dania z kurczakiem - 13702 przepisów (strona:672/914)

32 rozgrzewające dania na jesień 1786

imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem(...)makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka

Moja smaczna kuchnia
Kurczak curry 218

wspomnienie niektórych scen. Curry na szczęście lubimy oboje. Ale musi być z mięsem, tak jak poniżej. Wtedy mąż zje i poklepie się z zadowoleniem po brzuchu. Po tym daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno nie bez znaczenia było, że curry podane było z chlebkiem naan, a nie z ryżem(...)sama, ale nie musicie wcale iść tą drogą :) Można kupić gotową mieszankę trzeba tylko sprawdzić czy na pierwszej pozycji nie widnieje cukier :)   Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia

bistro mama
Poznaj swojego blogera :) 171

zawsze będzie różowo. Nie znajdziecie na tym blogu przepisów na dania kosztujące „pińcet” ani wychwalania i czasem bezsensownego tudzież fanatycznego czczenia ekologi oraz wiecznej szczęśliwości. Zaserwuję kuchnię taką jak polskie realia – prostą, czasem kolorową, ale dotyczącą wszystkich. Nie będę się bawiła molekularnymi cudami, bo kilka razy było dane mi to mieć w łapie i bardziej korciło mnie mrożenie(...)targowych nie bywam i nie kupuję. Napiszę o tym, że robię zakupy w supermarketach i że można kupić mięso dobrej jakości nie płacąc 30 zł za kilo fileta z kurczaka a kupowanie tańszych rzeczy nie oznacza rezygnacji ze smaku. Nie uważam za ujmę dla blogera kulinarnego czy kogokolwiek udanie się do supermarketów. Nie chcę malowania trawy na zielono tylko uczciwości

ladykitchen
Cannelloni z porem i brokułem 351

łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki(...)Dokładać stopniowo kawałki sera topionego i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami wywaru i dolać do rondelka.  Ser gorgonzola drobno pokruszyć - jeśli da radę to zetrzeć na dużych oczkach tarki - i dodać do sosu. Opcjonalnie dołożyć podrobioną różyczkę brokuła.  Wszystko chwilę pogotować. Sosu wyjdzie sporo, ale to dobrze - musi go być dość dużo

Grunt to przepis!
Roladki z cukinii z mięsem w pomidorach 310

następnie dla porównania zimą, zupełnie inaczej smakuje! A wszystko to za sprawą rodzimych, jesiennych plonów , których obecnie mamy pełno w sklepach. Warzywny urodzaj intensywnie obecnie wykorzystuję w przeróżnych daniach, w których głównym składnikiem jest typowe, jesienne warzywko . Tym razem "na tapetę" wzięłam cukinię . Na obiad polecam roladki cukiniowe nadziewane mięsem , w aromatycznym sosie z pomidorów malinowych . Syto i smacznie(...)łyżka sosu worcestershire 1 łyżeczka papryki słodkiej   1/3 łyżeczki pieprzu czarnego   1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego FARSZ: 300g mięsa mielonego z kurczaka 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku 4 pieczarki - duże 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do karkówki - można zastąpić przyprawą do mięsa mielonego/mi

Grunt to przepis!
Paprykowe kotlety mielone 180

nimi, ale zdarza mi się je robić. Dodaję do nich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu - z indyka lub kurczaka. Składniki (na 9 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć(...)stronach po 2 razy. Podawać z surówką, sałatką lub chutneyem. Tak zrobione kotlety nie są suche w środku od bułki tartej. Jeśli sami zmielimy mięso, będziemy mieć danie bez glutenu . ----- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym Kotlety jaglano-kalafiorowe Pieczeń ze śliwkami na kanapki

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielone curry z kurczakiem 141

    Zielone curry, czyli co znalazłam na sklepowej półce i postanowiłam wykorzystać w kuchni. W przygotowaniu mojej potrawy pomógł mi sos curry firmy "Vitasia". Połączenie

W poszukiwaniu inspiracji
Tradycyjny bigos myśliwski 403

gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem.  Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej(...)Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowina lub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie)  puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec  po kilka

głodny alergik
Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna 211

warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Składniki:  2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Sonko  brokuły świeże  duża cukinia  ząbek czosnku  1/3 bulionetki z kurczaka  4 szczypty chilli z cayenne  3 łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  przyprawa klasyczna do grilla  natka pietruszki  koperek  sól do smaku(...)Kaszę ugotowaną przekładam do dużego naczynia, wrzucamy brokuły i cukinię, dodajemy tarty ząbek obranego czosnku, Specialite, posiekaną natkę i koperek, doprawiamy jeśli zajdzie potrzeba. Mieszamy. Możemy podać jako danie obiadowe zaraz po przygotowaniu, ale polecam schłodzić i podać jako wspaniałą sałatkę

Moja smaczna kuchnia
Roladki z piekarnika 254

Ten przepis juz dosc dlugo czeka na publikacje, ale ciagle cos odciaga mnie od komputera. A ostatnio glowe mam zajeta zupelnie innymi sprawami i jakos brak

Przysmaki Karolki
Kasza gryczana z pieczarkami i zielonym groszkiem 257

było, a groszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie... ;)  Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ).   Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej)  10-12 szt. średnich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 średnia cebula(...)groszku. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na małym ogniu od przykryciem na 2-3 minuty. Posypujemy sporą ilością natki pietruszki i koperku.   Podajemy jako odrębne danie lub jako dodatek do gulaszu. Smacznego

bistro mama
Gyros - rodem z Grecji, w wersji polskiej :) 147

Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Na Drugi Dzień Świąt, jak i na inne okazje proponuję coś lekkiego, a zarazem bardzo smacznego. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie , jeśli chodzi o sam proces przygotowania. Można je jeść zarówno w wersji na ciepło , jak i na zimno . Świetnie nadaje się zarówno(...)pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy w ¾ szklanki

Kuchnia smaków
MEKSYK część II 169

mnie. Byłam przekonana, że będzie ostro, piekielnie jak w Tajlandii, a tu ...łagodne, subtelne dania. Oczywiście były i lepsze i gorsze. Te lepsze to zdecydowanie w przydrożnych i zdecydowanie nie hotelowych lokalach. Ostrość jest jak najbardziej wskazana i pojawia się w dodatkach do dań, w postaci dipów czy sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw(...)pomelo. Można też zjeść sałatkę warzywną, która nie wiadomo kiedy została na świecie nazwana "ruską".  Tu zjesz smaczne zupy, świetnie doprawione na bazie pomidorów z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą i wreszcie z kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku, nigdy nie unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole, mięsa, sałaty... Duszoną

Pasje Jolki
Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym 235

najpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!! Składniki: Mięso: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa do drobiu 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju Panierka: mąka ziemniaczana 2 jajka olej do smażenia Sos żurawinowy: 4 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej śmietany(...)rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić. 3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy. 4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Drobiowy szaszłyczek na szybko 352

dziczyzny. Trudno dostać dobrą i świeżą dziczyznę, więc i bardzo rzadko ją przyrządzam. Dzisiaj przygotowałam szaszłyki z piersi kurczaka. Szybko, lekko i smacznie. To co, zaczynamy? Składniki: pierś z kurczaka, papryka - dowolnego koloru, cebula, wędzony boczek, ok. 3 łyżki oliwy, sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, majeranek - do smaku, wedle upodobań. Piersi pokroić w kawałeczki około(...)malutkie ostre papryczki ;) Taka "niespodzianka" nie jest jednak konieczna ;) Pora nasze szaszłyki upiec. Możemy to zrobić w dowolny sposób. Latem najlepiej na grillu węglowym :) Można również na elektrycznym, który da się uruchomić nawet zimą :)  Jeśli nie mamy pod ręką grilla, wtedy wyciągamy patelnię i obsmażamy na niej szaszłyki, dusząc je potem przez chwilkę. Można również wstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna