosowym i pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek. Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej sezamowy do smażenia 500g pieczarek 400ml
Pyry na GazSkładniki: 250 g makaronu (u mnie mafaldine, Lubella); 1 średnie, dojrzałe awokado; 1 żółtko jaja; 1/2 szklanki startego parmezanu + odrobina do posypania po wierzchu; 1/2 szklanki
Gospodyni Miejskasię otworzą, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj kolendrę i bazylię i dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z cytrusów lub cukrem jeżeli to konieczne. Podawaj danie z chrupiącym chlebkiem lub makaronem ryżowym. Smacznego! English version Thai mussels (4 servings) Ingredients: 2 tbsp coconut oil (or any vegetable oil) 1 onion, thinly sliced 2 garlic cloves, minced 3 tbsp
karmelowybiałego pieprzu- jest bardziej aromatyczny od czarnego. Zmiksowane warzywa i pieczarki nadają zupie kremowej konsystencji. Nie potrzeba niczym więcej jej zagęszczać. Jeśli chcecie uzyskać bardziej treściwe danie, podajcie zupę z ulubionym makaronem lub kaszą
Pichceniomania