Naleśniki na wytrawnie, a raczej na pikantnie. Taka mała odmiana od tradycyjnych naleśników, które serwujemy zazwyczaj na słodko. Swego czasu bywały u nas dość
Smaczne ZdroweZnudził Wam się schab w wersji, którą znacie? Ile można jeść kotletów? Smok poleca przepyszny schab w cieście! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl
Bardzo Gruby SmokSzybki gulasz z papryką Dziś bardzo prosty gulasz z mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki, można powiedzieć obiad robi się sam. Składniki: ·
Kulinarna ChwilaMój kolejny pomysł na mięso drobiowe, to pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami. I powiem Wam, że to nastepny HIT w moim domu. Przepis nie jest trudny
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiW dzisiejszym przepisie będą 2 „tematy przewodnie”. Grilli i koper włoski (fenkuł). Wziąwszy pod uwagę, że w kalendarzu zima, to pierwsze może się wydawać cokolwiek oderwane
Kulinarna PokusaMuffinki mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam
Kuchnia z widokiem na ogródTo moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a na koniec dodaje się pozostałe, soczyste
Słodko-Słony Świat IlonyKolejny mrozny dzien. Choc slonce zagladajace do okien pozwala sadzic, ze wiosna stoi tuz za rogiem. Nie , nie! Nadal jest zima. Choc ja chyba zaczynam o
Przysmaki Karolkicebula, czosnek, posiekana ostra papryczka chili i papryka czerwona, do tego sos pomidorowy własnej produkcji, passata, pomidory z puszki. Pasuje też gotowy sos bolognese lub spaghetti ze słoika. Do mięsnego sosu świetnie pasuje także ryż, wszelaki makaron, sałaty lub surówki rozmaite. Podobny sos przygotowuję i podaję jako tagliatelle bolognese. Szybki obiad gotowy! SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego z indyka, wieprzowego(...)paprykę i papryczkę chili. Następnie dodaję mięso, gdy zmieni kolor dobrze przyprawiam. Gotuję szklankę kaszy w dwóch szklankach wody. Sos a la bolognese podaję z kaszą i zielonym ogórkiem. Danie posypuję natką lub koperkiem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniprzychodzą święta wszyscy gotują bigos powołując się na tradycję. Ale tradycja bigosu z kapustą, nie jest długą tradycją. Początkowo bigos był tylko mięsny, kapusta została dodana z oszczędności, w biedniejszych domach, aby „rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej, z kwasem(...)boczku, słoniny ani tłustego mięsa. Użyłam za to tłuszcz gęsi, który oprócz tłustości daje smak. Tłuszczu użyłam sporo. Należy pamiętać, że kapusta nie lubi dusić się „na sucho”. Trzeba dać tłuszcz (tłuszcz gęsi jest zdrowy) i płyn – najpierw wodę, potem wino czerwone. Proporcje możemy zmieniać, według własnego smaku. Dać więcej czy mniej wina, proporcje kapusty też mogą być różne
królestwo garówW zeszłym roku, podczas naszego pobytu w domu rodzinnym, Mama przygotowała pieczony udziec z indyka, który rozszedł się błyskawicznie wśród jedzących obiad. Na uwagę zasługuje fakt
niecodziennikparyRosół to zupa, której przygotowanie dla niektórych może kojarzyć się z wejściem w posiadanie wiedzy tajemnej i nic dziwnego bo do rosołu należy podchodzić z należytym
Book of spellsDrób jest najpopularniejszym mięsem na polskich stołach. Bez wątpienia palma pierwszeństwa należy się kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast
Jacob Tastes