łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi, jest bez cukru)- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)Do przełożenia:ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej)Polewa czekoladowa- Ganache:- 150g gorzkiej czekolady- 180g śmietany kremówki 30%Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki (dla mnie było wystarczająco)W misie miksera utrzeć na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu
Smaczne Zdrowesmaki i zapachy iście świąteczne. Pomarańcza i biała czekolada zdecydowanie do nich należą. Tym razem postawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe.Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę białej śnieżynki na świątecznym stole. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła 175 g cukru kryształu skórka
Made By Mom And Sonłyżki przyprawy do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody3-4 łyżeczki esencji waniliowejszczypta soliDo zdobienia wierzchu muffinek można użyć roztopionej czekolady z odrobiną mleka lub użyć gotowej polewy czekoladowej. Przyprawy i dodatki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej
Apetyczna babeczkaNadzwyczajne czekoladowe ciasteczko;) Bardzo proste do wykonania... dosyć sporych rozmiarów. Zdecydowanie moj faworyt wśród ciastek. Smakują nam bardziej niż cisteczka orzechowe;) Składniki:1/2 szklanki cukru pudru1 szklanka brązowego cukru1 szklanka miękkiego masła2 łyżeczki wanili lub ekstraktu2 jajko2 i 1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka soli1 łyżeczka proszku do pieczenia2 szklanki czekolady pokrojonej na malutkie kawałkiWykonanie:Rozgrzej piekarnik
Anioły w kuchniKrem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie.Do zrobienia kremu potrzebujesz- 1/2 litra mleka- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru- 200 g masła- 2 cukry waniliowe- żółtko jajka- 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny.Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka i dodaj
Pasje Jolkigram mąki z ryżu brązowego80 gram mąki z migdałów 1 jajko3 łyżki miodu2 łyżki oleju kokosowego1 łyżka gorzkiego kakao1/2 łyżeczki sody15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów2 łyżki mleka kokosowegoszczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonuW jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową
Mango Papajabędzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem).Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem (1 łyżka cytryny rozmieszana z 3/4 szklanki cukru pudru), polewą czekoladową, karmelową, z kremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy ok. 20 minut). Post Proste ciasto dyniowe pochodzi z bloga
Poezja smakuMurzynek zrobiłam według przepisu mojej babci. Nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi, a jak smakuje ?… Pyszny, puszysty, wilgotny i polany gęstą polewą czekoladową…Składniki:1 szklanka mleka1 szklanka cukru2 szklanki mąki1/2 szklanki oleju2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki ciemnego kakao2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)Polewa:3 łyżki ciemnego kakao1/3 szklanki cukru90 g masła3 łyżki wodyPrzygotowanie:Jajka
Oryginalny smakW związku ze zbliżającym się „Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy
Oryginalny smakPuszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami. Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki:Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą trzy warstwy, ale dosyć cienkie. Radzę przekroić go na pół i jeszcze dodatkowo upiec pół porcji. Tort będzie idealny Biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku
Oryginalny smakMasło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniarozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić. Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Zebrę piec około 50 minut w temperaturze 180*C . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.Keksówka mierzona na spodzie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKolejna wersja murzynka, tym razem na zsiadłym mleku. Puszysty, wilgotny i czekoladowy, czego chcieć więcej ...Składniki na ciasto:2 jajka1 szklana cukru2 szklanki zsiadłego mleka3 szklanki maki tortowej1 kostka margaryny4 łyżki kakao1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnego dżemukilka ząbków pokruszonej czekoladyWykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać jajka. Następnie dodać zsiadłe mleko oraz przesianą mąkę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia