dania mięsne - 13801 przepisów (strona:502/921)

Zapiekanka z bakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem 120

Danie z cyklu nie wygląda ale smakuje bosko czyli zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i sosem mięsnym pod beszamelem. Coś na kształt greckiej mousaki. Podczas pieczenie wszystkie smaki się mieszają i łączą, całość smakuje świetnie. Trochę z nią pracy jest - bakłażana trzeba podsmażyć albo upiec, ziemniaki lekko podgotować i przygotować oddzielnie(...)zdecydowanie warto. Nie jest to danie na szybki obiad/kolację w tygodniu ale w weekend można poświęcić trochę czasu, żeby potem cieszyć się tym boskim daniem. Zapiekanka z bakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem Składniki: 3 bakłażany 3 łyżki oliwy 2 duże ziemniaki sos mięsny: 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy ½ kg mięsa mielonego

Smaczny zeszyt
Wieprzowina "szarpana" (pulled pork) 149

Kolejna mięsna propozycja na dziś :) Drobno poszarpane mięso wieprzowe jest dosłownie przesiąknięte przyprawami, a to za sprawą 24-godzinnego marynowania i dłuuugiego pieczenia. Przepis znalazłam na stronie ' Smak mojego domu '. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga cierpliwości ;) Najlepiej smakuje z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Zapraszam do pieczenia!  Składniki: 1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości

My Culinary Art
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 177

dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu tradycyjnych przepisów włoskich imigrantów pośród amerykańskiego społeczeństwa i kojarzy się z włoską mammą wprost z hollywoodzkiego filmu. Składniki(...)łyżeczkę oregano. Dodajemy passatę pomidorową i około 1 szklanki wody. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sos na początku może wydawać się rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Zrób obiady na 5 dni 103

Dwie zupy i dwa dania w stylu azjatyckim plus placki ziemniaczane zrobione z dodatkiem pęczaku. Takie jest menu na ten tydzień. Jak zawsze, danie mają wspólne składniki i gotowane są ze składników przygotowanych wcześniej. Facebookowa grupa, której administratorem jest Niedzielny Kucharz, Jak planować posiłki liczy już ponad 23 tys. członków. W ciągu miesiąca przybyło kilka tysięcy nowych(...)można zrobić z mielonego pachnącego imbirem? Można – jest super przepis, który wykorzystaliśmy następnego dnia. We wtorek na obiad były pulpety, następnego dnia z tej samej masy mięsnej zrobiliśmy zupełnie inne danie. Zobacz przepis Bo w środę był Stir fry z kapustą i mielonym z kaszą Robiąc pulpety we wtorek przygotowaliśmy dwa razy więcej masy niż potrzeba. Drugą połowę

Niedzielny kucharz
Gulasz z indyka i dyni 159

Aromatyczny i rozgrzewający posiłek na chłodne jesienne dni. Gulasz zrobiłam z mięsa indyka i dyni,z dodatkiem papryki i świeżego imbiru który dodał mu właściwości rozgrzewających

Kolorowa kuchnia Elki
Wegański boczek z kokosa – posypka 165

sztuki abstrakcyjnej? Nie, ale coś równie szalonego! Wegański boczek z kokosa, czyli kokosowy bekon to nietuzinkowy pomysł na posypkę do dań wegeteriańskich i wegańskich. Papryka wędzona zapewnia „mięsny posmak” i konkretność, a chrupkość płatków kokosowych urozmaica dania o jednolitej strukturze np. gęste zupy kremy, curry czy gulasze. Choć nie umywa się do prawdziwego boczusia

Poezja smaku
Sos pieczarkowy 174

Dobry sos to podstawa każdego dania obiadowego. Nie zawsze musi być to mięsny sos,taki pieczarkowy doskonale sprawdzi się w niejednym daniu nadając mu niepowtarzalnego smaku. Jego zaletą jest również to,że samo przygotowanie nie wymaga wiele czasu i większych umiejętności kulinarnych. 300 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól

Kolorowa kuchnia Elki
Jak rzuciliśmy wszystko i pojechaliśmy na narty 75

Hotel ma w ofercie zajęcia z animatorem z których nasza pociecha skrzętnie skorzystała. Po szybkim rozpakowaniu czym prędzej popędziliśmy na obiadokolację w formie bufetu. Było kilka dań do wyboru, coś mięsnego, wege, zupa, sałatki i coś słodkiego. Kiedy byliśmy już uśmiechnięci i najedzeni mogliśmy śmiało skoczyć na nocne zjeżdżanie. Na szczęście w Wiśle jest kilka ośrodków narciarskich oświetlonych(...)Bone”. Lokal rekomendowany jest przez „Żółty przewodnik” Gault & Millau, co było dobrym prognostykiem. Zapowiadał się kulinarny zawrót głowy. Karta składa się w większości z dań kuchni polskiej z wykorzystaniem najlepszych lokalnych składników. Jednak jak sama nazwa wskazuje, wzbogacona o amerykańską lub argentyńską wołowinę. Wieczorna kolacja była naprawdę udana.   Na deser miejsca zabrakło   Zosia

kuron.com.pl
Jak rzuciliśmy wszystko i pojechaliśmy na narty 120

animatorem z których nasza pociecha skrzętnie skorzystała. Po szybkim rozpakowaniu czym prędzej popędziliśmy na obiadokolację w formie bufetu. Było kilka dań do wyboru, coś mięsnego, wege, zupa, sałatki i coś słodkiego. Kiedy byliśmy już uśmiechnięci i najedzeni mogliśmy śmiało skoczyć na nocne zjeżdżanie. Na szczęście w Wiśle jest(...)Lokal rekomendowany jest przez “Żółty przewodnik” Gault & Millau, co było dobrym prognostykiem. Zapowiadał się kulinarny zawrót głowy. Karta składa się w większości z dań kuchni polskiej z wykorzystaniem najlepszych lokalnych składników. Jednak jak sama nazwa wskazuje, wzbogacona o amerykańską lub argentyńską wołowinę. Wieczorna kolacja była naprawdę udana.   Na deser

kuron.com.pl
Musaka po mojemu 155

część bakłażanów ułożyć na dnie naczynia, plasterki mogą na siebie zachodzić. Następnie na plastrach ułożyć połowę mięsnej masy. Potem znowu ułozyc wartwę bakłażanów a na nich resztę mięsnej masy. Na wierzch dać ostatnią częśc bakłażanów. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszac aby nie było grudek. Następnie wlać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować

Monia miesza i gotuje
Grillowane udka z kurczaka w musztardowej marynacie 34

26.08.2023 Magda Jeśli myślicie, że sezon grillowy ma się ku końcowi, to wierzcie, że u mnie będzie trwał jeszcze długo. Nie wrzucałam nic z przepisów na

Smaczna Strona
Kremowe orzotto z indykiem, suszonymi pomidorami i cukinią 40

08.05.2023 Magda To danie to była miłość od pierwszego kęsa. Nieskromnie przyznam, że tylko spróbowałam i pomyślałam ,,wow, to jest pyszne!”. I tak jest

Smaczna Strona
Zapiekanka makaronowa z dynią, jazmużem i boczkiem 47

11.11.2022 Magda Znowu dynia… no cóż obiecałam, że ten tydzień obfituje w dyniowych smakach. Do tego jarmuż – skoro kupiłam całą paczkę to trzeba wykorzystać

Smaczna Strona
Jesienne łazanki z dynią i białą kiełbasą 83

07.11.2022 Magda Sezon na dynię czas zacząć, a gdy masz jej spory zapas – przecież dynia to taki świetny prezent… to działasz, wymyślasz. I tak

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania