doprawić i dodać odpowiednie składniki. Czosnek i odrobina jogurtu na koniec i mamy pewność, że będzie to danie doskonałe :) Składniki: niewielka cebula średnia papryka opakowanie szpinaku (200 g) 2 łyżki jogurtu sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku ugotowany makaron :) Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną w kostkę paprykę
Gotowanie z pasjądoprawić i dodać odpowiednie składniki. Czosnek i odrobina jogurtu na koniec i mamy pewność, że będzie to danie doskonałe :) Składniki: niewielka cebula średnia papryka opakowanie szpinaku (200 g) 2 łyżki jogurtu sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku ugotowany makaron :) Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną w kostkę paprykę
Gotowanie z pasjąSkładniki: 50 g makaronu błyskawicznego 200 g krewetek 1 jako 1 szalotka 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru szczypta cukru 2 łyżki sosu
czarrna od kuchniSkładniki: 250 g makaronu Lubella świderki pełne ziarno 5-6 pieczarek 1/2 papryki kawałek cukinii 1 papryczka chili 1 filet z kurczaka 4 jajka 1 kulka
czarrna od kuchniOpakowanie makaronu Cannelloni w mojej szafce kuchennej czekało na swoją premierę chyba z pół roku. Jeżeli wiedziała bym że będzie to tak pyszne danie zrobiła bym go wcześniej. UWAGA! makaron bardzo napęcznieje więc lepiej nie układać wysokich warstw, ponieważ szorowanie piekarnika jest gwarantowane ; ) Czytaj więcej
Pychotkaaagłówki kapusty, trochę mięsa z żeberek i makaron świderki. Jako że od dawna chodziły za mną łazanki postanowiłam zrobić wariację na ich temat . Nawet Jasiek dał się skusić, choć potem kazał sobie wybierać tylko makaron z mięsem. Niech żyje kopciuszek… ale do rzeczy. Składniki: pół sporej główki kapusty białej jedna cebula 2 łyżki oleju 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej
Mama z miastadodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , który można spotkać w internecie wielokrotnie powielony słowo w słowo w różnych językach i który jest tym drugim wariantem. Poniższa interpretacja(...)etapie dosolić do smaku. W międzyczasie gotujemy również spaghetti – al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Kurczaka podajemy z makaronem, sosem oraz kawałkami pomarańczy. Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Kulinarna Pokusa/div> #gallery-121 {margin: auto;} #gallery-121 .gallery-item {float: left;margin
Kulinarna Pokusacienkie paseczki. Lubczyk/pietruszkę posiekać. Płat papieru ryżowego namoczyć na chwilę w letniej wodzie, a następnie wyłożyć wszystkie składniki na środek (kolejność dowolna; ja najpierw dałem warzywa i tofu, a na końcu makaron). Zwinąć płat papieru ryżowego, tworząc rulon, zaś brzegi zagiąć do środka. Podawać natychmiast wraz z sosami. Sos limonkowo-sojowy na bazie sake: sok z 1 limonki
Food Squareojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów. Składniki: - 2 duże garście bazylii (z całej doniczki(...)można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty. Do klusek śląskich , makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe pod ręką, przygotujemy kolejny, błyskawiczny obiad. Kto jeszcze
mojewypiekiinietylkosię mnóstwo gotować. A zaczynam od wspólnego gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam: Składniki : 200g spaghetti (w oryginale bucatini) 1-2 ząbki czosnku 1 duża papryczka chili(...)fileciki anchovy 200g pomidorków wiśniowych puszka tuńczyka w oleju (180g) 1 łyżka drobnych kaparów sok z połowy cytryny 100g rukoli sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, papryczkę chili i fileciki anchovy. Chwilę przesmażyć
Codzienne Gotowaniespecjalnym opalanym drewnem kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii. W restauracji podaje się również domowe włoskie dania, między innymi doskonałe świeże makarony. W trakcie spotkania z Mistrzem Włoch Marco dowiedzieliśmy się między innymi, że sekret dobrego ciasta, co jest oczywiste, to nie tylko dobra mąka, ale także czas(...)zjedzenia prawdziwej pizzy capriciosa. Jeśli traficie do tej restauracji musicie koniecznie jej spróbować. Specjalnie dla nas Marco przygotował calzone z ricottą, mozzarellą di bufala i pikantym salame. Tym właśnie daniem zdobył tytuł Mistrza Włoch w robieniu pizzy 2014. Luciano, współwłaściciel restauracji doskonale odnajduje się w kuchni i gotuje całym sercem. Specjalnie dla nas przygotował tagliatelle z sosem śmietanowym
