aromatami serwowanych potraw i trunków ;) W menu, które zmienia się wraz z porami roku, znajdziemy dania serwowane a la carte oraz codziennie nowe zestawy obiadowe i kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa(...)pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów tworzone wg. rodzinnych receptur. Bardzo szybko można ulec temu czarowi, z każdym kęsem chce się więcej i więcej
SzczyptaSmaQłososia. Pełen wypas, sto procent smaku w smaku. Przygotujcie to danie, a gwarantuję odgłosy ukontentowania przy próbowaniu sosu. I ogromne samozadowolenie- to jest sos terapeutyczny:) W listopadzie wszystko jest jakieś takie schyłkowe. Łącznie ze stanem mojej lodówki- resztka Hummingbird Cake, miska puree z dyni po robieniu Halloweenowych ciastek, kurczak z niedzielnego obiadu. Niby nic konkretnego, a miejsca na nowe(...)ciepły makaron i polewamy ciepłym sosem. Danie na zimno też smakuje dobrze, ale gorący sos jest znacznie bardziej aromatyczny. I jemy. O jak bardzo to jemy! Z miłością i uczuciem całkowitego spełnienia. Oto w naszym brzuchu prosty, przepyszny i ekonomiczny obiad. Plus dziesięć do samozadowolenia! Tylko co ja zrobię z tym kurczakiem
les mirabellesMakaron chow mein to kolejne danie azjatyckie, które dopisuje do moich ulubionych. Ja do swojej wersji użyłam schabu, ale z powodzenie możecie użyć innego mięsa, np. piersi kurczaka. Zapraszam do wypróbowania. Schab z makaronem Chow Mein Składniki: 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata(...)pędów bambusa ½ zielonej części cebulki dymki 3-4 grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego łyżka sosu chilli łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Schab kroimy w paski, mieszamy w marynacie
Mania GotowaniaKurczak to moje ulubione mięso, dlatego tak często gości w mojej kuchni. Dziś proponuję faszerowaną pierś z niebanalną sałatką ryżową. Połączenie trzech elementów składowych dania, zapewnia znakomite doznania smakowe. Jeśli chodzi o sam przepis, jego przygotowanie składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie(...)ziarna słonecznika. 3. Pierś myjemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Nacinamy nożem w środku, by stworzyć kieszonkę. Wkładamy tam suszone pomidory. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażamy kurczaka z obu stron po 2 minuty. Następnie na patelnię wrzucamy 1/3 kostki rosołowej i zalewamy odrobiną wody. W takiej zalewie smażymy kurczaka. po ok 6-7 minut z każdej strony
Mój Smak na Życiedodajemy wszystkie składniki dodając łyżkę oliwy i marynujemy naszego kurczaka odstawiamy najlepiej około 1 godziny Soczewice płuczemy w wodzie i odcedzamy Do większego garnka dodajemy masło i rozgrzewamy dodajemy kurczaka 2 szklanki wody i gotujemy około 15 min W tym samym czasie kroimy jedna cebule w kostkę smażymy oddzielnie na patelni bez tłuszczu i dodajemy razem z soczewicą Dodajemy(...)minut musimy sprawdzić czy nie potrzebujemy więcej soli i przypraw w każdej chwili możemy se dosypać 10 min przed końcem dodajemy kozieradkę ,pamiętajmy o mieszaniu naszej potrawy To danie podaje się z pieczywem Trid przepis znajdziecie na tej stronie Smacznego
Viola cooks with passionW tym roku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i
Ostra na SłodkoBardzo soczyste piersi z kurczaka (brzmi niewiarygodnie?). Marchewkowo - groszkowa pierzynka plus majonez to doskonała ochrona przed tym, aby mięso nie wysuszyło się. Ba! Oprócz tego, że mięso nie wysuszy się i będzie doskonale wilgotne, zyska wiele smaku z warzyw. Warto wypróbować. Danie jest lekkie i posmakuje każdemu. Jeżeli chodzi o groszek, który bywa zmorą (Tak, również u mnie(...)czasu! Do czasu, w którym wypróbowałam groszku marki Bonduelle! Konkurencja może się schować w głęboką dziurę! :) ) Potrzebujemy: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 łyżki majonezu 500 g marchewki 1 puszka groszku Bonduelle sól, pieprz Piersi kroimy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem. Marchew ścieramy na tarce, na malutkich oczkach. Groszek odsączamy
MamaOskarkaulubionych dań. Przyznaję, że najczęściej zamawiam je w sprawdzonej knajpce, ale tym razem postanowiłam je zrobić samodzielnie. Wyszło doskonale! Mięso jest miękkie i delikatne, sos gęsty, bardzo intensywny w smaku i niezbyt pikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami. Składniki: 0,5 kg mięsa z fileta kurczaka
Kulinarne InspiracjeW związku z tym, że w Lidlu trwa włoski tydzień ,a do mnie trafiła fantastyczna paczka wypełniona po brzegi włoskimi pysznościami, to postanowiłam przygotować fantastyczny, włoski
Ostra na SłodkoOczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty ( klik ), a ostatnio
Fabryka pomysłówapetycznie i już teraz wiem, że musiały być pyszne! Moje kawałki kurczaka doprawiłam przyprawą meksykańską oraz papryką i przesmażyłam z dość dużą ilością cebuli i papryki: czerwonej i żółtej. Ten pyszny farsz w otoczeniu mięciutkiego, drożdżowego ciasta stworzył nie tylko pyszną przekąskę ale wręcz pożywne danie. Składniki na ciasto: 40 dkg mąki pszennej 30 g drożdży(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka cukru około 0,5 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz: 3 małe filety z kurczaka 2 ząbki czosnku 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej puszka pomidorów w sosie własnym mała puszka kukurydzy 100g sera żółtego przyprawa meksykańska słodka i ostra papryka olej ketchup do posmarowania
Walijskie Pichcenieczwartkowe imieniny Taty zaplanowałam kilka nowych dań. Coś ciekawego na stół, plus oczywiście nowe przepisy na bloga. Zdjęcia niestety nie będą zbyt piękne, a to wszystko dlatego, że goście czekali na podanie jedzenia. Bardzo ciekawy w smaku był za to sos oraz oczywiście sam kurczak, który był niezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad
Pasja SmakuMożemy je sobie sporządzić na obiad lub kolację (pomimo dodanej śmietanki jest to danie lekkie, a przez obecność warzyw pożywne). Wystarczy Wam kawałek mięsa, trochę warzyw, sprawny piekarnik i odrobina chęci. Zatem do dzieła kochani! :) Składniki: (dla 4 osób) ok.600g piersi z indyka (lub kurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki 1 por 1 duża cebula czosnkowa(...)imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml parmezan tarty - do oprószenia dania natka pietruszki ryż lub kasza - 2 x 100g metalowa patelnia lub naczynie żaroodporne Przygotowanie: 1. Całą pracę rozpoczynamy od zamarynowania piersi indyczej. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy
Symfonia Smakówwłaśnie tematycznie. Autorka spisała swoje kulinarne wrażenia z trzyletniego pobytu w regionie Pacyfiku. Brakuje mi tylko mnóstwa kolorowych zdjęć z tej podróży! Każdy rozdział rozpoczyna krótki opis kultury "kulinarnej" danego obszaru - historia, uwarunkowania geograficzne i inne czynniki wpływające na jej kształt. Poznajemy charakterystykę jego kuchni - najczęściej stosowane przyprawy, sposób przygotowania potraw, a także ich spożywania. Biruta Markuza opisała kulinarny świat(...)najczęściej można coś pominąć lub zastąpić ;) Ja na przykład chętnie wypróbuję przepis na curry z kurczaka, bo przepisów w internecie wiele, a ten wydaje się po prostu "prawdziwy". To co jest wadą, jest też właśnie największą zaletą tej książki - przepisy są prawdziwe, pochodzą z danego regionu i opis przygotowania nie jest dostosowany do naszych europejskich wymagań. Zachowana jest oryginalna kolejność
Kraina Tysiąca Smaków