Pewnie wszyscy uwielbiają deser pod nazwą ,,czekoladowe salami”, bo jest to bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny deser. Przepis, który dzisiaj prezentuję jest na dużo łatwiejszy niż inne przepisy w internecie, bo składa się z 5 prostych składników, które są w każdym domu, dlatego kiedy zachce się nam czegoś słodkiego, możemy sięgnąć po te składniki i zrobić(...)sobie proste czekoladowe salami Składniki: Puszka słodkiego mleka skondensowanego (przepis na domowe tutaj ) 5 opakowań herbatników (każde opakowanie po 100 g) 3 łyżki kakao 100 g masła 2 łyżki mleka Czekoladowe salami - przepis: W dużej misie kruszymy na drobne kawałeczki herbatniki: W rondelku topimy masło, do masła dodajemy mleko skondensowane, mleko, kakao i lekko podgrzewając mieszamy
Kuchnia ŁukaszaDzisiaj przepis na, moim zdaniem, najlepsze ciasto czekoladowe. Do zrobienia tego smakołyku zainspirował mnie, wiele lat temu, przepis ze strony Moje Wypieki . Od tego czasu ciasto czekoladowe z cukinią gości na stałe w mojej letniej kuchni. Jest mięciutkie, puszyste i zgodnie z obietnicą bardzo czekoladowe. Jest po prostu rewelacyjne, a dzięki cukinii cudownie wilgotne. Przepis troszkę zmodyfikowałam(...)swoje gusta kulinarne. Ciasto czekoladowe z cukinią, przygotowane według tego przepisu, wychodzi zawsze idealnie wypieczone. Dla tego ciasta kupiłam wagę kuchenną. Było tego warte :) Składniki na ciasto: 350 g obranej, startej i odciśniętej cukinii 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 60 g kakao 115 g miękkiego masła
Smak mojego domuBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w każdej wersji robi naprawdę wrażenie. I znika błyskawicznie. Można także zrobić bardziej wytrawny spód (z czekolady np. 85% kakao), a mus z czekolady deserowej, żeby tarta nie była zbyt gorzka. Ale wielbiciele gorzkiej czekolady(...)mogą zaszaleć i zrobić całość z bardzo gorzkiej czekolady. Nie polecam jednak robienia całości z czekolady mlecznej – tarta z czekoladowym musem będzie wtedy zbyt mdła, a przecież chodzi o tę „iskrę” :) Składniki: Spód: – 220-250 g ciasteczek typu digestive (mogą też być owsiane) – ok. 80-100 g masła – 80 g gorzkiej czekolady
Pociąg Do KuchniPotrójne ciasto czekoladowe. U mnie wersja bezglutenowa na mące ryżowej z pełnego przemiału. Gorzka czekolada, jajeczka czekoladowe z masłem orzechowym lekko słonawym, i mus czekoladowy. Ciasto jest pyszne. Wytrawny mus czekoladowy przeplata się ze słodyczą ciasta a jajeczka potęgują rozkoszy smaku czekolady z zaskakującym lekko słonawym masłem orzechowym w środku. Mała tortownica. 3/4 kostki masła miękkiego szklanka(...)gorzkiej Wedel łyżeczka esencji waniliowej migdały zmielone 50 gram łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub zwykłego 2 jaja zielononóżki czubata łyżka ekologicznego kakao śmietanka 36% - i opakowanie małe jajeczka czekoladowe - u mnie 26 sztuk tortownica mała wysmarowana masłem Rozpuść opakowanie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dobrze wystudź. Miękkie masło miksujemy na puch z ksylitolem / cukrem ok 5 minut
AZgotuj!radości, ... wspierasz i uczysz życia w miłości. Dzisiaj za wszystko chcę Ci dziękować, i Miętowy Pocałunek podarować. Składniki : 125 g mascarpone 250 ml śmietany 36 % 75 g czekoladowych pastylek miętowych (drobno zmielonych) Opcjonalnie: kilka listków mięty 5 sztuk czekoladowych miseczek serc 5 sztuk czekoladowych ust Przygotowanie: Mascarpone i śmietanę kremówkę(...)ubić, na koniec ubijania dodać drobno zmielone czekoladowe pastylki miętowe i wymieszać. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z wybraną tylką (z większą dziurką, bo może się zatykać) nałożyć do czekoladowych miseczek. Ozdobić czekoladowymi ustami i listkami mięty. SMACZNEGO