Kulinarne przygody Gatityponieważ wtedy choć raz wie co na siebie założy… SKŁADNIKI : makaron świderki – 200 g makrela wędzona – 1 sztuka suszone pomidory – 6 – 8 sztuk czosnek – 2 ząbki suszona pietruszka – 2 łyżeczki żółty ser – 10 dkg sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : W garnku z posoloną wodą gotować makaron 10 – 12 minut. W tym czasie obrać czosnek i wycisnąć przez praskę(...)dodać do czosnku. Makrelę rozdrobnić w rękach lub za pomocą widelca na kawałki i dorzucić na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Gdy makaron będzie miękki wymieszać ze składnikami z patelni. Na górę dołożyć potarty ser i pietruszkę. Danie dobrze smakuje w parze z lampką białego wina
kuchniabellissima.wordpress.comktórym naprawdę żyją – takich jak ja ). Potrzebujecie: Grillowanej/pieczonej papryki orzechów nerkowca sosu pomidorowego makaronu pieczonego kalafiora Jest to całkowicie bezmięsne i bez mleka danie w takim razie wegańskie (będzie wegańskie, kiedy wasz makaron nie będzie zawierał jaj – a bardzo często nie zawiera, jeśli oczywiście nie kupicie makaronu jajecznego ). Pomimo tego, że nie zawiera tych podstawowych składników, które
Słodkie Gotowaniezabieramy Was do Włoch, gdzie oprócz pysznej Minestrone zjemy fantastyczną pastę! Po raz kolejny przekonamy się, że wystarczy kilka najlepszej jakości składników, by stworzyć danie które zachwycać będzie nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Ukochany makaron, ziemniaki i fasolka szparagowa, świeża aromatyczna bazylia, chrupiące orzeszki piniowe i genialne sery! Tylko tyle albo aż tyle! SPAGHETTI BARILLA PEŁNOZIARNISTE Z PESTO LIGURYJSKIM zdecydowanie
Ostra na Słodkomarką BARILLA , która jest ze mną w tej kulinarnej, włoskiej podróży przygotowałam dla Was pyszne SPAGHETTI ZE SZPINAKOWYM PESTO I KONFITOWANYM ŻÓŁTKIEM – danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * makaron spaghetti Barilla – 300 g SZPINAKOWE PESTO: * szpinak baby – 250 g * ser Pecorino – 80 g * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie
Ostra na Słodkomakaronu świderki lub rurki, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 200 g żółtego sera, sól, pieprz, papryka ostra mielona (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), olej do smażenia. Sos: 250 ml śmietanki 18%, 3 łyżki majonezu, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka(...)potrawy nasuwa wniosek o jej smaku... i proszę mi uwierzyć nie jest absolutnie przesadzona. Zapiekanka jest naprawdę pyszna. Znika ze stołu w mgnieniu oka :) Jest to danie przygotowane warstwowo, na bazie makaronu z dodatkiem aromatycznych warzyw i uwieńczone pysznym sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem czosnku. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni
Świat Domowej KuchniDanie makaronowe, prawie spaghetti… ale „prawie” robi różnicę, bo z makaronu ryżowego i bez pomidorów, a na bazie sosu balsamicznego, który nadaje potrawie charakterystyczny słodko-kwaśny smaczek(...)Kurczak pozostał mi z rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: • 150 g makaronu ryżowego paski • 1 pęczek szparagów • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • sos balsamiczny do smaku Wykonanie: • Makaron ryżowy ugotować
To co kochamSyty obiadek :) Składniki 250 g makaronu, u mnie duże świderki 250 g mięsa mielonego 1/2 kalafiora 1 cebula 1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz chili słodka
czarrna od kuchniDziś zapraszam na makaron barwiony sepią podany z krewetkami, czosnkiem i pomidorkami cherry w sosie maślano-winnym <3 Składniki na 2 porcje: 200 g
My Culinary ArtPowiem szczerze, że wcale mi nie brakowało w tej lasagne makaronu i beszamelu. Pyszne i aromatyczne danie. Na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Wygląd nie zachęca, ale mam nadzieję, że to Was nie odrzuci to ;) Naprawdę warto spróbować. Składniki (2-3 porcje): - 1 cukinia - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kilka dużych pieczarek - 400 g zmielonego mięsa
Corner With RecipesDzisiaj zapraszamy na łososia z sosem brokułowym a do tego czarny kontrastowy makaron Składniki: - 130 g czarnego makaronu tagliolini - 4 kawałki fileta z łososia - 2 łyżki
Kuchenne WariacjeOj nie lubię nadziewać makaroników cannelloni.... tracę przy nich nerwy. Następnym razem użyję makaronu lasagna i sama będę zwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej
Bon Appetit Małgorzaty