kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska nie mają sobie równych. Wysoka jakość i świeżość produktów oraz prostota serwowanych dań sprawiły, że zakochałam się w tamtejszym jedzeniu(...)Katarinę oraz koszyczek z pieczywem oraz talerzyk ze świeżymi warzywami i kawałkiem sera feta. Wszystko oprószone oregano i tymiankiem zerwanymi ze zbocza gór. Potem przychodzi czas na przystawki i dania główne z karty. W menu nie ma deserów (w większości tawern, w restauracjach desery raczej się pojawiają w karcie), ale zawsze na koniec posiłku możemy liczyć na małą
W kuchni Katieelegancki obiad. Być może zdjęcia tego nie oddają (zrobione w pośpiechu bo wszyscy byli głodni) ale naprawdę danie prezentuje się bardzo elegancko. POLĘDWICZKI Z INDYKA Z JABŁKAMI 3 polędwiczki z indyka 2 jabłka sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy, ew.przyprawa do drobiu 3-4 łyżki oleju Umyte i osuszone polędwiczki z indyka ponacinać (nie do końca, żeby nie przeciąć
Pieguskowa Kuchniamojemu mięsożernemu Mężowi ;) dlatego w dni, które spędza z nami w domu na stole zazwyczaj goszczą dania mięsne, głównie drobiowe. Dla mnie i dzieci to też okazja do uzupełnienia w diecie, m.in. białka pochodzenia zwierzęcego. Jeśli już jesteśmy przy temacie drobiu, to ciekawa jestem czy robiąc zakupy zwracasz uwagę na to jakiej firmy i jakiego pochodzenia mięso
Kolorowy Przepisownikczerwonego ryżu z marchewką jest fantastyczna, pikantna i orzeźwiająca. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, drobiu czy ryb, świetnie sprawdzi się podczas letniego grillowania. Ponieważ jest dość sycąca może zastąpić ziemniaki czy inne tradycyjne dodatki, a nawet stanowić indywidualne danie np. do lunchboxa. Gorąco polecam! Składniki : 150-200g czerwonego ryżu 4 marchewki szczypior z dymki
Codzienne GotowanieSzukacie czegoś szybkiego i dobrego na obiad? To polecam danie z chlebkami pita:)Składniki:4 chlebki pita1 opakowanie mix sałatszczypiorek lub zielona cebulka2 pomidory1 pierś z kurczakaprzyprawa do drobiu1 łyżka majonezu1 łyżka ketchupusólSposób przygotowania:1. Zaczynamy od mięsa - pierś myjemy, kroimy w kosteczkę i obsypujemy przyprawą do drobiu. Smażymy na oleju, studzimy.2. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy
Kuchnia domowa AniRozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i grzybami. Ponadto doskonale komponuje się
Garniec Magalietakże wielu zup, zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu. Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia) z kurczaka (ilość zależy od tego, na ile osób przygotowujemy danie) kilka gałązek tymianku 2 ząbki czosnku słodka sproszkowana papryka sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka
Walijskie Pichceniepiersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ). Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek) 1 marchewka 1 cebula starty żółty ser sól, pieprz zioła do drobiu olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić(...)wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Należy robić to delikatnie (np. za pomocą łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy zeszkli się dodać mięso. Całość
Ugotowaćoraz B i największą zawartość białka pośród całego drobiu. Pamiętajcie, zawsze będę to podkreślać – warto kupować mięso ze sprawdzonego źródła. Indyk w marynacie z kolendry i czosnku jest to mój comfort food, który chętnie wcinam po treningu. Do tego proponuję pyszną wiosenną sałatkę z czerwonej kapusty i marchewki. Całe danie można przygotować dosłownie w kilkanaście minut. Składniki: oliwa
PaleoLifegulasz z żołądków Dziś chciałem przestawić kolejny przepis na treściwą
Miód i pieprzUwielbiam dodatek powideł, dżemów i marmolad do marynat oraz sosów do mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł
DefinicjaSmakutakie zestawienie składników do plenerowych kociołków, bo zapewne takie planujecie. Duża porcja do 4-6 osób. Danie podstawowe: - 1 kg młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka
Apetyczna babeczkaKaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka W północno-wschodniej części Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo kaczka czy kurczak z takim farszem stanowią kompletny posiłek, a po upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty(...)godzin. W tym czasie kilka razy powstałym sosem polewamy kaczkę. Mięso wyciągamy z piekarnika, czekamy 10 minut i kroimy. Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Inne przepisy na dania KUCHNI PODKARPACKIEJ
Trzeci talerzkilka przedmiotów zastawy stołowej na wyjątkowe chwile, na świąteczne momenty. Zerknijcie na mój stół i dajcie znać co sądzicie? Konkurs mój piękny stół: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/moj-piekny-stol#fndtn-panel-aktualne www.mojpieknystol.pl Moja propozycja stylizacji stołu na świąteczny obiad: PRZEPIS NA BARSZCZYK CZERWONY: - 2 litry bulionu z drobiu - 2 kg młodych i jędrnych buraczków - 2 cebule - 3 śliwki suszone kalifornijskie - 1/4 selera - 1 mała
SMYKWKUCHNIOdpowiednia marynata do mięsa, to często klucz do kulinarnego sukcesu. Ale co zrobić, aby przygotowywane przez nas mięsne dania były kruche, soczyste i pyszne? Poniżej znajdziecie kilka przydatnych wskazówek: Odpowiednia grubość mięsa Marynowane kawałki mięsa powinny być jednakowej grubości, wówczas będziemy mieć gwarancję, że marynata wchłonie się równomiernie. Jeśli jednak tak nie jest większe kawałki mięsa oraz(...)świeżych owoców, miodu czy cukru. Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi. Do drobiu doskonale pasują przyprawy słodkie, delikatnie kwaśne lub subtelnie słone. Z kolei wieprzowinie i wołowinie śmiało możemy nadać smak wyraziście słony lub ostry. Czas marynowania Zwyczajowo marynowanie musi zostać wykonane odpowiednio wcześnie, by dać zadowalające rezultaty. Optymalnym jest włożenie mięsa do marynaty na 12–16 godzin przed
Słodkie okruszki