Lili w kuchniDziś zapraszam wszystkich na kremowy sernik czekoladowo-wiśniowy. Kocham czekoladę, bardzo lubię serniki, więc znów postanowiłam je połączyć i upiec sernik z czekoladą, lecz tym razem słodycz ciasta przełamałam dodatkiem wiśni. I to był strzał w dziesiątkę! Całość tworzy spójną, wysublimowaną całość. Ciasto jest pyszne, więc mogę je szczerze polecić. Prawdziwa rozpusta na koniec karnawału!!!! Składniki na sernik "Wiśnie(...)twarogu 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń wiśniowy 1 łyżka gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 2 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) 250-300 g drylowanych wiśni (u mnie mrożone) Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno: olej mleko, cukier, jajko, kakao, budyń
Rozpustne gotowanienaprawdę to ciasto jest mazurkiem czekoladowym z masą karmelową i bakaliami. Pomimo tego, że jest dość wysokie i puszyste, pieczone jest na kruchym spodzie, a w wersji wielkanocnej fistaszki zamieniamy na kompozycję bakaliową. Niemniej jednak ciasto to można piec przez okrągły rok i jest wspaniałym dodatkiem uświetniającym każdą okazję. Co do samego wypieku to muszę przyznać, że jest idealnie skomponowane(...)Kruchy, wytrawny spód, słodkie puszyste ciasto czekoladowe i dużo, dużo sosu karmelowego. Sos karmelowy jest podobny do masy kajmakowej i masy krówkowej (toffi) z tą różnicą, że ma bardziej wyraźny, intensywny smak. Idealnie komponuje się ze słonymi dodatkami takimi jak fistaszki, popcorn, czy prażony solony słonecznik. Ciasto miało być na Święta, ale udało mi się zamrozić jedynie cztery kawałki, które
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na pyszny tort, który niedawno upiekłam dla mamy. Był to tort imieninowy, więc musiałam się postarać. Zaufałam intuicji i stworzyłam pyszny tort czekoladowy. Mama była zachwycona ;), goście również. Jeśli macie ochotę na naprawdę pyszne ciacho, polecam Wam ten przepis! Składniki na tort podwójnie czekoladowy: na tortownicę 26 cm najlepiej dzień przed składaniem ciasta przygotować(...)gorzkiej czekolady i ciasto czekoladowe, następnego dnia masę z białą czekoladą i polewę MUS Z GORZKIEJ CZEKOLADY: 280 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki (30-36%) Śmietanę podgrzewamy niemal do wrzenia (do 80 stopni C) dodajemy połamaną w kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Następnie za pomocą mątewki energicznie mieszamy do chwili, aż uzyskamy gładką
Rozpustne gotowanieprzetestować. Składniki: Pieczone jabłka: jabłka (ilość w zależności od potrzeb) suszone śliwki (po 3 do każdego jabłka) ok. 4 łyżeczki startej mlecznej czekolady (1 na jedno jabłko) Masa czekoladowa na spaghetti: 40g gorzkiej czekolady 220g mąki 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru pudru Masa z mascarpone podana w czekoladowym serduszku: szklanka mascarpone 1 żółtko cukier puder(...)smaku Dużo tłumaczenia nie mam:) przepis banalnie prosty - potrzebujemy do niego tylko dużo czekolady . Zaczynamy od czekoladowych serduszek . Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy gorącą czekoladą nasze silikonowe foremki-serduszka. Odstawiamy na godzinę, później ponownie smarujemy. W kubku mieszamy mascarpone, żółtko oraz cukier puder. Po godzinie sprawdzamy twardość naszych serduszek czekoladowych. Ja zostawiłam je na noc- po przebudzeniu
dlaSmaQPoniedziałek powitał mnie jakąś przytłaczającą szarością, a w takie szare dni zawsze mam ochotę na czekoladę, dlatego dziś przepis na ciasto czekoladowo kokosowe. Poza tym, że jest ono bardzo smaczne, lekkie i wilgotne, ma dodatkową zaletę - bardzo łatwo i szybko się je robi. Ciasto czekoladowe: 3 jajka 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 1 szkl. mąki 1 łyżka kakao(...)bardzo drobnych lub zmielonych) 2 szkl. mleka 1 szkl. cukru Wszystkie składniki wymieszać i zagotować często mieszając , pogotować ok 5 minut aż masa zgęstnieje. Wyłożyć ją na podpieczony spód czekoladowy, wyrównać, polać pozostałą częścią ciasta czekoladowego i piec jeszcze ok 30 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, lub tak jak ja to zrobiłam oprószyć cukrem
Cynamonowe szczęściePonieważ dalej przeprowadzam próby z masą cukrową, dziś mam dla Was przepis na kolejny tort - prezent dla mojego znajomego. Tym razem jest to wilgotny tort czekoladowy kształcie łożyska kulkowego :). To jeden z tych, których wykonanie zajmuje sporo czasu, ale dla czekoladowego niezbyt słodkiego smaku naprawdę warto go zrobić. Wyjątkowo we wpisie dużo świetnych zdjęć wykonanych przez Moje zabawy aparatem - Asia(...)swoją przygodę z fotografią zaczęła niedawno, ale obserwuję i podziwiam postępy, coraz lepsze zdjęcia i coraz większą wiedzę. Was też serdecznie zapraszam do śledzenia jej profilu na facebooku . Ciasto czekoladowe: tabliczka czekolady gorzkiej 3/4 szklanki mleka kostka masła 1 szklanka cukru 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cynamonowe szczęścieSERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO Zakochacie się w tym serniku od pierwszego kęsa... :) Delikatny, puszysty, truskawkowo-czekoladowy, po prostu pyszny :) To sernik na zimno, w którym smaki truskawki i czekolady doskonale się łączą, tworząc wspaniały, naprawdę lekki deser, pełen maleńkich bąbelków powietrza :) Prosty w przygotowaniu i dodatkowo bardzo podzielny, ponieważ zrobiłam go w dużej(...)słodka. - Gotową masę wyłóż na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównaj wierzch i wsadź tortownicę znów do lodówki na około 50-60 minut . II MISKA - MASA CZEKOLADOWA: Czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej (garnuszek/miseczkę z czekoladą umieść w większym garnku z gotującą się wodą, uważając, aby ani jedna kropla wody nie dostała się
Słodko-Słony Świat IlonyCudownie czekoladowe ciasto przełamane smakiem soczystych malin – poezja, której nie jestem w stanie opisać słowami. Ciasto z wyglądu niepozorne a smakiem zwala z nóg, kolejnych kęsów nie ma końca… Dwa mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone konfiturą malinową, wierzch udekorowany cudownym czekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać(...)mocy palnika. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy ekstrakt z wanilii i kawę. Mieszamy. Jajka ubijamy na puch, aż podwoją objętość. Ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno wlewamy ostudzony mix czekoladowy. Ubijamy krótko. Następnie dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z migdałami i solą. Ubijamy na małej mocy miksera do połączenia się składników. Dwie okrągłe formy 20 cm wykładamy papierem
Made By Mom And Sondobrej gatunkowo czekolady deserowej (gorzkiej) 3 jajka szczypta soli 3-4 łyżki likieru kokosowego (użyłam Coconut Milk Canari ) DODATKOWO UŻYŁAM: 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru czekoladowe foremki mini czekoladowe trójkąty białe czekoladowe mikro krople mleczne mix Wykonanie: W pierwszej kolejności dokładnie myję jajka w gorącej wodzie i oddzielam białka od żółtek. Potem rozpuszczam czekoladę w kąpieli(...)jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić na przykład w silikonowych foremkach na muffiny lub po prostu przelać do kieliszków lub pucharków. Ja musem wypełniłam czekoladowe foremki. Wstawiłam do lodówki na około
Blondynka Gotuje