uzyskania jednolitej masy.Wystudzone babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi.SMACZNEJ ŚWIĘCONKI!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm.Lukier można zastąpić polewą czekoladową.Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe.Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę czy olej.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskacm.Szklanka = 250 ml.Marchewki można zastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach.2 szklanki startej marchewki odpowiadają około 4 średnim marchewkom.Ciasto bardzo dobrze smakuje przełożone kremem czekoladowym (np. nutellą) lub masłem orzechowym.W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze
Gospodyni MiejskaSkładniki:60 g gorzkiej czekolady,120 ml śmietany kremówki,1 duże jajo,15 g cukru,1 łyżeczka brandy,czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.).Przygotowanie:Ubić schłodzoną śmietanę.Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką). Gdy masa zacznie się robić biała zdjąć miskę
SzczyptaSmaQminutPorcje: 5 Składniki:500 g zmielonego twarogu,1/4 szklanki cukru,2 jaja,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,4 łyżki kakao,1 łyżka budyniu waniliowego,4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych,masło.Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji:1 duża pomarańcza,1/2 szkl. cukru,1/2 szkl. wody,sok wyciśnięty z pomarańczy. Przygotowanie:Przygotować kandyzowaną skórkę. Pomarańczę
SzczyptaSmaQkocha małych słodkich czekoladowych pralinek, mówi się to już ostatnia a ręka sięga po następną. Moim ulubiona pralinką jest ferrero- rocher taki mój malutki słodki grzeszek. Kto nie marzy o swojej idealnej bombonierce a zrobionej własnymi rękoma mniammmmm..... Jest to świetny pomysł na prezent i dany od serca. Dziś królową posta jest cudowna słodka pralina "ala ferrero- rocher
Basia w kuchniłyżka przyprawy do piernika(pisałam o tym tu klik )-1 łyżka kakao -1 łyżeczka sody oczyszczonej DO DEKORACJI-do dekoracji użyłam kilka kolorowych drażetek, kropelki czekoladowe na oczka, z cukru pudru zrobiłam buźki i przykleiłam na nie noski i oczka, użyłam też barwików w żelu do cukru pudru SPOSÓB WYKONANIA:- wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić
Basia w kuchniświeże maliny od razu pomyślałam o serniczkach na zimno. Bardzo lubię tworzyć smaki tak, aby były różne struktury i tak też zrobiłam tym razem. Na dnie pucharka zrobiłam warstwę czekoladową i chrupiącą, masa serowa zimna i delikatna do tego świeże kwaskowe owoce i słodka galareta . Zrobiłam je dla odmiany w pucharkach, wizualnie bardzo ładnie to wygląda :) Do tego serek homogenizowany
Basia w kuchnizanurzam je w czekoladzie. Czekolada szybka zastyga na owocu i zapobiega to obciekaniu czekolady - ponownie chowam do zamrażalki do stwardnienia czekolady - gotowe :) Szybkie słodkie i czekoladowe moja kolejna propozycja na Dzień dziecka i nie tylko :) Zachęcam do zrobienia ich w raz z dziećmi.Smacznego
Basia w kuchninowej pracy. Trzymajcie kciuki za mnie. Zapisałam się na Mikołajki Blogowe. Mój prezent trafi do ... :) nie mogę powiedzieć :) cała relacja pojawi się na blogu 6 grudnia razem z czekoladowym, mikołajkowym śniadaniem. Macie może ochotę zjeść ze mną? Tutaj znajdziecie informacje co i jak. Chyba tyle. Nowy tydzień zaczynam pozytywnie - oby tak się zakończył!* nowa praca, nowe możliwości
Magiczne Życie Martyłyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową) polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać
Sto kolorów kuchniWspaniały smak, który przypomina mi czasy dzieciństwa , gdzie wielkim rarytasem był torcik wedlowski :) Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Przeglądając przepisy , zatrzymałam się na Pischingerze :) i przepadłam ;) musiałam go zrobić .Składniki:opakowanie okrągłych wafli1 tabliczka czekolady deserowej100 g zmielonych orzechów włoskich1/2 szklanki cukru pudru1/2 szkl. śmietanki 30 %2 łyżki masła ok. 50 gPolewa
Słodkości i nie tylkowykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady gorzkiej ( mleczna, biała -wedle gustu) Jajka ubijamy
Pudełko rozmaitości„Że życie ludzkie jest tylko snem, zdawało się już nie jednemu. I mnie również uczucie to stale towarzyszy.” owsianka z jabłkiem,cynamonem, czereśniami i prażonymi płatkami
More food, love and dreams„Nie da się żyć zbyt długo w realnym świecie. W każdym razie istota ludzka nie potrafi. Większą część życia spędzamy, śniąc, przede wszystkim na jawie.” placki
More food, love and dreamsbeznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Pogódź się z życiem, takim jakie ono jest. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie.” Domowy czekoladowy makaron* z twarożkiem, sosem jagodowym, jagodami i malinami*pszenno-pełnoziarnisty (3:2)Przepis znajdziecie niedługo na moim drugim blogu :) Wczoraj kupiłam najlepsze maliny, ever. Takie wielkie słodziutkie mutanty. I znów
More food, love and dreams