prostu - poezja smaku! Skł adniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia M us czekoladowy 1 czekolada deserowa (mleczna) 500 g mascarpone w temperaturze pokojowej 500 ml śmietanki schłodzonej kremówki 30 lub 36 % 1/3 szklanki cukru pudru Ponadto: 300 g wiśni, mogą być ze słoiczka, drylowane(...)kąpieli wodnej, ostudzić, dodawać po łyżce mascarpone mieszając ostrożnie do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i łączyć w trzech partiach z kremem czekoladowym delikatnie mieszając. Dolny biszkopt posypać cynamonem, skropić amaretto, rozsmarować 3/4 musu czekoladowego, posypać sitkiem kakao, przykryć drugim biszkoptowym blatem, na wierzchu rozłożyć resztę musu czekoladowego, udekorować wiśniami, posypać czekoladową posypką. Ciasto
kgwjanczewoKolejne czekoladowe ciasto z cukinią , przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach. Uwielbiam ciasto z cukinią zwłaszcza ciasto czekoladowe, bo jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: podłużna foremka o długości
codojedzeniakoniec lata i lodowego sezonu a także na Dzień Czekolady, który 4 września jest obchodzony w Warszawie i paru innych miastach proponuję przepyszne domowe lody mega czekoladowe. Choć w upały preferuję lżejsze smaki lodów to potem... czekoladowe lody są jak znalazł :-) Mocno czekoladowe, ekspresowe w wykonaniu, z chrupiącymi kawałkami czekolady, rozpływające się w ustach. Przepyszne! Bardzo polecam! Składniki na około(...)schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 125 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 60% kakao 50 g mlecznej czekolady oraz: 100 g płatków czekoladowych lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady Czekoladę gorzką i mleczną połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej: wrzucić czekoladę do miseczki, którą umieścić nad garnkiem lub rondelkiem z gotującą
maniapieczeniagryczane masło czekoladowe Niewiele jest osób, które obojętnie przechodzą, obok czekoladowych specjałów. Grono to z pewnością stanie się jeszcze liczniejsze, kiedy uda nam się sporządzić czekoladowy przysmak, w oparciu o naturalne, zdrowa składniki. Nie będę zbyt odkrywczy, stwierdzając ogólnie znany fakt, że słodkie produkty, a zwłaszcza te oferowane w sprzedaży, nie służą zbyt dobrze naszemu zdrowiu. Dzieje się(...)dowolnego produktu. Są oczywiście chlubne wyjątki, ale te produkty dla odmiany, odstraszają nas z reguły, wysokimi cenami. Jeżeli więc chcemy mieć, produkt smaczny, zdrowy i za rozsądne pieniądze powinniśmy czekoladowy smakołyk przygotować sami. Z czystym sumieniem, będziemy mogli rozkoszować się smakiem naszego masła, mając świadomość że dostarczmy naszemu organizmowi całe bogactwo składników, zawarte w gryce, miodzie i kakaowej miazdze zawartej
Miód i pieprzJeżynowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś z porcji najnowszych zbiorów postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z kremem i jeżynami. Wykorzystałam przepis na babeczki mocno czekoladowe , możecie jednak użyć także przepisu na proste babeczki czekoladowe . Do tego puszysty krem z budyniu i masła, pyszny mus owocowy i świeże jeżyny do dekoracji :) Składniki na babeczki mocno czekoladowe lub proste czekoladowe Składniki na krem
Ciastkozercybiszkopt 3 krąki krem śmietankowy - 1op krem czekoladowy 1 op krem ajerkoniakowy 1 op mleko masło papaja kandyz 10 dag czekoladowe kulki 10 dag galaretka w cukrze 1 op bezy 10 dag rurka czekoladowa 2 szt dowolny alkohol 50ml biszkopt nasączyć alkoholem wymieszanym z odrobina wody.Kremy przygotować wg opisu na opakowaniu, ja dokładam zawsze odrobinę masła. Każdym kremem przełożyć(...)krążki biszkoptu. Wierzch tortu posmarować najlepiej białym kremem, obsypac boki skórką, ułożyć bezy i galaretkę, w środek nasypać czekoladowych kulek i umieścić rurki czekoladowe. Schłodzić. Szybki w wykonaniu i zadowolenie wsród gości
Camilla w kuchniTort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony(...)pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru + mocna herbata z cytryną 800 g malin 1 słoik konfitury malinowej pokruszone ciastka z czekoladą
Domowa cukiernia EwyFantastyczne babeczki z dodatkiem budyniu, udekorowane słodkim kremem kakaowym i czekoladowymi kuleczkami. Szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych umiejętności. Polecam! Składniki:(na około 10-12 babeczek) Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej 1 opakowanie (40 g) budyniu czekoladowego (proszek!) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szkl. cukru 1 duże jajko w temperaturze pokojowej(...)temperaturze pokojowej Krem kakaowy: 200 g miękkiego masła 1 szkl. cukru pudru (lub mniej) 4 łyżki mleka ekstrakt waniliowy 1-2 łyżki kakao naturalnego Dodatkowo: 20-24 kulek czekoladowych, np. Maltesers Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu połaczyć ze sobą mokre. Dodać je do suchych składników i wymieszać. Masę przelać
