Składniki: 250 g ulubionego makaronu 400 g mięsa mielonego 2 duże pomidory 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 małe czerwone papryki 1 cebula 1/2 łyżeczki pasty
czarrna od kuchniSkładniki: 250 g ulubionego makaronu 400 g fileta z indyka 1/2 cukinii kolorowa papryka, u mnie 3 mini papryczki żółta, czerwona i pomarańczowa 3-4 suszone
czarrna od kuchniśmietankę, kiedyś oglądając Kuchenne Rewolucje Pani Magda dodawała właśnie śmietankę do makaronu, a potem pesto, żeby to pesto lepiej nam się połączyło z makaronem i rzeczywiście tak jest, tylko mąż tylko dodał do dania za dużo śmietanki, ale i tak wyszło smacznie :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki: makaron pęczek szparagów rukola 2- 3 gałązki mięty orzeszki nerkowca 2 ząbki czosnku
kruche babeczkiProsto, smacznie i ciekawie. Składniki 1 duży bakłażan oliwa mała cebula pomidory krojone w puszce 300 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej
R'n'G KitchenDziś znów zabieram Was na wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą. Ja jestem zachwycona – mam nadzieję
Ostra na SłodkoDzisiaj propozycja zapiekanki w formie ciasta, pieczonej w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii można użyć bakłażana. Polecam! Ciasto makaronowe z cukinią Składniki
Smak mojej kuchniSkładniki: 20 dkg makaronu łazanki Lubella 2 cebule 1 kg pomidorów 1 puszka cieciorki świeże zioła (u mnie bazylia, oregano i tymianek) 6 ząbków czosnku 1
czarrna od kuchniZ reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini, o zadziwiająco dobrym składzie. Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych
Moja DelicjaPorcje 12 Sałatki z makaronem nie dość, że są pyszne, to na dodatek bardzo łatwo je przyrządzić. Wystarczy ugotować ulubiony makaron, dodać składniki na które mamy ochotę, przyprawić i pyszne danie gotowe. Miernikiem ich efektowności jest nie tylko smak, ale też kształt makaronu. Do sałatki użyłam włoskiego makaronu cappelletti. Te małe „kapelusiki” pochodzące z Emilii Romagni są dość popularne
Wędrówki po kuchniDanie dla miłosników serów pleśniowych. Nie jest dietetyczne, ale niewątpliwie pożywne i zawiera w sobie dość dużo zdrowia. Zastąpienie zwykłego makaronu ciemnym makaronem razowym dodaje mu plusów. Do tego bardzo zdrowe grzyby Mun. Szczerze mówiąc ten makaron nie smakuje gorzej niż zwykły makaron pszenny, a wręcz nie zauważyłam nawet różnicy. SKŁADNIKI na 2 osoby 200 g surowego razowego makaronu
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól
kuchcikowniaSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól
kuchcikowniaDzisiaj bardzo orientalnie, danie to można dostać w każdej chińskiej restauracji a my serwujemy go w domu :) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu 300 g piersi kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 30 g kiełków fasoli 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej olej do smażenia sos 1 łyżeczka
Niezły MłynekOwocowego domu Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, makaron Barilla pipe rigate gotuje się tylko 6 minut, więc jest to danie ekspresowe. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Makaron przekładamy na talerz, dodajemy pokruszony twaróg, kuleczki borówek amerykańskich i porzeczek, a na sam koniec malinową
Moja smaczna kuchniasą gatunki pomidorów, które są mięsiste. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki
Gospodyni Miejskasosu teryiaki 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 1/2 łyżki oleju rzepakowego szczypta płatków chili #jeśli masz zieloną cebulkę możesz danie nią posypać :) Zaczynamy od postawienia wody w garnku na makaronu, gdy tylko się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z tym co opakowanie mówi czyli u mnie 3-4 minuty. Obieramy czosnek i drobno kroimy, mięso kroimy(...)szybko całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 8 minut na dużym ogniu, gdy makaron się ugotuje dorzucamy go do mięsa i warzyw, razem wszystko mieszamy i gotowe! Pakujemy do pojemnika, w pracy odgrzewamy w mikrofalówce i już po kuchni rozchodzi się pyszny zapach domowego dania. Udka z kurczaka na szybko do pracy na lunch
Kuchnia na wzgórzukolorowy makaron penne – 200 gram marchewki – 2 sztuki kalafior – mała główka ser ricotta – 50 gram ser feta – 100 gram ser żółty cheddar – 50 gram grano padano – 50 gram sól, pieprz trochę wody PRZYGOTOWANIE : Ugotować makaron. Obrać marchewkę i pokroić w kostkę. Kalafior rozwarstwić na mniejsze kawałki. Ugotować z marchewką. Gdy warzywa będą miękkie, odlać wodę. Dodać makaron, doprawić solą(...)pieprzem. Dodać ser ricotta i pokrojony w kostkę ser feta. Zetrzeć żółty ser, dodać odrobinę wody. Wszystko razem podgrzać i wymieszać. Nałożyć na talerz i posypać serem grano padano. Danie gotowe! Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comSKŁADNIKI 400 g makaronu typu farfalle 200 g tuńczyka w sosie własnym 100 g pomidorków 3 dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di farfalle 200 g di tonno(...)naturale in scatola 100 g di pomodorini 3 cipollotti 2 spicchi d'aglio 2 cucchiai di capperi olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie dania rozpoczynamy od zagotowania wody na makaron. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron, gotujemy al dente. W międzyczasie dymkę kroimy na plasterki, pomidorki na połówki a tuńczyka na kawałki
La grande e la piccola cuocaKuchnia włoska ma to do siebie ,że pomimo minimalnej ilości składników wydobywa z potrawy kwintesencję smaku. Jest też tak przy tym spaghetti. Lekko czosnkowo-maślany smak
R'n'G KitchenJako że jestem chora i nie wolno mi za bardzo wychodzić z łóżka, mój Ukochany przygotował dla mnie obiad - Pyszną zapiekankę makaronową z beszamelem, mięsem mielonym
My Culinary Artna lunch czy kolację. Ogórki można zastąpić papryką konserwową, wtedy będzie bardziej kolorowa. Składniki na sałatkę makaronową z kurczakiem i brokułem: 150 g makaronu kolanka lub innego niezbyt drobnego 360 g wędzonego kurczaka (dałam udka, mogą też być piersi) puszka groszku 3 ogórki konserwowe 100 g cebulek marynowanych brokuł 3 spore łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielmy
e-PrzepisyKulinarneKolejna propozycja na szybki do przygotowania obiad. Tym razem połączyłam makaron spaghetti z tuńczykiem i sosem pomidorowym, przepis dostałam od mojej Kierowniczki, za co bardzo dziękuję. Danie jest naprawdę pyszne, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na szybki obiad. Polecam!!! Składniki na spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym porcja dla 2 osób 200 g makaronu spaghetti 2 średnie cebule
Rozpustne gotowaniereszta z menu też musi być dobra. Włosi uważają,że w prostych daniach najtrudniej ukryć "kuchę", Jeżeli nam coś poszło nie tak -to nie ukryjemy tego w daniu z 3-4 składników.Dobre składniki równa się dobra kuchnia. SKŁDNIKI: Spaghetti (dobrego gatunku) 4 spore pomidory ( w sezonie), poza puszka dobrych pomidorów 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek(...)cukier swieżo tarty parmezan PRZYGOTWANIE: Jeżeli pomidory są świeże-to parzymy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy pomidory. Nastawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy al dante-pozostawiając 1/2 filiżanki wody po gotowaniu. Kiedy pomidory sa już wysmażone, dodajemy sól, ew, cukier, przekładamy spaghetti, dodajemy odrobinę wody z makaronu-całość obficie posypujemy parmezanem
Kopystką po garachWczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam wcześniej ugotowane muszelki, posypałam startym serem i danie gotowe. Prawda, że szybko! Przepis bierze udział w akcji "Pieczarkowy Tydzień" . Składniki: pół opakowania dużych muszelek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dag pieczarek
Salonik smakówjako dziecko nie znosiłam ani smaku ani zapachu papryki a teraz jem ją kawałkami. Polecam połączyć te dwa składniki z pulpetami i wykonać pyszne danie na obiad. Można podać to z ryżem, kaszą, makaronem, kluskami... wszystkim tym na co tylko macie ochotę. Ale można też jeść to danie samodzielnie z kromką chleba. Pycha :) Składniki: * 500 g mięso mielonego
Zrób to smacznieNa dworze zimno, więc przygotowałam rosół na bazie korpusu z kaczki. Mój mąż był zachwycony tą zupą, zresztą nie tylko on, bo mi również bardzo smakowała
