czekoladowy - 5500 przepisów (strona:55/367)

Fantazja czekoladowo-wiśniowa Janczeczki 610

prostu - poezja smaku! Skł adniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia M us czekoladowy 1 czekolada deserowa (mleczna) 500 g mascarpone w temperaturze pokojowej 500 ml śmietanki schłodzonej kremówki 30 lub 36 % 1/3 szklanki cukru pudru Ponadto: 300 g wiśni, mogą być ze słoiczka, drylowane(...)kąpieli wodnej, ostudzić, dodawać po łyżce mascarpone mieszając ostrożnie do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i łączyć w trzech partiach z kremem czekoladowym delikatnie mieszając. Dolny biszkopt posypać cynamonem, skropić amaretto, rozsmarować 3/4 musu czekoladowego, posypać sitkiem kakao, przykryć drugim biszkoptowym blatem, na wierzchu rozłożyć resztę musu czekoladowego, udekorować wiśniami, posypać czekoladową posypką. Ciasto

kgwjanczewo
Ciasto czekoladowe z cukinią 153

Kolejne czekoladowe ciasto z cukinią , przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach. Uwielbiam ciasto z cukinią zwłaszcza ciasto czekoladowe, bo jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: podłużna foremka o długości

codojedzenia
Lody mega czekoladowe (bez jajek i maszyny) 343

koniec lata i lodowego sezonu a także na Dzień Czekolady, który 4 września jest obchodzony w Warszawie i paru innych miastach proponuję przepyszne domowe lody mega czekoladowe. Choć w upały preferuję lżejsze smaki lodów to potem... czekoladowe lody są jak znalazł :-) Mocno czekoladowe, ekspresowe w wykonaniu, z chrupiącymi kawałkami czekolady, rozpływające się w ustach. Przepyszne! Bardzo polecam! Składniki na około(...)schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 125 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 60% kakao 50 g mlecznej czekolady oraz:  100 g płatków czekoladowych lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady Czekoladę gorzką i mleczną połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej: wrzucić czekoladę do miseczki, którą umieścić nad garnkiem lub rondelkiem z gotującą

maniapieczenia
czekoladowa domowa gryczana nutella 164

gryczane masło czekoladowe Niewiele jest osób, które obojętnie przechodzą, obok czekoladowych specjałów.  Grono to z pewnością stanie się jeszcze liczniejsze, kiedy uda nam się sporządzić czekoladowy przysmak, w oparciu o naturalne, zdrowa składniki. Nie będę zbyt odkrywczy, stwierdzając ogólnie znany fakt, że słodkie produkty, a zwłaszcza te oferowane w sprzedaży, nie służą zbyt dobrze naszemu zdrowiu. Dzieje się(...)dowolnego produktu. Są oczywiście chlubne wyjątki, ale te produkty dla odmiany, odstraszają nas z reguły, wysokimi cenami. Jeżeli więc chcemy mieć, produkt smaczny, zdrowy i za rozsądne pieniądze powinniśmy czekoladowy smakołyk przygotować sami. Z czystym sumieniem, będziemy mogli rozkoszować się smakiem naszego masła, mając świadomość że dostarczmy naszemu organizmowi całe bogactwo składników, zawarte w gryce, miodzie i kakaowej miazdze zawartej

Miód i pieprz
Babeczki z jeżynami 169

Jeżynowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś z porcji najnowszych zbiorów postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z kremem i jeżynami. Wykorzystałam przepis na babeczki mocno czekoladowe , możecie jednak użyć także przepisu na proste babeczki czekoladowe . Do tego puszysty krem z budyniu i masła, pyszny mus owocowy i świeże jeżyny do dekoracji :) Składniki na babeczki mocno czekoladowe lub proste czekoladowe Składniki na krem

Ciastkozercy
Motylek 120

biszkopt 3 krąki krem śmietankowy - 1op krem czekoladowy 1 op krem ajerkoniakowy 1 op mleko masło papaja kandyz 10 dag czekoladowe kulki 10 dag galaretka w cukrze 1 op bezy 10 dag rurka czekoladowa 2 szt dowolny alkohol 50ml  biszkopt nasączyć alkoholem wymieszanym z odrobina wody.Kremy przygotować wg opisu na opakowaniu, ja dokładam zawsze odrobinę masła. Każdym kremem przełożyć(...)krążki biszkoptu. Wierzch tortu posmarować najlepiej białym kremem, obsypac boki skórką, ułożyć bezy i galaretkę, w środek nasypać czekoladowych kulek i umieścić rurki czekoladowe. Schłodzić. Szybki w wykonaniu i zadowolenie wsród gości

Camilla w kuchni
Tort z musem czekoladowym i malinami 167

Tort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony(...)pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru + mocna herbata z cytryną 800 g malin 1 słoik konfitury malinowej pokruszone ciastka z czekoladą

Domowa cukiernia Ewy
Budyniowe babeczki z czekoladowymi kulkami 89

Fantastyczne babeczki z dodatkiem budyniu, udekorowane słodkim kremem kakaowym i czekoladowymi kuleczkami. Szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych umiejętności. Polecam! Składniki:(na około 10-12 babeczek) Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej 1 opakowanie (40 g) budyniu czekoladowego (proszek!) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szkl. cukru 1 duże jajko w temperaturze pokojowej(...)temperaturze pokojowej Krem kakaowy: 200 g miękkiego masła 1 szkl. cukru pudru (lub mniej) 4 łyżki mleka ekstrakt waniliowy 1-2 łyżki kakao naturalnego Dodatkowo: 20-24 kulek czekoladowych, np. Maltesers Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu połaczyć ze sobą mokre. Dodać je do suchych składników i wymieszać. Masę przelać

Nastoletnie Wypiekanie
Deser waniliowo czekoladowy z owocami 223

swojej ofercie mają produkty bez konserwantów i sztucznych barwników. Są to produkty pochodzenia roślinnego  min sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe, orzechowe i owsiane a także pyszne deserki waniliowe i czekoladowe. Deser waniliowy i czekoladowy wykorzystałam do mojego deseru, który przygotowałam z niewielkim nakładem pracy, a był pyszny. Składniki: 2 szt  deseru waniliowego Alpro  2 szt deseru czekoladowego Alpro(...)łyżki jagód 3 łyżki malin Przygotowanie: Owoce osobno maliny, porzeczki i jagody opłukać  na sitku zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Do przeźroczystej szklanki warstwami dodawać deser czekoladowy, porzeczki, deser waniliowy, jagody, deser czekoladowy, maliny i deser waniliowy. Na górze układamy mieszankę z owoców które używaliśmy do deseru. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki by deser się

Ala piecze i gotuje
TORT CZEKOLADOWO - CYTRYNOWY 162

Składniki: Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru Biszkopt śmietankowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe bez cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe lub cytrynowe(...)szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 cytryny Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe  3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 łyżki kakao 1 olejek rumowy spirytusowy Nasączenie: 3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej 1 olejek

Ciastka - domowe słodkości
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 321

świetnie i polecam go naprawdę szczerze, nie tylko roczniakom :) Tort nr 2 był dla odmiany mega-tortem z prawdziwego zdarzenia, z przepisu Olgi Smile, konkretnie  tego , obłędnie czekoladowo-pomarańczowy, chociaż trzeba przyznać, że nieco "ciężki", tort, którego nie da rady zjeść więcej, niż jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo(...)więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady i masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem Olgi :) Tort dobrze się trzymał, dojadaliśmy resztki przez tydzień i nic się nie psuło, jedyne, przed

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Deser czekoladowy. 146

Pyszny, intensywnie czekoladowy budyń, przykryty puszystą chmurką kakaowej, bitej śmietany... Mmm... Jeśli istnieje gdzieś czekoladowe niebo to ten deser jest furtką do niego. Polecam!!! Składniki na deser czekoladowy 0,5 l mleka 1 budyń czekoladowy 80 g czekolady gorzkiej 100 ml schłodzonej śmietany 30% 1 łyżeczka słodzonego kakao czekolada lub sos czekoladowy do dekoracji      Budyń gotujemy

Rozpustne gotowanie
Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 133

Czekoladowe ciasto z czereśniami "chodziło za mną" odkąd na straganach zobaczyłam moje ulubione owoce... Początkowo miała powstać tarta czekoladowa z czereśniami, ale kiedy nabrałam ochoty na dodatek budyniu, ciasto nieco urosło. Powstało zatem kruche czekoladowe z budyniem czekoladowym, czereśniami i bezą. Nie będę się rozpisywać jak bardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej :)    Ciasto(...)mąki, 1/2 szklanki kakao, 200 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka Owoce: 600 g czereśni Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli  Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować

Czerwień i błękit
Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 372

Przepyszny torcik lodowy o smaku czekoladowo - śmietankowym, idealny na panujące obecnie upały. Jest banalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów. Po prostu mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy do zamrażalnika i - jak nazwa 'semifreddo' wskazuje - podajemy na wpół zmrożony. Prawda, że łatwe? No to do dzieła :) Deser ten idealnie komponuje się z bezami kakaowo-cynamonowymi . Polecam! Składniki(...)podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę razem

Domowa Cookierenka Agi
BRZOSKWINIOWA POKUSA 131

temperatura...Aż za wysoka, ale po to lato wszak żeby ciepło było ;) Na taką pogodę najlepszym deserem oczywiście serniczek na zimno. Dzisiaj u mnie brzoskwiniowa pokusa. Ciasto ozdobiłam dekoracjami czekoladowymi ze sklepu  SŁODKI ŚWIAT  Deser mojej rodzinie podałam na talerzu  TAMARA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 600 g serka waniliowego 3 brzoskwinie 4 łyżki żelatyny pół szklanki czekoladowych(...)wiórek ze sklepu Słodki Świat czekoladowe kóleczka w kolorze pomarańczowym kilkanaście sztuk ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie zagotowujemy. Brzoskwinie obieramy, kroimy w kosteczkę. Serki miksujemy z przestudzoną żelatyną, dodajemy kawałki brzoskwiń, mieszamy. Na dno tortownicy wykładamy wiórki czekoladowe, na nie wylewamy masę. Po bokach wtykamy czekoladowe krążki.Odstawiamy do lodówki

Z Majeczką w kuchni