marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka i pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj . Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule
Ugotowaćtzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku
Gospodyni Miejskaskładniki: ok. 1000 g kaszanki 750 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona papryka 4
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj zapraszam Was na dwa rewelacyjne i błyskawiczne przepisy na dania z grilla: - drobiowe szaszłyki z cukinią i papryką, - grillowane kawałki piersi z kurczaka. Przepis dodaje do akcji: Czas na mięsa z grilla! Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka bez kości i skóry 1 czerwona papryka 1/2 sztuki cukinii przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka sól pieprz
UgotowaćKto lubi grillowane piersi z kurczaka? My bardzo, tym bardziej, że danie łatwe, ładne i przyjemne w smaku. W ramach liczenia kalorii na obiad proponuję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodanie na makaronie. Włosi nie duszą mięsa w sosach tak bardzo jak mogłoby nam się to wydawać. Aby uchwycić prawdziwe włoskie smaki z grilla, polecamy kilka przepisów na danie z grilla rodem w Włoch. Stek po florencku – Bistecca alla Florentine Jest to tradycyjny przepis na włoskiego steka. Steki te są lekko przyprawione solą, pieprzem i odrobiną cytryny. Składniki(...)sokiem z cytryny, steki pozostawić w naczyniu na około 10 minut. Steki wyjąć z naczynia i doprawić solą i pieprzem. Grilla rozgrzać do średniej temperatury, grillować do pożądanego stopnia wysmażenia ( poradnik grillowania steków ). Po usmażeniu steki usunąć z grilla i odstawić na 2 minuty. Następnie pokroić w poprzek włókien na paski o grubości około 1 ½ cm. Umieścić na półmisku, skroić
naRuszcieGRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyrządzonego wg przepisu poniżej. Jest to jedno z tych dań, którym można zrobić wrażenie na gościach. Jest nie tylko oryginalne w smaku, ale podane ze wspomnianymi dodatkami również świetnie wygląda. Warto go jednak spróbować nawet bez jakiejkolwiek szczególnej okazji, bo jest jednym z najlepszych dowodów, że potrawy z grilla żadną miarą nie muszą być sztampowe i nudne. Filet
Kulinarna PokusaZielono mi śpiewam sobie i jednocześnie marynuję piersi indyka, a to za sprawą samych zielonych składników. Mam fajną zieloną musztardę, która swój kolor zawdzięcza pietruszce, bazylii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzaszłyki to temat rzeka. W formie zaadaptowanej do naszej kultury można je przyrządzić niemal z wszystkiego co da się nadziać na patyk i na wiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku. Szaszłyki w tym wydaniu(...)prostu pieczone w piekarniku lub, co bardziej tradycyjne, grillowane. Z tego ostatniego powodu wielu osobom mogą kojarzyć się głównie z sezonem letnim, ale można je przyrządzać nie tylko na grillu węglowym, lecz również w domu na elektrycznym lub w piekarniku z funkcją grilla. Prawdę powiedziawszy, można je przyrządzić od początku do końca nawet na patelni grillowej, aczkolwiek może to być
Kulinarna PokusaMięso zamarynowane w takiej śmietanowej marynacie jest bardzo soczyste i mięciutkie. Ostatnio karkówkę w tej marynacie upiekłam i też była bardzo smaczna. Składniki: 4 plastry karkówki
Bajeczna Kuchniaspiekać nadmiernie potraw – mięso i warzywa muszą być upieczone, ale jednocześnie pozostać soczyste i kruche." Moja opinia: Jeżeli mój syn mówi mi, że chce kiełbaskę z grilla to mu ją dam. Pod warunkiem, że usunę z niej całą spieczoną i twarda skórkę. W ciągu roku ile dziecko zje tych kiełbas? z trzy? no góra cztery. Nie bronię, wiem co podaję(...)kurczaka czy też łososia. Były one przyrządzone przeze mnie. Uwielbia wszelkiego rodzaju grillowane kotleciki typu burgery- jestem wtedy wstanie przemycić do nich wszystko. W sezonie jesienno zimowym korzystam z grilla elektrycznego. Kilka zasad grillowania z dziećmi: Przed przygotowaniem myj ręce, mięso, owoce i warzywa. Mięso rozmrażaj w lodówce. W upalny dzień nigdy nie zostawiaj mięsa na dłużej niż
ClauditteMissCookingFilet z kurczaka to łagodne w smaku mięso, dlatego często wymaga dość wyrazistego doprawienia. Marynata przygotowana ze sporym dodatkiem mielonego chilli oraz octu i pikantnej musztardy
Kulinarna Pokusaowoce morza i zasypujemy oliwkami. Solimy delikatnie i pieprzymy. Następnie zalewamy zalewą z oliwy, czosnku, pietruszki, cebuli. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy całość do rozpalonego już grilla z pokrywą co da nam możliwość grillowania z termoobiegiem. Grillujemy 45-60 minut, po czym po tym czasie zdejmujemy folie i grillujemy jeszcze tak z 20 minut przy czym pierwsza połowa
ClauditteMissCookingGrillowany ananas to nie tylko wspaniały pomysł na deser z grilla, to również spektakularne danie z grilla. Wszyscy nasi goście będą pod wrażeniem jak będziemy przygotowywać go na grillu. Klasyczny przepis na ananasa z grilla Składniki: 1 ananas obrany, wycięty rdzeń, pokrojony na 2 cm plastry ½ szklanki brązowego cukru 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki soku z cytryny
naRuszcieDzisiaj zaprezentujemy kolejną wariację na temat szaszłyków. Z jednej strony trochę podobną do ostatnio opisywanych szaszłyków z polędwicy wieprzowej , a jednak zgoła inną. Tym razem inspirowaną
Kulinarna PokusaGrillowane kotlety wieprzowe z prażoną cebulką to moja propozycja na wykorzystanie mielonego mięsa. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety mielone na oleju, czy smalcu, można je przygotować na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki : 750 g kiełbasek grillowych 1 szkl dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki musztardy ostrej 1 łyżka sosu worcester olej wykonanie: Dżem łączymy z musztardą oraz sosem, miksujemy
Domowy Smak JedzeniaSezon grillowy za chwilę rusza pełna parą, czy raczej pełnym dymem. Długi łykend majowy i odpalone tysiące grilli. Na nich kiełbaski, skrzydełka z kurczaka, kiełbaski, karkówka
slodkokwasnaplMini kebaby z mielonego mięsa, czy to wołowego, czy wieprzowego bardzo często przygotowuję. Grillowane na patyczkach mini kebaby są bardzo poręczne. Do mięsa można dodać dowolne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWakacje, ach wakacje. Schab znów wrzuciłam na grill. Tym razem w połączeniu z serem mozzarella. Super zestaw na lekki, letni obiad, który nie obciąża zanadto żołądka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię