koniec tych wywodów miłosnych, przejdźmy do kuchni. Połączyłam te moje "uwielbiane" i wyszło ekstra danie, co prawda musiałam dołożyć schabu (inaczej miłość małżeńśka by ucierpiała), ale potrawie to nie zaszkodziło:) Ekspresowe i łatwe danie obiadowe dla wielbicieli kurek i makaronu. Pyszne świeże kurki w śmietanowym sosie z dodatkiem cebulki i natki pietruszki, a wszystko uzupełnia mięciutki
Krylowa KuchniaNajsmaczniejsze lasagne powstaje z domowego makaronu, z beszamelem i sosem pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina. Uwielbiam to danie, bo daje dużo energii w tak pochmurne jesienne dni. Składniki na makaron: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 jaja 2 łyżki wody mąka do posypywania SHAPE \* MERGEFORMAT Składniki na farsz: 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(...)myAmbition ) smarujemy masłem i wykładamy na nie placek makaronu. Smarujemy 1/3 części sosu beszamelowego, a na to wykładamy 1/3 farszu mięsnego. Czynność tę powtarzamy do wykorzystania trzech warstw. Ostatnią warstwę mięsną posypujemy startym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika na 40 minut. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie
Słodki ZakątekSpaghetti alla cipolla. Zaskakujące połączenie, ale jakie pyszne. Warto spróbować. Zamiast bucatini można użyć grube spaghetti, parmezan można zastąpić serem pecorino, tymianek bazylią. Składniki 350
R'n'G KitchenProsty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy. Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ... A grzyby pozostają jędrne i smaczne! ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki
Atlas Smakówkotletów schabowych nie wysmażyć na suche wiórki bo będą niesmaczne. Sos ma wyraźny smak musztardy, delikatną słodycz cydru. Jako dodatek przygotowałam pieczone pomidorki koktajlowe oraz makaron który wymieszałam w sosie. Przygotowanie dania zajęło mi około 30min. Dla 4 osób Potrzebujemy: kotlety schabowe (ja miałam 6 małych kotletów, mogą być 4 duże) 125ml cydru 75ml śmietany kremówki 1 łyżka(...)musztardy francuskiej około 24szt pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru S&P Dodatkowo: makaron, gnocchi, kopytka Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania (wnętrzem pomidora do góry) posypujemy cukrem, solą i tymiankiem. Wkładamy do piecyka. Jeżeli mamy możliwość włączenia grilla to włączamy, albo samą górną grzałkę. Czas pieczenia, to czas przygotowania
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/miłośników czekolady i bakalii...niebo w gębie! Składniki wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel Makarony Polskie biała czekolada lub gotowa biała polewa czekoladowa olej kokosowy nierafinowany extra virgin Skworcu morele suszone Kresto figi suszone mieszanka studencka orzechy włoskie listki mięty Makaron ugotuj jak nakazuje producent. Ja gotowałam w niskim i szerokim rondlu z dodatkiem nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego(...)polej nią makaron. Morele potnij na paseczki, posyp całość wraz z mieszanką studencką. Na koniec dodaj figi pocięte na paski i dosmacz wszystko listkami mięty! Danie gotowe, na prawdę szybko. Wszystko przygotujesz zanim makaron się ugotuje. Dobre na ciepło, ale na zimno genialne! Biała czekolada to strzał w dziesiątkę. Idealnie dobrane bakalie i suszone owoce współgrają z całością
Z Kuchni Do Kuchniprosta i pyszna! Pesto przygotowuję samodzielnie, więc tylko ono pochłania mi czas. Pesto świetnie współgra z każdym prawie rodzajem makaronu, najchętniej jednak mieszam je z penne, tagliatelle lub świderkami. Pamiętam, że pierwszych gości po przeprowadzce do Krakowa podjęłam właśnie tym daniem i żałowałam wtedy(...)zrobiłam go więcej, gdyż kilka osób życzyło sobie taka michę na bis! Polecam, jeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników! Składniki 200 g ulubionego makaronu tarty parmezan pesto 2 garście świeżej bazylii garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca
Raj dla Podniebieniaciężkich świątecznych daniach, przyszła pora na szybki i nieskomplikowany obiad. Powrót do codziennych obowiązków powoduje, że nie mam tyle czasu, ile bym chciała na gotowanie. Tym bardziej, że coraz większymi krokami zbliża się sesja. Ale przejdźmy do sedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast
Fabryka pomysłówKuchnia wegetariańska Składniki pęczek białych szparagów drobne różyczki brokuła 3 łyżki masła ząbek czosnku garstka posiekanych ziół : koperku, mięty , natki pietruszki 250 ml kwaśnej śmietany sol
R'n'G KitchenJest niemal 22, a ja dopiero za opisywanie obiadu się biorę, a to o czymś świadczy. Także bez zbędnych wstępów będzie. Czego nam potrzeba? -250 gram
BaRepaskukurydzy (najmniejsza puszka) opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 55g masła 2 duże, pełne łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2% Dodatkowo: makaron lasagne nr 52 Lubella 100 g tartego ementalera lub mozzarelli olej do smażenia masło do wysmarowania formy Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy(...)całość jeszcze chwilkę. Doprawiamy dużą szczyptą gałki muszkatołowej i dość dużą ilością soli i pieprzu (szpinak powinien być wyrazisty w smaku, jednak przyprawy radzę dodawać stopniowo i próbować czy dana ilość jest wystarczająca). Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy ser ricotta oraz starty na dużych oczkach tarki ementaler. Dodajemy również osączoną z zalewy kukurydzę. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło
Smaki Na TalerzuZupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka Dania, które podczas Wigilii goszczą na naszych stołach, są częścią tradycji przekazywanej nam przez naszych bliskich. Jednocześnie dania te, sposób ich przyrządzania, używane składniki nierozerwalnie związane są z miejscem, w którym mieszkamy, lokalną kulturą i naturalnym środowiskiem. W wielu domach na Podkarpaciu kultywuje się zwyczaj podawania na Wigilię 12 potraw(...)wywarach grzybowych, na zakwasie do białego barszczu, albo na kwasie z kiszonej kapusty. Zupy te podajemy zwykle z ziemniakami, z odrobiną kaszy, albo z makaronem. W mikroregionach zdarzają się też dania wyjątkowe, związane z lokalnymi zwyczajami, dlatego wśród podkarpackich specjałów znajduje się też wigilijna zupa migdałowa i zupa rybna, które podaje się w Zgodzie pod Jarosławiem. Poniżej skrót
Trzeci talerzLasagne mniam! I niekoniecznie te tradycyjne ale każde, zależnie od tego na co mamy ochotę lasagne można przygotować na wiele sposobów. Lasagne to nazwa makaronu którego się używa, a nie dania. Ja uwielbiam, zwłaszcza gdy nie mam pomysłu na coś innego. Składniki na lasagne z porem i kurczakiem: Mały por 1 czerwona cebula 500 g piersi(...)kurczaka 1 czerwona papryka 25 g masła 40 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka 9 płatów makaronu lasagne (u mnie były po 3 na wersje, zależy jaki kształt naczynia używacie) 2 mozzarelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lasagne z porem i kurczakiem wykonanie: Makaron gotujemy al dente, tak około 2 - 3 minuty, najlepiej po dwa płaty aby się nie posklejał
Delusional TrineJest to danie, z którym mam bardzo miłe skojarzenia. Kiedyś podobne zachwyciło mnie i moją przyjaciółkę w jakiejś warszawskiej restauracji. Było tak pyszne, że próbowałyśmy potem je odtworzyć we własnej kuchni. Oczywiście wyszła nam inna potrawa, ale nie wiem, czy nawet nie smaczniejsza wersja. Bo ten makaron jest rewelacyjny! Bardzo chętnie wracam do niego co jakiś czas. Myślę
Pichceniomania