czekoladowe - 14735 przepisów (strona:667/983)

Bułeczki kajzerkowe 104

jakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować upiec

Kolorowy Przepisownik
Brownie z ciasteczkami Orito 126

drobne kawałki czekoladę - rozpuszczamy nadal mieszając, aby powstała jednolita masa. Odstawiamy do ostudzenia. Jajka, żółtka, cukier brązowy i wanilinowy ucieramy mikserem na puszysty krem. Do ubitego kremu wlewamy masę czekoladową i mieszamy łyżką aż składniki dokładnie się połączą. Mąkę, szczyptę soli i kakao mieszamy - wsypujemy do ciasta, dodajemy 1/4 pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto

Kolorowy Przepisownik
Shake z ciasteczkami Orito i miętą 122

Mięta podkreśla smak shake'a i nadaje mu niesamowity akcent. Znowu Orito - wiem :) ale ja lubię tego typu markizy :)   Składniki: 250 ml mleka 3 gałki/łyżki lodów śmietankowo-czekoladowych 3 ciasteczka Orito (Oreo lub inne markizy) 3 listki mięty Sposób przygotowania: Do pojemnika blendera wrzucamy lody, pokruszone ciasteczka (uwaga - zostawiamy pół ciasteczka do dekoracji!), zalewamy mlekiem i dodajemy lekko

Kolorowy Przepisownik
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami 233

cukrem do momentu, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Wykładamy na upieczony sernik i zapiekamy jeszcze do zrumienienia bezy (około 20 minut). Studzimy. Sernik możemy dodatkowo polać polewą czekoladową zrobioną z 1/2 margaryny, 2 łyżek kakao i 4 łyżek cukru (nie jest to konieczne). Przepis dołączam do akcji Imieniny u cioci

Kolorowy Przepisownik
Piernik (bez leżakowania) 108

Przepis na ten piernik dostałam kiedyś od koleżanki. Jest lekko wilgotny (dzięki dodatkowi dżemu w cieście), korzenny, wprost przepyszny! Gotowy do jedzenia tuż po przełożeniu i zastygnięciu polewy czekoladowej, więc idealny tuż przed Świętami :) Wiem, że przepis pochodzi z jakiegoś bloga, ale nie wiem teraz z jakiego, bo przepisałam go do zeszytu-przepisownika, a e-mail z linkiem do niego

Kolorowy Przepisownik
Deser serduszko czekoladowo-kawowe (bez pieczenia) 132

Foremka powinna stać na płaskiej powierzchni, np. desce do krojenia. Na środku ustawiamy foremkę do wycinania ciasteczek i lekko wciskamy (aby masa nie dostała się do środka). Krem czekoladowo-kawowy: Czekoladę łamiemy w drobniejsze kawałki, wlewamy 2 łyżki śmietany i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie przyprawiamy szczyptą chili. Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (tak, aby nie przebić!), dodajemy śmietan

Kolorowy Przepisownik
Lodowa kawa mrożona 161

Składniki na 1 dużą kawę: 200 ml mleka - mocno schłodzonego 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 płaskie łyżki brązowego cukru trzcinowego (ew. może być kryształ) 3 łyżki lodów śmietankowo-czekoladowych (lub innych) Sposób przygotowania: Kawę wraz z cukrem rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Studzimy. Mleko przelewamy do wysokiej szklanki. Dolewamy do niego ostudzoną kawę. Mieszamy. Do tak przygotowanej kawy

Kolorowy Przepisownik
Banany w Miodzie z Migdałami i Rumem z Patelni Grillowej - Na Szybko! 151

Szperałam po różnych przepisach i naoglądałam się różnych wersji pieczonych bananów z czekoladą, piankami i wieloma innymi słodkimi dodatkami, hmm, dla mnie banan sam w sobie jest słodki, więc czekoladowe dodatki nie dla mnie. Poleciałam potem na przepisy bananów smażonych i tam w składnikach oliwa? Ooo, to już znowu nie dla mnie. Zamknęłam laptopa i poszłam do kuchni i postanowiłam

Blondynka Gotuje
Mazurek z bogatym wnętrzem 94

kiedy spróbowałam tego mazurka stał się on moim ulubionym deserem wielkanocnym. Idealnie kruche ciasto wspaniale komponuje się z suszonymi owocami i orzechami zanurzonymi w czekoladowej polewie. Dodatkowo na jego korzyść przemawia brak lukru, za którym nie przepadam oraz dodatek bogatych w substancje odżywcze jagód goji

Milion Smaków
Torcik z malinami 108

Prosty a efektowny torcik do podania zarówno na letnie przyjęcia w plenerze jak i codzienny podwieczorek. Aromatyczne czekoladowo-migdałowe ciasto wspaniale komponuje się z malinami zanurzonymi w lekkiej śmietance. Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego

Milion Smaków
Gorąca czekolada z chilli 118

wiadomo poprawia nastrój, spowalnia procesy starzenia, reguluje prawidłową krzepliwość krwi a przede wszystkim doskonale smakuje. Warto spróbować domowej wersji czekolady na gorąco z silnym akcentem ostrego chilli, które wzmocni czekoladowy smak napoju dodając ciekawą, egzotyczną nutkę

Milion Smaków
Sernik na spodzie marchewkowym 106

sernika musi wyjść pysznie. Potwierdzeniem jest poniższy przepis. Nie za słodki, aromatyczny marchewkowy spód idealnie podkreśla smak śmietankowej masy serowej, a kremowa polewa z kwaśnej śmietany wraz z białą czekoladową posypką stanowi wspaniałe dopełnienie tej wyśmienitej kompozycji. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Inspiracją do stworzenia tego sernika był przepis z bloga Kwestia Smaku zmodyfikowany na moje potrzeby

Milion Smaków
Bezglutenowe ciasto czekoladowo-limonkowe 87

przepyszny deser. Ciasto jest bez mąki, którą zastępują mielone migdały, za to z konkretną ilością jajek i oczywiście gorzką czekoladą z wspaniale kontrastującym limonkowym posmakiem. Przepis niezastąpionej przy ciastach czekoladowych Nigelli Lawson

Milion Smaków
Tort truskawkowe marzenie 113

bita śmietana? Jeśli tak to przedstawiam Wam tort Waszych marzeń :) Trzeba co prawda zainwestować w niego nieco czasu ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza włożony trud. Zaczynając od spodu - mocno czekoladowe, wilgotne brownie otulone delikatnym, puchowym wręcz kremem na bazie śmietany. I na koniec najważniejsze - świeże, soczyste truskawki zalane truskawkową galaretką. Naprawdę polecam

Milion Smaków
Pełnoziarniste naleśniki z nutellą i wiśniamy w whisky 122

paru miesięcy mówiłem, że jak tylko będą świeże wiśnie to od razu zrobię naleśniki z nutellą i wiśniamy zakrapiane whisky. Wiśnie już są - czas dotrzymać obietnicy. Świetne połączenie czekoladowej słodyczy z kwaśną nutą wiśni i ostrym aromatem whisky daje pyszną kompozycję. Naleśniki najlepiej komponują się z kawą

Milion Smaków