czekoladowy - 5500 przepisów (strona:69/367)

Mus czekoladowy z malinami 193

malinowy: 125 gramów malin (oddzielnie 100 gramów i oddzielnie 25 gramów) 15 gramów cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 cm wody na dnia kubka Składniki  na mus czekoladowy: 200 gramów śmietanki 30% dobrze schłodzonej (małe opakowanie) 2 żółtka 50 gramów czekolady mlecznej 50 gramów czekolady deserowej opcjonalnie: kakao do posypania, świeże liście mięty i pałeczki czekoladowe Żelatynę rozpuszczamy(...)małymi porcjami, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy każdą przełożoną porcję trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy Wyjmujemy z lodówki pucharki z musem malinowym i nakładamy delikatnie po łyżce, mus czekoladowy Deser ozdabiamy listkami świeżej mięty, pozostawionymi 25 gramami malin i czekoladowymi pałeczkami. Można posypać kakaem Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
959. Obłędnie czekoladowy. 118

poczwórnie Czekoladowy ryż na mleku*; z malinami *na czekoladowym mleku sojowym, z budyniem czekoladowym, kakao i gorzką czekoladą Czasami dobrze jest mieć bałagan w zamrażalniku, chociażby dla znalezienia takich skarbów. Bardziej czekoladowo chyba się już nie dało

More food, love and dreams
Deser lodowy oraz Lodowy Shake czekoladowy 165

Dzisiaj mam dla Was aż dwie lodowe propozycje;) Na deser przygotowany na bazie płatków ryżowych, z dodatkiem wiśni, lodów czekoladowych oraz odrobiny likieru jajecznego. Mówię Wam, pycha! Druga propozycja to pyszny shake czekoladowy z dodatkiem jagód. Świetnie orzeźwi w upalne dni! Dzieci go uwielbiają! Deser lodowy z płatkami ryżowymi i wiśniami Składniki: 200g płatków ryżowych, szklanka mleka, szklanka śmietanki(...)łyżki wiśni oraz po 2 gałki lodów. ponownie nałożyć po 2 łyżki masy ryżowej, trochę wiśni oraz gałkę lodów. Polać odrobiną likieru jajecznego, udekorować np. rurkami waflowymi. Shake czekoladowo - jagodowy Składniki: 2 szklanki mleka,  1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie, szklanka mrożonych jagód.  Wykonanie Do blendera wlać mleko, dodać jagody oraz lody, zmiksować na gładką masę

Z miłości do słodkości
Rolada biszkoptowa z lodami i malinami 197

biszkoptowa z lodami i malinami to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że efekt wizualny to było wielkie wow. Ale ten smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa ‪ ‎rolada z lodami i malinami to super połączenie. Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Ekspresowa rolada biszkoptowa(...)czasie gdy biszkopt stygnie wyjmujemy z zamrażalnika lody, aby delikatnie zmiękły i były łatwe do smarowania. Biszkopt wraz ze ściereczką odwijamy, ściereczkę usuwamy i smarujemy biszkopt grubą warstwą lodów czekoladowych z brownie, w lody wciskamy świeże maliny i całość dokładnie zwijamy. Roladę biszkoptową z lodami zawijamy ciasno w folię aluminiową, skręcamy jej końce i wkładamy na ok. 1 godz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto " Miętowa czekolada " 1077

odtworzyć w dzisiejszym cieście.     Ciasto pod nazwa "Miętusek" jest już dość popularne i krem zrobiłam z tego przepisu (klik). zmieniając nieco proporcje. Od siebie urozmaiciłam ciasto gorzkim czekoladowym ganachem i orzeźwiającą galaretką jabłkowo-miętową (firmy "Wodzisław" - do kupienia m.in w Kaufland ) Ciasto jest dość czasochłonne , ale efekt jak dla mnie wart zachodu. Składniki: Proporcje na blachę 28x25 Czekoladowy(...)kilka kropli aromatu rumowego Krem miętowy: 2,5 szklanki mleka (625ml) 2 op budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki miękkiego masła 250g miętowych landrynek 3/4 szklanki wody Ganache czekoladowy : 200g gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30% Ponadto : 2 galaretki jabłkowo-miętowe 2 opakowania herbatników (16 szt) Wykonanie :   Wykonanie tego ciasta najlepiej zacząć od przygotowania ganache , bo musi

