dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:313/1001)

Aksamitne pappardelle z białymi szparagami i łososiem 191

Uwielbiamy szparagi i makarony, więc pomysł na takie danie po prostu musiał się w końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy). SKŁADNIKI 150-200 gram makaronu pappardelle 200 gram mascarpone 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego pęczek białych szparagów 100 gram łososia

OstryKęs
Tagliatelle z owocami z sosem waniliowym i nutą bazylii 213

Byłam dziś na targu i nie mogłam sobie odmówić kupna soczystych truskawek i czereśni. Idealnie wpasował mi do nich sos waniliowy i oczywiście domowy makaron. Kilka chwil i słodkie danie gotowe. Taka pora roku, że grzechem by było nie objadać się słodkimi owocami a zwłaszcza, że ich pora bardzo szybko mija. SKŁADNIKI : na 2 porcje makaron tagliatelle

Basia w kuchni
Aksamitne pappardelle z białymi szparagami i łososiem 212

Uwielbiamy szparagi i makarony, więc pomysł na takie danie po prostu musiał się w końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy). SKŁADNIKI 150-200 gram makaronu pappardelle 200 gram mascarpone 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego pęczek białych szparagów 100 gram łososia

OstryKęs
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 116

japońskiego makaronu Oyakata zajmuje dosłownie chwilę, wystarczy zawartość kubka zalać wrzątkiem, odczekać trzy minuty, odcedzić makaron korzystając ze specjalnie zaprojektowanego do tego celu wieczka, które pełni zarazem rolę cedzaka, dodać sos z załączonej saszetki i wymieszać. Zarówno danie Japoński Klasyczny, jak i inne dania spod znaku OYAKATA świetnie sprawdzą się jako lunch do pracy lub na uczelnię(...)smaku Wasabi Japoński Kurczak Teriyaki Japoński Klasyczny makaron Zupy Ramen w kubkach i w torebkach Kurczak Miso Soy Sauce. Sukiyaki z daniem OYAKATA Japoński Klasyczny - składniki proporcje dla 4 osób 350-400 g steku wołowego (z polędwicy, antrykotu lub rostbefu) lub dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem 79

Przepis na to cudowne leczo podawał jakiś czas temu Andrzej Polan w DDTVN. Bardzo mi się spodobał i wypróbowałam go choć z lekkim opóźnieniem, szkoda bo

Moje Małe Czarowanie
Domowy makaron z sosem dyniowym 90

Makaron, 4 porcje: 250 g semoliny z pszenicy durum szczypta soli łyżka oliwy ok. 100 ml ciepłej wody Składniki zagniatam. Zbyt rzadkie ciasto podsypuję mąką orkiszową

Kucharzyca
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem 164

Składniki: 150 g makaronu 1 puszka tuńczyka 150 g szpinaku mrożonego w brykiecie 150 g cukinii 1 cebula pieprz ziołowy jarzynka chili 3 ząbki czosnku Przygotowanie

czarrna od kuchni
Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki 100

Szybki sposób na smaczny obiad, czyli “ Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki” . Wystarczy tylko ugotować makaron i wymieszać z domowym pesto. Przepis na

Moja Delicja
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 81

dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny(...)oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy pulpety i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem lub kopytkami. Rada: Smak sosu jest dość intensywny. Aby złagodzić jego smak należy dać mniej sera pleśniowego - na początku dodać 100 g i sprawdzić czy smak nam odpowiada

Kuchnia MagdaLeny
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 93

dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny(...)oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy pulpety i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem lub kopytkami. Rada: Smak sosu jest dość intensywny. Aby złagodzić jego smak należy dać mniej sera pleśniowego - na początku dodać 100 g i sprawdzić czy smak nam odpowiada

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z kurczakiem i radicchio 159

Składniki: 200 g makaronu, u mnie razowe świderki 1/3 główki sałaty radicchio 1 filet z kurczaka 3-4 pomdiory 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki

czarrna od kuchni
KREWETKI W SOSIE SZAMPAŃSKIM NA SYLWESTRA! 148

Dzisiaj mam dla Was przypominajkę przepyszne danie na Sylwestra! Krewetki w sosie szampańskim, obłędnie dobre ;-)) SKŁADNIKI: -  1 paczka makaronu włoskiego  - 1 opakowanie argentyńskich czerwonych krewetek - 3-4 ząbki czosnku - papryczka czerwona - papryczka paddington - 1/3 kostki masła bądź 80ml masła klarowanego - 3 - 4 chlusty włoskiego Prosecco - sól himalajska WYKONANIE: - krewetki opłukujemy pod bieżącą wodą, rozcinamy i usuwamy jelito(...)dopraw solą i wyłącz już płytę grzewczą.  Makaron odcedź na sitku.  Wyłóż na talerze, polej obficie sosem, wyeksponuj krewetki, udekoruj bazylią. Danie gotowe! Mi przygotowanie tej potrawy zajęło dokładnie tyle ile gotował się makaron. Więc krewetki w sosie szampańskim przygotowuje się na prawdę migiem. Mało tego w tak samo szybkim tempie znikają z talerzy! Hhehehe

SMYKWKUCHNI
Lasagne taka że Łooo! 182

Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 500 g łopatki wieprzowej 2 cebule 200 g mrożonego zielonego groszku 250 g mrożonego szpinaku w brykiecie 3 ząbki czosnku 1/2

czarrna od kuchni
MAKARON Z ZIELONĄ PAPRYKĄ I BIAŁĄ FASOLĄ 167

Poniedziałek.  Początek tygodnia zaczynam od dania, które mogę szybko przygotować. F asolę oczywiście warto ugotować dzień wcześniej.  Warzywa i makaron proponuję w wersji al dente. Jedyne przyprawy to pieprz i sól morska, świeżo mielone. Kilka składników, minimum przypraw, a dom wypełni się aromatem pobudzającym kubki smakowe... :) SKŁADNIKI (2-3 porcje): około 1 szklanki białej fasoli (wcześniej

wege i kropka
Czekoladowy makaron z serem i borówką amerykańską 167

Lubię czasem zjeść takie danie lekkie i szybkie. Taki właśnie jest makaron z serem. Pamiętam takie makarony z dzieciństwa i smak wyborny, babcia posypywała go jeszcze cukrem, pycha. Ja trochę przepis unowocześniłam i wyszedł pyszny obiad, polecam. Makaron czekoladowy z prawdziwym kakao produkuje E.Wedel, jest ok na słodko i wytrawnie i dlatego go polecam. Czekoladowy makaron z serem

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania