dania z kurczaka - 13513 przepisów (strona:491/901)

Sałatka Leśna polana 24402

Sałatka Leśna polana lub jak kto woli sałatka Grzybowa polana to świetna propozycja na danie, które na pewno zrobi wrażenie na gościach :) Jednym z jej głównych składników są marynowane pieczarki, które pięknie się prezentują na trawce ze szczypiorku i koperku ;) Do wykonania tej sałatki potrzebna będzie tortownica o średnicy 23-24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna polana(...)puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g) 3 duże ziemniaki (ok. 400g) 2 marchewki (ok. 300g) 3 jajka 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) 60g żółtego sera, 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g) sól, pieprz, czosnek papryka słodka (do doprawienia kurczaka do smaku) oliwa z oliwek do smażenia pęczek szczypiorku i koperku kilka łyżek majonezu     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna

Kulinarne Przeboje
Roladki drobiowe z fasolką szparagową 134

  Nie można przejść obojętnie obok straganu, na którym pojawiła się fasolka szparagowa. Kupiłam i przygotowałam rewelacyjne roladki drobiowe.   Składniki: 2 filety z kurczaka ok

Salonik smaków
Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami 210

Bardzo szybka i prosta do zrobienia - sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami . Przygotowuję ją wtedy, kiedy mam niewiele czasu. Najlepiej smakuje do kurczaka. Polecam. Składniki: 1

Salonik smaków
Restauracja Florentin - warto tu wpasc 139

tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną (18 zł). Na drugie danie zamawiamy gicz cielęcą z karmelizowaną cebulą, rodzynkami, pieczonym selerem, miętą i szafranem (66 zł). Wnętrze jest jasne(...)wykorzystano są ciepłe i przytulne. Dominuje drewno stołów i podłogi, jest również sporo miedzianych elementów i dekoracji. Ogromne wrażenie robi również przepiękna porcelana, na której są serwowane dania. Przez duże okna możemy podziwiać tętniąca życiem Warszawę. Ogromne wrażenie robi również sama kamienica, w której znajduje się restauracja. Została ona niedawno odrestaurowana i naprawdę pięknie

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem 182

kurek 1 duża pierś z kurczaka 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki listków świeżego tymianki około 600 ml bulionu warzywnego 1 oliwa oliwy z oliwek + 3 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz(...)Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła i podsmaż kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i 2 łyżkami świeżego tymianku, obsmaż

Moja pasja smaku
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 156

tworzy jednak specyficzny klimat, w którym gość czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję(...)nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją na oryginalny obiad jest „meter kociewski” zestaw mięs i dodatków serwowany przez kucharza w drewnianym „korycie” i ciekawie celebrowany przy podaniu. To danie jednak otrzymacie jednak jedynie po wcześniejszym zamówieniu – odsyłam Was więc na stronę internetową zajazdu. W weekendy natraficie natomiast na ofertę specjalną – ostatnio była to dziczyzna pod postacią zrazów

Smaki Ewy
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 158

kiełbasę i również dodajemy ją do kapusty razem ze starą marchewką, liściem laurowym, majerankiem, mięsem z kurczaka i przecierem pomidorowym. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. * Źródło: „Tradycja, smak i wdzięk”, LGD Eurogalicja Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Roladki drobiowe z cukinią i kurkami 177

kurek 6 plasterków sera 1 cebula sól pieprz 4  łyżki masła 1/4 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka posiekanego koperku File t y z kurczaka rozkroić każdy na 2 płaty,lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Cukinię pociąć wzdłuż na bardzo cienkie paski,włożyć na sito i przelać wrzątkiem wtedy łatwiej będzie można(...)strony. Delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki),dodać pozostałe kurki,wsypać pieprz kolorowy,przykryć patelnię i dusić ok 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do dać śmietankę,koperek i danie gotowe. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi

Kolorowa kuchnia Elki
Wielkanocna wegańska causa z majonezem bez jajek na oleju rzepakowym 198

publikacji przepisu na peruwiańskie causy otrzymałam prośbę o wersję wegańską. Ponieważ sama chętnie przygotowuję to danie na Wielkanoc, pomyślałam, że dla wegan, którzy nie mają raczej zbyt dużego wyboru wielkanocnych potraw, będzie to świetna propozycja. Może z powodzeniem zastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku.  Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego(...)składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące zazwyczaj w postaci tuńczyka, kurczaka, lub krewetek, zastąpiłam brązową soczewicą. Zrezygnowałam z jajka, które najczęściej jest tylko ozdobą i zastąpiłam je mini marchewkami, szczypiorkiem, groszkiem, czarnymi oliwkami. W ten sposób powstała wiosenna i świąteczna dekoracja dania. No i oczywiście zrobiłam wegański majonez z aquafaby i oleju rzepakowego, dodałam

Quinoa Raz!
Bagietka z mięsem i warzywami 223

Przyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez   Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę(...)Nakładamy niewielką ilość mięsa.   Polewamy delikatnie sosem.    Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki.   Polewamy solidnie sosem.   Bagietka gotowa.Najlepiej jeść nad półmiskiem, bo danie jest solidne w rozmiarach. Po kilku zjedzonychbagietkach nabiera się wprawy. Smak rekompensuje wszelkie niewygody.Smacznego

Maminek kulinarny
Risotto z kurczakiem 685

Szybki pomysł na obiad jednogarnkowy. Wszystko w jednym ryż, mięso i warzywa. Przygotowanie mięsa – doprawić mięso wszystkimi przyprawami przeznaczonymi do mięsa. Patrz na składniki. Zostawić

Kuchnia Pokoleń
Penne z zielonymi szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym 173

który się skusiłam po prostu podbił me serce... musiałam go zjeść! Danie które dziś zaprezentuję jest proste choć czasochłonne. Ale polecam. Po sezonie szparagowym mam już kilka pomysłów na tą potrawę z troszkę innymi dodatkami - obiecuję, że będzie pysznie! PENNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I KURCZAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki na porcję dla 4 osób: pęczek obranych zielonych szparagów (najlepiej

sierotka maRysia w kuchni
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 124

Krokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą. Połączenie tych smaków plus dodatek aromatycznego czosnku tworzy danie, które z wielkim apetytem będą zajadać zarówno dzieci

Ostra na Słodko
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 163

każda z tych wersji jest oczywiście jedyną słuszną :) Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy).  Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso.  Lub ugotować

Moja Książka Kucharska
Peruwiańska causa po mojemu 190

stolicy Peru - Limy).  W oryginale jest to danie przygotowywane ze specjalnej odmiany żółtych ziemniaków - papa amarilla , rozgniecionych na gładką masę i doprawionych ostrą żółta papryką aji oraz sokiem z limonki.     Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo(...)formie i kroić na kawałki (jak ciasto), ale w restauracjach często podaje się ją ułożoną w małych foremkach, jest to bardziej pracochłonne, jednak efekt wizualny jest dużo ładniejszy. Wierzch dania obowiązkowo  ozdabia się, najczęściej oliwkami i kawałkami ugotowanego jajka, czasem ogonem krewetki.      Sporym problem jest dokładne odwzorowanie smaków ze względu na brak dostępu

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania