Pyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :)Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :)Składniki:15g drożdży4 łyżki ciepłej wody3/4 szkl. mleka1/2 kostki masła4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek)szczypta soli3 roztrzepane jaja5 szkl mąkiDrożdże rozetrzeć z ciepłą wodą
charlotte gotujezapach rumowy (dałam pomarańczowy) 5 łyżek cukru lub płynnego miodu 100 g masła dżem z czarnych porzeczek lub marmolada Polewa:2 tabliczki czekolady + 50 g masła lub gotowa polewa czekoladowa Ciasto : Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić na dwie części i każdą osobno piec w 180st. C przez 15 - 20 min. Jeden placek drobno pokruszyć.Pokruszone ciasto
charlotte gotujesłodki , czekoladowy i jak najbardziej jeden z tych godnych polecenia. Miałam trudny wybór, zastanawiałam się nad kilkoma rodzajami tortu, jednak ostateczna decyzja padła na niego i nie żałuję, mimo tego że w trakcie robienia jak to ze mną bywa stwierdziłam że mogłam zrobić jakiś jasny :) Trzeba przyznać że jest dość pracochłonny jeśli chodzi o wykonanie placków, ale efekt końcowy wszystko
charlotte gotujeDawno już miałam na nie ochotę, aż wreszcie je zrobiłam :) Słodka bułeczka oblana czekoladą i kolorową posypką, pycha ! Następnym razem zrobię je trochę inaczej, już
charlotte gotujejuż muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym, więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną. O jej zaletach można było już poczytać przy okazji przepisu na pudding czekoladowy, jednak warto wspomnieć, że to zdecydowana królowa pod względem korzystnego wpływu na organizm i zawartości dobroczynnych składników. Babeczki z jej użyciem pojawiły się w mojej kuchni po raz pierwszy
peanutbuttermonsterNa kilku blogach widziałam przepis na tartę z bananami i postanowiłam, że spróbuję ją zrobić :) Na każdym przedstawionym zdjęciu wyglądała rewelacyjnie, komentarze również potwierdzały, że jest
Serce zamknięte w formie pysznościbyłam zaskoczona wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki! Na pewno zagości u nas jeszcze wiele razy, choć
Smaczne Zdrowewierzch babeczki - tak by cukier przykleił się do całego lukru.Z reszty lukru robimy pyszczki i uszka.Nosy i oczy można ulepić z ciemnej masy cukrowej/marcepanu lub zrobić z czekoladowych koralików. Na języki dobrze nadają się kolorowe cukrowe perełki.Smacznego! Ciastkożercy
Ciastkozercygóry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.W naczyniu do fondue roztapiamy mleczną czekoladę dodając odrobinę mleka lub wody. Nie można ani na chwile przestać jej mieszać. Czekoladową polewę nakładamy na babeczki i przyklejamy dekoracje z masy cukrowej.Eleganckie babeczki z bananamiSmacznego!ciastkożercy
CiastkozercyPrzepis na murzynka gości chyba w każdym domowym zeszycie z przepisami. Ja swój dostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady.Składniki:4 jajka2,5 szklanka mąki1 szklanka cukru3 łyżeczki proszku2 łyżki kakao1 kostka margaryny5 łyżek
Ciastkozercyszprycy z końcówką w kształcie gwiazdkiZaczynając od zewnętrznej krawędzi wyciskamy małe różyczki tak długo aż przykryjemy całą babeczkę.Oczy możemy zrobić z masy cukrowej lub białych draży z czekoladowymi kropkami na środku.Większe pierniki wkładamy do nacięcia w babeczce mniejsze możemy przykleić bezpośrednio na krem w okolicy buzi.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy