wymieszać. Zamiast aromatu i spirytusu, można dodać rum lub Amaretto. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć i delikatnie skropić przygotowanym wystudzonym ponczem. Następnie ciasto posmarować powidłem śliwkowym. Na powidło wyłożyć masę czekoladową (trochę odłożyć do dekoracji), posypać orzechami i czekoladę i ciasto zwinąć w roladę. Gotową roladę obsmarować masą i udekorować według własnego uznania. Dobrze schłodzić przed podaniem. A tutaj po kolejnym
In my kitchenupieczeniu keks lekko przestudzić, następnie okroić brzegi ciasta delikatnie nożem i wyjąć ciasto z formy. Wystudzić. Moje uwagi: 1. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. 2. Bakalie można obtoczyć lekko w mące pszennej, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że nie opadną na spód ciasta. Za wspólne pieczenie dziękuję autorkom poniższych blogów: 1. abc mojej kuchni
In my kitchenPyszny deser miętowo-czekoladowy, który już kiedyś prezentowałam na swoim poprzednim blogu. Smak tego deseru jest obłędny. Założę się, że ta słodkość posmakuje każdemu fanowi mięty i czekolady:) Przepis z książki Jacqueline Bellefontaine "Czekolada" z moimi zmianami. Składniki na 6 porcji: 300 ml śmietanki kremowej 30% (u mnie Łaciata); 150 ml kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego (u mnie jogurt
In my kitchenkoniec ucierania do masy można dodać troszkę spirytusu do smaku. Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu
In my kitchenjest, że: 1. Lubię pieczenie;; 2. Mam dwa zawody i nie jestem pewna, który z nich bardziej mnie pociąga; 3. Uwielbiam upały; 4. Kocham podróże; 5. Nie przepadam za czekoladowymi ciastami; 6. Mam psa i... kury, hehe...; 7. Uwielbiam Filipka i Roberta
In my kitchentrzeba, a zdjęcie zrobione o szóstej rano przy świetle żarówki bez lampy błyskowej tak właśnie wychodzi:( I do tego w pośpiechu robione:( W rzeczywistości tort był oblany polewą czekoladową, obsypany dookoła czarno-złotymi perełkami, a wierzch zdobiła złota róża. Bardzo żałuję, że nie widać rzeczywistego efektu
In my kitchenJeżeli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, nie oblepiony ciastem, to zebra jest upieczona. Po upieczeniu ciasto ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową
In my kitchenurodziny Karoliny, do szkoły dla przyjaciół. Smak? Czekoladowo-miętowy na specjalne życzenie Jubilatki
In my kitchenkremem (kilka łyżek zostawić na wierzch ciasta), na krem wyłożyć ciasto makowo-serowo-orzechowe, na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć biszkoptem. Wierzch biszkopta posmarować kremem orzechowym. Ciasto polać polewą czekoladową
In my kitchenorzechową wyłożyć na ciasto. Ja robię trochę inaczej: ciasto przekrawam na pół, jeden placek smaruję kremem orzechowym, przykładam drugim plackiem. Wierzch smaruję odrobiną masy orzechowej. Przełożone ciasto polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Do masy orzechowej na końcu można dodać troszkę spirytusu do smaku, krem jest wówczas smaczniejszy
In my kitchenminuty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność, że na wierzchu budyniu nie utworzy się tzw. kożuch. Budyń studzę razem
In my kitchenKolejny tort ze starszej mojej kolekcji:) Dzisiaj Jubilat ma już 19 lat:) Czekoladowa rozkosz... z wiśniami moczonymi w rumie:) Mniaaammm
In my kitchenmieszałam i mieszałam (około 10 minut) i składniki się połączyły. Myślę, że przy mieszaniu masa stygła i ostatecznie wszystkie składniki się ze sobą zaprzyjaźniły:) Jeżeli zatem zauważysz, że masa czekoladowa się warzy to nie poddawaj się i mieszaj cierpliwie do uzyskania pożądanej jednolitej masy
In my kitchenCzekoladowy smak wypełniony nutką orzechową i pysznymi wisienkami:) Prawie 5 kg rozkoszy podniebienia
In my kitchen