tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną (18 zł). Na drugie danie zamawiamy gicz cielęcą z karmelizowaną cebulą, rodzynkami, pieczonym selerem, miętą i szafranem (66 zł). Wnętrze jest jasne(...)wykorzystano są ciepłe i przytulne. Dominuje drewno stołów i podłogi, jest również sporo miedzianych elementów i dekoracji. Ogromne wrażenie robi również przepiękna porcelana, na której są serwowane dania. Przez duże okna możemy podziwiać tętniąca życiem Warszawę. Ogromne wrażenie robi również sama kamienica, w której znajduje się restauracja. Została ona niedawno odrestaurowana i naprawdę pięknie
Kulinarne przygody Gatitykurek 1 duża pierś z kurczaka 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki listków świeżego tymianki około 600 ml bulionu warzywnego 1 oliwa oliwy z oliwek + 3 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz(...)Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła i podsmaż kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i 2 łyżkami świeżego tymianku, obsmaż
Moja pasja smakutworzy jednak specyficzny klimat, w którym gość czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję(...)nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją na oryginalny obiad jest „meter kociewski” zestaw mięs i dodatków serwowany przez kucharza w drewnianym „korycie” i ciekawie celebrowany przy podaniu. To danie jednak otrzymacie jednak jedynie po wcześniejszym zamówieniu – odsyłam Was więc na stronę internetową zajazdu. W weekendy natraficie natomiast na ofertę specjalną – ostatnio była to dziczyzna pod postacią zrazów
Smaki Ewykiełbasę i również dodajemy ją do kapusty razem ze starą marchewką, liściem laurowym, majerankiem, mięsem z kurczaka i przecierem pomidorowym. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. * Źródło: „Tradycja, smak i wdzięk”, LGD Eurogalicja Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerzkurek 6 plasterków sera 1 cebula sól pieprz 4 łyżki masła 1/4 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka posiekanego koperku File t y z kurczaka rozkroić każdy na 2 płaty,lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Cukinię pociąć wzdłuż na bardzo cienkie paski,włożyć na sito i przelać wrzątkiem wtedy łatwiej będzie można(...)strony. Delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki),dodać pozostałe kurki,wsypać pieprz kolorowy,przykryć patelnię i dusić ok 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do dać śmietankę,koperek i danie gotowe. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi
Kolorowa kuchnia Elkipublikacji przepisu na peruwiańskie causy otrzymałam prośbę o wersję wegańską. Ponieważ sama chętnie przygotowuję to danie na Wielkanoc, pomyślałam, że dla wegan, którzy nie mają raczej zbyt dużego wyboru wielkanocnych potraw, będzie to świetna propozycja. Może z powodzeniem zastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku. Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego(...)składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące zazwyczaj w postaci tuńczyka, kurczaka, lub krewetek, zastąpiłam brązową soczewicą. Zrezygnowałam z jajka, które najczęściej jest tylko ozdobą i zastąpiłam je mini marchewkami, szczypiorkiem, groszkiem, czarnymi oliwkami. W ten sposób powstała wiosenna i świąteczna dekoracja dania. No i oczywiście zrobiłam wegański majonez z aquafaby i oleju rzepakowego, dodałam
Quinoa Raz!Przyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę(...)Nakładamy niewielką ilość mięsa. Polewamy delikatnie sosem. Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki. Polewamy solidnie sosem. Bagietka gotowa.Najlepiej jeść nad półmiskiem, bo danie jest solidne w rozmiarach. Po kilku zjedzonychbagietkach nabiera się wprawy. Smak rekompensuje wszelkie niewygody.Smacznego
Maminek kulinarnySzybki pomysł na obiad jednogarnkowy. Wszystko w jednym ryż, mięso i warzywa. Przygotowanie mięsa – doprawić mięso wszystkimi przyprawami przeznaczonymi do mięsa. Patrz na składniki. Zostawić
Kuchnia Pokoleńktóry się skusiłam po prostu podbił me serce... musiałam go zjeść! Danie które dziś zaprezentuję jest proste choć czasochłonne. Ale polecam. Po sezonie szparagowym mam już kilka pomysłów na tą potrawę z troszkę innymi dodatkami - obiecuję, że będzie pysznie! PENNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I KURCZAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki na porcję dla 4 osób: pęczek obranych zielonych szparagów (najlepiej
sierotka maRysia w kuchniKrokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą. Połączenie tych smaków plus dodatek aromatycznego czosnku tworzy danie, które z wielkim apetytem będą zajadać zarówno dzieci
Ostra na Słodkokażda z tych wersji jest oczywiście jedyną słuszną :) Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy). Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować
Moja Książka Kucharskastolicy Peru - Limy). W oryginale jest to danie przygotowywane ze specjalnej odmiany żółtych ziemniaków - papa amarilla , rozgniecionych na gładką masę i doprawionych ostrą żółta papryką aji oraz sokiem z limonki. Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo(...)formie i kroić na kawałki (jak ciasto), ale w restauracjach często podaje się ją ułożoną w małych foremkach, jest to bardziej pracochłonne, jednak efekt wizualny jest dużo ładniejszy. Wierzch dania obowiązkowo ozdabia się, najczęściej oliwkami i kawałkami ugotowanego jajka, czasem ogonem krewetki. Sporym problem jest dokładne odwzorowanie smaków ze względu na brak dostępu
Quinoa Raz!lubią ostro ) kawałek, żółtego sera do starcia Piersi z kurczaka , kroimy w drobne kawałki , mieszamy z przyprawą gyros , solimy do smaku ( jeśli w przyprawie nie było soli – czasami jest ) , smażymy na oleju na złoty kolor . Odstawiamy do wystygnięcia . Kapustę pekińską drobniutko szatkujemy , cebulę kroimy jak najcieniej się da . Paprykę , w dowolne kawałki , ogórki w plastry . Kukurydzę odsączamy z zalewy
Ogrodnik w podróżyszef kuchni oraz trzema dodatkowymi produktami, z których musiałam stworzyć danie. Ciekawostką jest, że każdy z biorących udział w wyzwaniu otrzymał inne produkty dodatkowe. W mojej paczce, obok Ramy Smaż jak szef kuchni z nalazły się suszone pomidory, rodzynki i ocet balsamiczny. Pomyślałam, że to idealne dodatki do kurczaka i przygotowałam roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Udusiłam
Codzienna kuchnia niecodziennaZapiekane warzywa z mięsem pod kołderką z dowolnego sera to danie idealne na jesień. Świetnie nada się na obiad czy ciepłą kolację. Dlatego Wy się częstujcie, a ja uciekam spać! Składniki :* 1 cukinia* 2 kolorowe papryki* kawałki pieczone mięsa np z kurczaka * sól, pieprz, zioła do smaku* 2 łyżki oliwy z oliwek * 100g tartego żółtego sera* 100g ugotowanego(...)podsmażyć warzywa, przyprawić do smaku. Ułożyć warzywa w naczyniu do zapiekania, dodać kawałki mięsa. Całość przykryć serem i zapiekać około 15 minut, aż ser się rozpuści. Ja do tego dania proponuję dodać jeszcze makaron - wtedy zjemy dobrą i sytą potrawę
Magiczne Życie Marty