wiadomość i telewizora, przygotowałam na obiad pyszne, choć niezwykle proste danie - grillowane kotleciki jagnięce z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Wystarczy zanurzyć je w marynacie, aby przez delikatne mięso przeniknęły przyprawy, a potem opiec je na ruszcie. Smakują idealnie i są świetną alternatywą dla wieprzowiny lub drobiu, przynajmniej od czasu do czasu. Polecam. Składniki: • 4 kotleciki jagnięce z kostką • olej
W mojej kuchnidanie dodatkowo podałam z upieczonymi ziemniakami. Taki kurczak będzie idealnym daniem na niedzielny jak i uroczysty obiad. Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok.1,80-2 kg) 1 duża cukinia 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3 średniej wielkości cebule sól, pieprz pieprz cytrynowy zioła do drobiu ewentualnie oliwa z oliwek Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka umyć, osuszyć
Ugotowaćroladkę.Można ją podać na gorąco jako jedno z głównych dań,ale też dobrze smakuje jako dodatek do chleba. Składniki: 1 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg szpinaku mielonego 20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(lub jak kto woli) 20 dag mięsa z drobiu 2 jajka 1 cebula 1 bułka 2-3 ząbki czosnku
Niespełnione zdolności kulinarnewołowiny). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu (mniej niż w mięsie drobiu), polecane przez dietetyków i kardiologów osobom z chorobami układu krążenia. Królik zawiera cenne mikroelementy, rzadko występujące w innych mięsach, np. miedź.W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.Czas przygotowania:50 minutPorcje:8Składniki:królik pokrojony
SzczyptaSmaQRillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu
Karo in the Kitchenhodowli. Wydaje mi się, że na wsi jest dużo łatwiej nabyć takie szczęśliwe kurki, które żywią się znacznie lepiej i nie dostają serii ulepszaczy pod skórę. Nie jestem fanką drobiu, na ogół coraz częściej rezygnujemy z mięsnych obiadów na korzyść ryb, czy nabiałów, ale kiedy można zjeść mięso wiadomego pochodzenia, to zawsze staram się zrobić coś fajnego, co zachęci zwłaszcza(...)prostoty. Składniki na 6 osób: 3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie go na zwykły biały, bo nie będzie sypki) mrożone warzywa - ulubiona mieszanka 750 g (ja dałam groszek zielony plus mieszankę grecką bez przypraw) 3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu) tłuszcz do posmarowania formy, np masło pałki z kurczaka
Poezja Smaków - blog kulinarnyJedna z najpopularniejszych przystawek kuchni greckiej. Świetnie pasuje do dań z grilla, pieczonych i smażonych mięs, czy zapiekanego pieczywa. Dzięki jogurtowi naturalnemu jest lekki, a dzięki zielonemu ogórkowi świeży i pachnie latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone
Zasmakuj KuchniPotrzebujemy: 5 sznycli z indyka, 200 g bryndzy 5 łyżek mrożonego szpinaku ząbek czosnku pół cebuli sól pieprz
WYSPA SZCZĘSLIWAKotlet Devolay to jedno danie kojarzone w Polsce z weselami i komuniami. Doskonale sprawdzi się jednak również w roli obiadu dla rodziny bez szczególnej okazji. Do przygotowania mini kotletów potrzebujemy: Filet z indyka Masło Czosnek Jajko Bułka tarta Przyprawa do drobiu Ja zdecydowałem przygotować się devolay w wersji mini, dlatego potrzebowałem niedużych porcji mięsa. Małe kotlety są trudniejsze
MarcinChefdodaje jabłko. Mamy wtedy wyrazisty, winny smak. Do dania, które proponuję możemy wykorzystać, filet z indyka lub tak , jak u mnie udziec. Może to być dobra propozycja na świąteczny obiad SKŁADNIKI 1 udziec z indyka 1 łyżeczka curry 2 jabłka 1 łyżka ziół do drobiu 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie pół łyżeczki soli ziołowej
W kuchennym oknie Ewywedług wspomnianej receptury i... cała wylądowała w śmietniku :P Niestety, nie dało się jej zjeść :P Cóż, musiałam obejść się smakiem i postawiłam na coś sprawdzonego, co już gościło na moim stole, jednak w nieco innej formie. W oryginale jest to marynata do karkówki, jednak wykorzystałam ją do drobiu, gdzie również doskonale się sprawdziła. Mięso wychodzi soczyste, mięciutkie
My simple kitchentymi daniami trzeba uważać. No i ostatnia uwaga dotycząca obiadu. Jeżeli wesele urządzamy w pałacyku czy w jakimś dworku, można, a nawet powinny znaleźć się w jadłospisie dania z dziczyzny. Z weselami to jest tak, jak piszę na swoim blogu. Do każdego podchodzę indywidualnie. Dla mnie najważniejszy jest klient i jego zadowolenie ( oczywiście oprócz pieniędzy, które(...)czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami. Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej
Kulinarny karnet ChristopheraBiała, surowa kiełbasa poza sezonem świątecznym? Pewnie, ale tylko w roladkach drobiowych ;) Nie miałam pomysłu czym wypełnić roladki więc postawiłam na kiełbasę. Smak drobiu z wieprzowiną
Bon Appetit Małgorzaty