Passions hobbies lifePyszne i proste danie które przygotujemy w krócej niż 20 minut :) Składniki na 2 osoby: 200 g makaronu tagliatelle około 200 g kurek 1/2 główki cebuli 1 pierś z kurczaka 1-2 ząbki czosnku 1/2 szkl śmietany 30 % 1-2 łyżeczki musztardy dijon sól, pieprz do smaku natka pietruszki 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki
Gotowanie...to proste !Bardzo szybkie danie obiadowe z śródziemnomorskim rodowodem, które przygotujemy w nie więcej niż 20 minut. Sycący makaron w połączeniu z pikantnymi, czosnkowymi krewetkami, szpinakiem i aromatycznymi suszonymi pomidorami. Składniki: 400 g makaronu rigatoni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku dwie duże garście szpinaku 250g krewetek królewskich skórka z ½ cytryny 10-12 kawałków suszonych pomidorów Sposób
Pyry na Gaznaleśników itp.) - z oregano (używana do sałatek, pomidorów, do sosów,makaronów, mięs, itp.) - z tymiankiem (do ryb, mięs itp.) - z kolendrą (używana do wielu dań mięsnych itp.) - z mieszanką ziół prowansalskich (używana do makaronów, do sosów, mięs, ryb, omletów ,itp.) Cytrynowa oliwa z oliwek Składniki: 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin skórka z 1 cytryny (bez białej
The Slow Life WifeJeżeli macie już dość poświątecznych dań i zjedlibyście w końcu coś lżejszego, zapraszam na makaronową sałatkę owocową. Ciemny, czekoladowy makaron idealnie zgrał się tutaj z pysznymi owocami. Słodkie maliny i banany oraz mango, kwaśne kiwi i orzeźwiające mandarynki, a całość polana jogutrowo-miodowym sosem. Pysznie jest:) Sałatkę można rozbudować o owoce jakie tylko lubicie, posypać je na koniec prażonymi
Smaki Na TalerzuPomysł na szybki do przygotowania obiad - makaron rurki z piersią kurczaka, kurkami i zieloną pietruszką. Danie bardzo smaczne i sycące. Jeżeli szukacie innych dań z dodatkiem kurek to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 3-4 porcje: 300 g makaronu, np. rurki 1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,4 kg) 200 g kurek 1 mała cebula 2 łyżki
UgotowaćJako miłośnik wszelakich dań makaronowych nie pomijam wszystkim dobrze znanych łazanek. Uwielbiam je chyba w każdej odsłonie. Tym razem pokusiłam się i przygotowałam je w większej ilości jako szybki obiad do odgrzania następnego dnia. Łazanki przygotowałam z młodej jak i kiszonej kapusty mieszające je ze sobą. Tę wariację przygotowałam z kiełbasą. Było smacznie i przede wszystkim domowo. Łazanki(...)młodą i kiszoną kapustą Składniki: 500 g makaronu łazanki 600 g kiełbasy śląskiej 1 duża białą cebula 1/2 główki kapusty białej 400 g kapusty kiszonej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy dodająca pokrojoną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiklasyczne włoskie danie, które zazwyczaj podaje się z makaronem spaghetti lub vermicelli. Według mnie sprawdza się też świetnie z tagliatelle. Przepis pochodzi z połowy XX wieku i do dziś trwają spory co do jego dokładnego pochodzenia. W zależności od wersji został wynaleziony w Rzymie, Neapolu i na Ischii. Najbardziej rozpowszechniona wersja głosi, że stworzył go Sandro Petti, kiedy odmówił(...)gościom w swojej restauracji kolacji z powodu braku składników od zrobienia normalnego dania. Poprosili go wtedy, żeby zrobił jakiekolwiek danie ze "śmieci", które to po włoski brzmi puttanata. Danie powstało ze składników dostępnych w kuchni i później otrzymało taką nazwę. Przepis bardzo dobrze wpisuje się w tradycję kuchni włoskiej, prosty, szybki i bardzo aromatyczny
Milion SmakówBlueberry Corner by "jagodzianka" Chińska kuchnia jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Uwielbiam przyprawę 5 smaków, świeży imbir i chili, dodają daniom tyle smaku. W … Przeczytaj cały artykuł Post Smażony makaron Mie z wieprzowiną i warzywami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerświderki, bo taki znalazłam w mojej magicznej szafce. Składniki: 400 g makaronu świderki 200 g pieczarek 1 duża cebula 150 g boczku 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię włożyć boczek pokrojony w kostkę i lekko go zrumienić z wszystkich stron. Cebulę pokroić w kostkę
O kuchni z uczuciemmenu figurowała również idea monosmaków, czyli potraw bazujących na niewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory
Food Square