się nawet myśleć o przerwaniu blogowania! Jesteś wzorem i inspiracją (założę się, że nie tylko moją...) pamiętaj o tym! :) Składniki (nieco zmodyfikowane i na 2 osoby): 250 g mięsa kurczaka z udek i podudzi bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki 2-3cm 200 g małych ziemniaków 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki czerwonej(...)łyżeczka ciemnego sosu sojowego 1 duża łyżka masła orzechowego (miały być posiekane prażone fistaszki, ale akurat nie miałam) kilka łyżek wody 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny (dałam od siebie) garść świeżych liści kolendry (i bazylii tajskiej - dałam od siebie) 1 duże czerwone chili pokrojone na cienkie paseczki 1. Rozgrzać mocno olej na patelni, podsmażyć pastę curry przez
Kuchnia PrezydentowejPasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak mięso z królika chyba najbardziej pasuje do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego
W kuchennym oknie EwyBardzo lubię wszelkie zimne przekąski i to nie tylko na imprezach. Są dobre do śniadania, do kolacji, podczas wieczornych spotkań ze znajomymi. Galarciki drobiowe to bardzo
Kuchnia Beatyduszone w śmietankowym sosie wraz z tradycyjnym duetem marchewki i groszku. Podana z gotowanym ryżem. Na rodzinny obiad idealna!:) Składniki (na 2 porcje): - ok 300 g mięsa piersi kurczaka - opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem - cebula - łyżka serka kremowego (typu philadelphia) -odrobina oleju do podsmażenia cebuli i mięsa -łyżeczka skrobi do zawieszeni sosu -ok 1,5 szklanki wody(...)podlać wodą, dodać marchewkę z groszkiem, cebulę, serek i przyprawy. Całość zagotować, przemieszać, a następnie dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zawiesić całość mąką. Gotowe danie najlepiej komponuje się z ryżem. :) Smacznego
Kuchnia EllieTortilla – znana w 2 formach. Jako cieniutki placek , które faszerujemy mięsem czy też warzywami i jako hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków. Dziś mam dla Was
Ostra na SłodkoFlaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą(...)dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki • 2 łyżki masła Wykonanie
To co kochamksiążkę trafiłam szukając przepisu na kibbe, kuleczki z mięsa i kaszy bulgur faszerowane orzeszkami pinii. Oprócz przepisu na kibbe znalazłam ponad 500 przepisów i pomysłów na ryby, przystawki, kurczaka i desery. Wszystkie szybkie, proste i niezwykle apetyczne. Na koniec kilka informacji gdzie kupuję książki: 1. Na FB jest GastroKsięgarnia prowadzona przez dwóch szefów kuchni, nie ma takiej książki, której(...)kopalnia wszelkiego dobra księgarskiego z całego świata. Na koniec powiem Wam, że pisanie o książkach jest fajne, więc myślę, że kącik kulinarnego mola książkowego zagości na stałe na blogu Dajcie znać, co kupiliście, co wam dały książki, nad czym się zastanawiacie i czego szukacie? Może razem uda nam się dobrać coś fajnego. Post książki kucharskie 3 pojawił się poraz
ladykitchenwłaśnie w czasie studiów zaczęłam swoją przygodę z gotowaniem i dziwnym trafem sława i niesława „zupek chińskich” jakoś mnie ominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen(...)swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek
Karo in the KitchenOggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per il pranzo della domenica. Trattasi nello specifico dell o sformato di pasta con sugo
La grande e la piccola cuocaOstatnio miałam okazję nawiązać rewelacyjną współpracę z Firmą Hańderek. Muszę przyznać że ich wyroby są tak pyszne że można je jeść bez końca. Tyle opcji miałam
Dziś Ja gotujeWitajcie :) Mam dzisiaj dla Was pyszną błyskawiczną sałatkę z cieciorki, w sam raz na śniadanie do pracy czy szkoły. Do sałatki użyłam cieciorki firmy Rolnik
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo sceptycznie podchodziłam do tej zupy i jakiś czas czekała na swoją kolej. No bo myślałam: zupa z mięsem i mlekiem kokosowym, jakoś mi nie pasowało
Moje Małe CzarowanieNie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Cukinia nadziewana ryżem i mięsem która od dawna gości na naszym stole ale tym razem jest wzbogacona w słonecznik. Kto
Podróż w kulinariaPrzedstawiałam już przepis na domową wersję sosu słodko kwaśnego, ale nie oszukujmy się: nie zawsze chce nam się go robić. ;-) W takiej sytuacji można ratować się
Szefowa kuchni