Nastoletnie Wypiekanieswojej ofercie mają produkty bez konserwantów i sztucznych barwników. Są to produkty pochodzenia roślinnego min sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe, orzechowe i owsiane a także pyszne deserki waniliowe i czekoladowe. Deser waniliowy i czekoladowy wykorzystałam do mojego deseru, który przygotowałam z niewielkim nakładem pracy, a był pyszny. Składniki: 2 szt deseru waniliowego Alpro 2 szt deseru czekoladowego Alpro(...)łyżki jagód 3 łyżki malin Przygotowanie: Owoce osobno maliny, porzeczki i jagody opłukać na sitku zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Do przeźroczystej szklanki warstwami dodawać deser czekoladowy, porzeczki, deser waniliowy, jagody, deser czekoladowy, maliny i deser waniliowy. Na górze układamy mieszankę z owoców które używaliśmy do deseru. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki by deser się
Ala piecze i gotujeSkładniki: Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru Biszkopt śmietankowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe bez cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe lub cytrynowe(...)szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 cytryny Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 łyżki kakao 1 olejek rumowy spirytusowy Nasączenie: 3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej 1 olejek
Ciastka - domowe słodkościświetnie i polecam go naprawdę szczerze, nie tylko roczniakom :) Tort nr 2 był dla odmiany mega-tortem z prawdziwego zdarzenia, z przepisu Olgi Smile, konkretnie tego , obłędnie czekoladowo-pomarańczowy, chociaż trzeba przyznać, że nieco "ciężki", tort, którego nie da rady zjeść więcej, niż jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo(...)więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady i masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem Olgi :) Tort dobrze się trzymał, dojadaliśmy resztki przez tydzień i nic się nie psuło, jedyne, przed
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPyszny, intensywnie czekoladowy budyń, przykryty puszystą chmurką kakaowej, bitej śmietany... Mmm... Jeśli istnieje gdzieś czekoladowe niebo to ten deser jest furtką do niego. Polecam!!! Składniki na deser czekoladowy 0,5 l mleka 1 budyń czekoladowy 80 g czekolady gorzkiej 100 ml schłodzonej śmietany 30% 1 łyżeczka słodzonego kakao czekolada lub sos czekoladowy do dekoracji Budyń gotujemy
Rozpustne gotowanieCzekoladowe ciasto z czereśniami "chodziło za mną" odkąd na straganach zobaczyłam moje ulubione owoce... Początkowo miała powstać tarta czekoladowa z czereśniami, ale kiedy nabrałam ochoty na dodatek budyniu, ciasto nieco urosło. Powstało zatem kruche czekoladowe z budyniem czekoladowym, czereśniami i bezą. Nie będę się rozpisywać jak bardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej :) Ciasto(...)mąki, 1/2 szklanki kakao, 200 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka Owoce: 600 g czereśni Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować
Czerwień i błękitPrzepyszny torcik lodowy o smaku czekoladowo - śmietankowym, idealny na panujące obecnie upały. Jest banalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów. Po prostu mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy do zamrażalnika i - jak nazwa 'semifreddo' wskazuje - podajemy na wpół zmrożony. Prawda, że łatwe? No to do dzieła :) Deser ten idealnie komponuje się z bezami kakaowo-cynamonowymi . Polecam! Składniki(...)podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę razem
Domowa Cookierenka Agitemperatura...Aż za wysoka, ale po to lato wszak żeby ciepło było ;) Na taką pogodę najlepszym deserem oczywiście serniczek na zimno. Dzisiaj u mnie brzoskwiniowa pokusa. Ciasto ozdobiłam dekoracjami czekoladowymi ze sklepu SŁODKI ŚWIAT Deser mojej rodzinie podałam na talerzu TAMARA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 600 g serka waniliowego 3 brzoskwinie 4 łyżki żelatyny pół szklanki czekoladowych(...)wiórek ze sklepu Słodki Świat czekoladowe kóleczka w kolorze pomarańczowym kilkanaście sztuk ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie zagotowujemy. Brzoskwinie obieramy, kroimy w kosteczkę. Serki miksujemy z przestudzoną żelatyną, dodajemy kawałki brzoskwiń, mieszamy. Na dno tortownicy wykładamy wiórki czekoladowe, na nie wylewamy masę. Po bokach wtykamy czekoladowe krążki.Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchni