dwie części, jedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:) Smacznego :) P.S Obłędnie wychodzi także bez kakao, w keksówce, z ajerkoniakiem wylanym na samym wierzchu, oblana czekoladą
Luźna Kuchniasernikach jest coś, co mnie fascynuje. Z jednej strony nie przepadam za kalsycznym, domowym sernikiem z polewa czekoladową i (najgorzej!) z rodzynkami, a z drugiej strony mamy sernik toffie, sernik Oreo, sernik Snickers, sernik z suszonymi śliwkami w czekoladzie, sernik z Nutellą, sernik z białą czekoladą, i mnóstwo innych serników, które powodują, że na samą myśl o nich cieknie
Zawsze głodna!kostka masła 1 kubek cukru 1 kubek mąki pszennej tortowej 2/3 kubka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 6 jaj 1 łyżka proszku do pieczenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. pomalutku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia Masę dzielimy
Luźna Kuchniaciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniatylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * woda – 200 ml * drożdże świeże – 20 g * cukier – 30 g * duże jajko – 2 szt * mąka pszenna – 500 g * masło – 20 g * sezam
Ostra na Słodkostopni około 50 minut do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka . Po przestygnięciu babkę polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową . Pyszna , prosta :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizawsze ten dylemat: co zrobić do jedzenia, kiedy odwiedza mnie osoba na diecie... Szybki rzut oka na lodówkę i... ciasto czekoladowe odpadło ;) Za to wygrzebałam z zamrażarki końcówkę jagód (trzeba zrobić miejsce na nowy sezon ;)) i kaszę mannę z półki i powstał ten deser. Jak jeszcze wymyślę czym można zastąpić kremówkę... ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wmieszaj w masę, dodaj też masło orzechowe i melasę. Na suchej patelni upraż wcześniej posiekane orzechy, które wraz z rodzynkami dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz z czekoladowej masy odmierz ciasteczka (ja robię to za pomocą zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie przy użyciu łyżki do lodów), które układaj na blasze o odległości
Roślinna - blog wegańskiminut (do suchego patyczka) w 160 stopniach (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ostudzone ciasto zebra polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem. Przykładowa polewa czekoladowa: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając. Post Ciasto zebra pochodzi z bloga
Poezja smakuTort ten, trzeba lojalnie przyznać, jest przepyszny. Niestety jest także pracochłonny, jednak jeżeli lubicie czekoladę i słodkie torty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje Biszkopt
Humanistka w kuchniMocno czekoladowa, taka w sam raz na słodkość. nie może jej zabraknąć i na Waszym stole świątecznym. Składniki: kostka masła 18 dag cukru pudru 25 dag mąki 25 dag mascarpone 5 jajek duża szczypta soli 1 łyżeczka sody 15 dag mlecznej czekolady . Wykonanie: Ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy
Z Majeczką w kuchniwielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru
Oryginalny smakprzełożyć do rondelka. Dodać 3 łyżki śmietanki 30% i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Wystudzoną babkę delikatnie wyłożyć z formy i polać polewą czekoladową
pink envelopeuwaga!) PRAWĄ nogą i wkrocz z pozytywną energią w NOWY DZIEŃ :) Z racji tego, że zima powoli odchodzi na jakiś czas w niepamięć na jej huczne pożegnanie zrobiłam pyszne czekoladowe, marchewkowe babeczki! Cynamon, kardamon i imbir oraz bardzo kojarzą mi się ze świątecznymi wypiekami. Dlatego to ostatni przepis iście zimowy.. Teraz tylko wiosenne. Czekamy na Wielkanoc więc zajadając się
Czarnawisienkaśmietanki. Te lody będą hitem na tegoroczne letnie przyjęcia, są idealne na upalne dni! #Somersby #ElderflowerLime. Polecam też inne moje przepisy na semifreddo: - porzeczkowe – z truskawkami i czekoladą - czekoladowe – z jagodami Składniki: 1 łyżka miodu, 400 ml piwa SOMERSBY Elderflower Lime 2 limonki, 100 ml śmietanki 30% mrożone owoce (maliny, borówki amerykańskie, poziomki) W rondelku podgrzewamy miód
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię