kukurydzy (najmniejsza puszka) opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 55g masła 2 duże, pełne łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2% Dodatkowo: makaron lasagne nr 52 Lubella 100 g tartego ementalera lub mozzarelli olej do smażenia masło do wysmarowania formy Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy(...)całość jeszcze chwilkę. Doprawiamy dużą szczyptą gałki muszkatołowej i dość dużą ilością soli i pieprzu (szpinak powinien być wyrazisty w smaku, jednak przyprawy radzę dodawać stopniowo i próbować czy dana ilość jest wystarczająca). Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy ser ricotta oraz starty na dużych oczkach tarki ementaler. Dodajemy również osączoną z zalewy kukurydzę. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło
Smaki Na TalerzuZupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka Dania, które podczas Wigilii goszczą na naszych stołach, są częścią tradycji przekazywanej nam przez naszych bliskich. Jednocześnie dania te, sposób ich przyrządzania, używane składniki nierozerwalnie związane są z miejscem, w którym mieszkamy, lokalną kulturą i naturalnym środowiskiem. W wielu domach na Podkarpaciu kultywuje się zwyczaj podawania na Wigilię 12 potraw(...)wywarach grzybowych, na zakwasie do białego barszczu, albo na kwasie z kiszonej kapusty. Zupy te podajemy zwykle z ziemniakami, z odrobiną kaszy, albo z makaronem. W mikroregionach zdarzają się też dania wyjątkowe, związane z lokalnymi zwyczajami, dlatego wśród podkarpackich specjałów znajduje się też wigilijna zupa migdałowa i zupa rybna, które podaje się w Zgodzie pod Jarosławiem. Poniżej skrót
Trzeci talerzLasagne mniam! I niekoniecznie te tradycyjne ale każde, zależnie od tego na co mamy ochotę lasagne można przygotować na wiele sposobów. Lasagne to nazwa makaronu którego się używa, a nie dania. Ja uwielbiam, zwłaszcza gdy nie mam pomysłu na coś innego. Składniki na lasagne z porem i kurczakiem: Mały por 1 czerwona cebula 500 g piersi(...)kurczaka 1 czerwona papryka 25 g masła 40 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka 9 płatów makaronu lasagne (u mnie były po 3 na wersje, zależy jaki kształt naczynia używacie) 2 mozzarelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lasagne z porem i kurczakiem wykonanie: Makaron gotujemy al dente, tak około 2 - 3 minuty, najlepiej po dwa płaty aby się nie posklejał
Delusional TrineJest to danie, z którym mam bardzo miłe skojarzenia. Kiedyś podobne zachwyciło mnie i moją przyjaciółkę w jakiejś warszawskiej restauracji. Było tak pyszne, że próbowałyśmy potem je odtworzyć we własnej kuchni. Oczywiście wyszła nam inna potrawa, ale nie wiem, czy nawet nie smaczniejsza wersja. Bo ten makaron jest rewelacyjny! Bardzo chętnie wracam do niego co jakiś czas. Myślę
Pichceniomaniatartej bułce podsmażonej na masełku (mniam!!!!) tylko podać ją w towarzystwie dojrzałych malinowych pomidorów, bazylii i salami. Wyszło znakomicie - we włoskim, wiejskim stylu. Danie można zjeść samo, albo wymieszać z dobrym makaronem lub podać z kaszą kus kus, czy ryżem - w każdej formie będzie pyszne! Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 dojrzałe malinowe pomidory 1 ząbek czosnku(...)wcześniej pozbawić skórki, ale nie trzeba. Doprawić solą i pieprzem (ale ostrożnie - salami odda swoją słoność i ostrość całemu daniu!). Dodać fasolkę i wszystko wymieszać. Podawać posypane świeżą bazylią i porwanymi kawałkami mozzarelli. Można podać z pieczywem, makaronem, kaszą kus kus lub ryżem
Kulinarne Inspiracjedania z jednego. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę(...)makaroniadę". Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną wodą) makaron dokładnie wymieszałam, a na końcu dodałam łyżeczkę oregano. Można posypać startym żółtym serem. Dzięki przyprawie meksykańskiej i kolejnej porcji pasty pomidorowej danie