Malinowa Kawiarenka
Mazurek czekoladowy 'dzień i noc' 132

ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na sos czekoladowy(...)białej czekolady 40ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony ciemny sos czekoladowy i wyrównać. Na ciemnej czekoladzie zrobić kleksy z jasnego sosu czekoladowego a następnie wykałaczką zrobić esy – floresy. Można przystroić bakaliami. Przed podaniem schłodzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sernik piernikowy 157

Bardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika.  Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto. SKŁADNIKI: Kruche ciasto czekoladowe: 200 g maki pszennej 15 dag kakao 5 g przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu(...)twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto czekoladowe Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę do pierników, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą

W kuchennym oknie Ewy
Kawowe Ciasto z Serową Wkładką 180

Przygotowaliśmy dla Was pyszne kawowe ciasto z serową wkładką, karmelem i czekoladowym ganache. Dla każdego coś innego. Ja zachwycona całością, mąż zadowolony z serowej wkładki a syn zachwycony czekoladowym ganache. Ciemne blaty ciasta przypominają strukturą i smakiem ciasta ucierane, są cięższe i wilgotne od tradycyjnych puszystych biszkoptów. Ser jest bardzo delikatny, wyczuwalny karmel nadaje całości charakteru, a krem, którym ciasto(...)jest obłożone i czekoladowa polewa na wierzchu dekorują ciasto smakiem i wyglądem. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 115 g masła 340 g cukru kryształu 2 jajka 270 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 filiżanki mocnej kawy (5 łyżeczek zalanych wrzątkiem) 0,5 filiżanki mleka Mąkę, kakao, sodę

Made By Mom And Son
Mazurek waflowy jak piszinger 246

mazurów. Przedstawiam dzisiaj bardzo proste rozwiązanie dla tych którzy chcą mieć mazurka ale im nie wychodzi. Myślę że zrobienie mazurka z piszingera będzie dobrym rozwiązaniem. Wystarczą gotowe wafle, masa czekoladowa, można użyć gotowej masy np kajmakowej z puszki, polewa i mazurek gotowy.  Mazurek waflowy jak piszinger 5 wafli (andrutów) lub więcej jeśli ma być wyższy do przełożenia(...)powidła śliwkowe lub czekośliwka (u mnie)  opcjonalnie zamiast masy czekoladowej gotowa masa krówkowa czyli kajmak 2 żółtka 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru pudru łyżka ekstraktu waniliowego polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietany kremówki łyżka masła Do przełożenia wafli użyłam powideł i masy czekoladowej. Przygotowanie masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA W TRZECH SMAKACH, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, BEZ JAJEK 239

uwielbiamy. Są idealne zarówno do kawki, jak i na drugie śniadanie dla naszych Milusińskich. Dzisiaj wersja bardzo prostych orkiszowych ciastek maślanych, u mnie z podwójnej porcji, w trzech smakach: czekoladowe, waniliowe i waniliowo-czekoladowe, wszystkie równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi dwie blaszki ciastek- 40sztuk. Składniki ciasta jasnego: - 120g zimnego masła - 170g mąki orkiszowej typ750 - 3-4 łyżki mielonego(...)składniki połączyły się i utworzyły gładkie, kruche ciasto. Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce. Ja zrobiłam w trzech smakach: czekoladowym, czekoladowo-waniliowym i waniliowym. Wyszło mi 40 ciastek, po 20 na każdą blaszkę. Następnie kulki rozgnieść widelcem, uzyskamy piękny wzorek na ciachach. Blaszki wstawić do lodówki i schłodzić kilka godzin, u mnie

Smaczne Zdrowe
Kubanka 216

Składniki na blaszkę 30 na 35 cm ciasto: 2 szklanki mąki kostka margaryny szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% Krem czekoladowy: 0,5 l mleka 2 budynie czekoladowe 1/2 kostki  masła  3 łyżki cukru Krem śmietanowy: 500 ml śmietany  3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru dodatkowo paczka(...)energicznie mieszamy aż budyń się zetnie. Gotowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  W tym czasie mało  ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy uzyskamy jednolitą czekoladowa masę przelewamy ją na ostygnięty biszkopt.  Na ciasto układamy herbatniki, smarujemy je dżemem śliwkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Naleśniki kakaowe z bananami 188

Jeśli tak samo jak ja potrzebujesz dawki pozytywnej energii, to mam przepis na najlepsze lekarstwo. Lekarstwo śniadaniowe :) Kakaowe naleśniki z bananami i kremem orzechowo-czekoladowym zdziałają cuda. Nie wierzycie ? Zróbcie i się przekonajcie jakie to dobre i co będzie działo się dalej ... Składniki: 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki 500 ml mleka szczypta soli 1 łyżka kakao 4 łyżki(...)oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego Dodatkowo: 3 banany 3 łyżki kremu czekoladowego 2 łyżki masła orzechowego cukier puder Wykonanie: Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Krem czekoladowy wymieszać z masłem orzechowym. Banany pokroić

kolorowotorcikowo
Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką 173

Kocham zdrowe i pyszne desery. Uwielbiam czekoladę, a ten deser jest mocno czekoladowy pomimo braku czekolady :) Tylko dwa składniki wystarczą, aby stworzyć zdrowy krem czekoladowy bez cukru. Świetny dla wszystkich bez wyjątku (no chyba, że jest ktoś uczulony na kakao – wtedy zamieńcie je na karob). Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką to łatwy i prosty deser. Polecam! Składniki: (2 porcje(...)dojrzałe banany 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy mocno czekoladowe) garść Crunchy Naturalne (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche) orzechy włoskie do dekoracji   Przygotowanie: Do blendera włożyć obrane banany, wsypać kakao i zmiksować na gładki krem. Spróbować i jeśli lubimy mocno kakaowe, dodać więcej kakao. Na dno pucharków włożyć garść Crunchy Naturalnych lub pokruszonych

Moja Delicja
Śmietankowiec z porzeczkami 334

razem ciasto, które tylko z pozoru wydaje się łatwe, wymaga jednak czasu i cierpliwości. A dokładniej, śmietana musi odpowiednio stwardnieć, porzeczki trzeba ugotować, ostudzić i porządnie odsączyć, polewa czekoladowa musi być chłodna i gęsta, w przeciwnym razie spłynie z ciasta wraz z porzeczkami :-) Ale za to plusy też są mocne, bo smak ciasta jest niepowtarzalny. Słodycz miesza się ze smakiem(...)wrzeć wyłączyć palnik. Zostawić do ostudzenia, następnie wybrać sitkiem owoce i dobrze odsączyć. Kompot zaś można śmiało wypić (jeżeli jest dla Was za kwaśny, to można jeszcze dosłodzić). Polewa czekoladowa: W garnku zagotować mleko, dodać masło i mieszać do momentu aż się rozpuści. Wsypać cukier i kakao, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Następnie przelać do miski, dodać mleko w proszku

Passions hobbies life
Domowy batonik Knoppers 2778

masła,  1 i 1/2 szklanki mleka w proszku. Mleko z cukrem zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku. Masa czekoladowa: 200 g kremu czekoladowego np. Nutella,  100 g masła,  łyżka kakao,  100 g zmielonych orzechów laskowych,  andruty,  polewa czekoladowa. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę(...)dodać kakao i dodawać po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe. Na pierwszym andrucie rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim andrutem i delikatnie go docisnąć. Rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym andrutem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć andrutem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim andrutem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny

Z miłości do słodkości