Na moim talerzudania z jednego. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę(...)makaroniadę". Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną wodą) makaron dokładnie wymieszałam, a na końcu dodałam łyżeczkę oregano. Można posypać startym żółtym serem. Dzięki przyprawie meksykańskiej i kolejnej porcji pasty pomidorowej danie
NA MOIM TALERZUkoncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietaną, na warzywnym wywarze. Zapach unosi się po całej kuchni, pierwsi głodni ustawili się już w kolejce:) Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką. Smacznego SKŁADNIKI: 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula kilka gałązek natki pietruszki łyżeczka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk 200 g koncentratu pomidorowego(...)łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego 1,250 l wody do podania: makaron krótki, np. nitki, świderki, kolanka lub ryż PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram. Marchew i pietruszkę siekam w talarki. Cebulę obieram i kroję na pół, przesmażam ją na suchej patelni aż się zarumieni. Selera obieram i kroję w kostkę. W garnku układam warzywa i natkę, wlewam
Zasmakuj Kuchnidania inspirowane Azją, zwłaszcza wtedy, gdy mam chwilowo ochotę na coś innego niż kuchnia włoska. Dania azjatyckie są szybkie w przygotowaniu, a mnie najbardziej zachwyca, podobnie jak w kuchni włoskiej, smak i różnorodność makaronów. Makaron soba z brokułami, groszkiem cukrowym i sezamem / 1 porcja Składniki: 150 g makaronu soba 1 garść
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 200 g ulubionego makaronu 1 filet z kurczaka 100 g świeżego szpinaku 200 g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1/2 papryczki chili 2 łyżki
czarrna od kuchnimusiała zmienić okulary… Grzybów mnóstwo, a zbierając je w lesie już obmyślałam przepis z ich udziałem. Przy poniedziałku po pracowitym dniu ten przepis na makaron jest jak znalazł. Do tego dania wykorzystałam kolczaka obłączastego ale oczywiście wszelkie inne grzyby jak najbardziej tu pasują. Poza grzybami postawiłam w tym przepisie na pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z włoskich(...)orzechów i bazylii. Pesto jest tu idealnym smakowym dodatkiem. Gemelli ze smażonymi grzybami Składniki: 4 porcje 300 g makaronu, u mnie gemeli 400 g leśnych grzybów 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka jasnej soi Przepis na pesto 1 rozrośnięta doniczka świeżej bazylii garść włoskich orzechów 3 łyżki utartego parmezanu 10 ząbków pieczonego czosnku
codojedzeniaOstatnio, oprócz makaronu zaczęłam doceniać kuskus- ze względu na szybkość jego przygotowania (5-7 minut!), który stanowi doskonały dodatek do dań głównych, bądź jako składnik różnorodnych sałatek. Kuskus zawsze zalewam bulionem warzywnym, albo dodaję aromatyzowaną oliwę czy sporą ilość masła, dzięki czemu nabiera smaku, a całe dane dodatkowo zyskuje na wyrazistości. Kuskus aromatyzowany bazylią, podany z miękkim kurczakiem
Kraina Miodem PłynącaBardzo lubimy makarony dlatego staramy się je jeść z różnymi dodatkami – tym razem makaron w towarzystwie kurczaka, pomidorów i papryki Składniki: - 2 filety z kurczaka
Kuchenne Wariacjepoście, podaję przepis na makaronowe muszle z pysznym nadzieniem z szpinaku i sera feta. To moja ulubiona wersja makaronowych muszli. Danie wegetariańskie dla miłośników szpinaku i makaronu. Zapraszam. Post Muszle z szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepaseczki i marynujemy w sosie sojowym. Później wystarczy je tylko krótko obsmażyć na dużym ogniu, dodać warzywa, sos sojowy i ugotowany makaron. Mięsko będzie mięciutkie i delikatne, a warzywa pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ziarnami sezamu i świeżą kolendrą. Polecam, bo warto;) SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu chow mein
cool and minty