kolorowymi posypkami. Trufelki czekoladowe będą idealne na wieczór dla dwojga jak i spotkanie przy kawie. W końcu każdy skusi się na małą, czekoladową kulkę :) Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g) 100 g mascarpone 200 g ciasteczek (użyłam owsianych z dodatkiem żurawiny) 1 łyżeczka cukru z wanilią kolorowe posypki Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Jedną tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli
Ugotowaćucieranych na zimno. A potem wsadzić ją w pączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje magdalenki
les mirabellesDrożdżowe racuchy z bananami Placuszki z serkiem homogenizowanym Placuszki z jabłkami i twarożkiem Ciasteczka serowe z marmoladą - Klementynki Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną Nadziewane drożdżowe rogaliki Gofry Blok czekoladowy z bakaliami Blok kawowy z bakaliami
Kuchnia domowa Anispecjały. Było słodko, było i wytrawnie.A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy
kolorowotorcikowoGdy wczoraj siedzieliśmy przy stole jednogłośnie stwierdziliśmy, że mamy ochotę na kawę i na coś słodkiego do niej, czytaj czekoladowego. Ze słodkich zapasów była tylko gorzka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwygląda forma do ciasteczek. Kruche ciasteczka z orzechami. Składniki : 60 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 6 żółtek 10 dkg posiekanych drobno lub zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka ( około ) cukier puder lub polewa czekoladowa - dekoracja Sposób wykonania : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem(...)oraz mleko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość twarde. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy specjalną formę do wyciskania ciasteczek i małą maszynkę do mielenia mięsa( rozmiar maszynki do mięsa 5 ) Z maszynki do mielenia mięsa wyciągamy noże oraz sitko, zostawiamy tylko ślimak, zakładamy formę i zakręcamy ją do maszynki
Przepisy i porady kulinarneprzypominają guziki (mnie nie do końca się to udało, jeśli macie pomysły na lepsze, to piszcie w komentarzach! :) ). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru + cukierki do dekoracji, u mnie: M&Msy, draże czekoladowe, czekoladowe karmelki, żółty i zielony barwnik spożywczy Ciasto przygotowujemy według przepisu . Po wyrobieniu można je schłodzić przez(...)przygotowujemy szablon (można go wydrukować lub przerysować). Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy szablon i wycinamy go nożem lub nożykiem do pizzy. Wycięte ciasteczka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni – dobrze jest mieć je na oku, kiedy zaczną rumienić się
Ciastkozercymnie pojawią się na wiosnę... No dobrze, może troszkę przesadzam. Chyba jednak powinnam zachować niektóre, i powoli przejść do świątecznych ciasteczek (tak jak rok temu, mam zamiar wypełnić kilka puszek słodkimi maleństwami). Te mniej tematyczne, cudownie czekoladowe i pachnące jaśminem pyszności mogą poczekać na styczeń. Albo luty. Albo świętego nigdy, jak mawia Tata...Teraz już przestaję roztkliwiać się(...)ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSemifreddo czekoladowo-kawowe „Zebra” na spodzie z pokruszonych wafelków. Ten deser lodowy pochodzący z Włoch jest niezwykle puszysty, delikatny i łatwo się go kroi
Oryginalny smakBabeczki stokrotkiWiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady - takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do
Ciastkozercysamopoczucia możemy działać na słodko. Mam dla Was trufelki z bakaliami, powiem nieskromnie są pyszne! Z korzennych ciasteczek, domowych powideł śliwkowych, przepis prosty a smak obłędny! Możemy zrezygnować z obtoczenia w herbacie matcha która daje lekko gorzki posmak i oblać część polewą czekoladową i a potem obtoczyć w wiórkach. Mnie smakują obie wersje. Składniki: 25 dag korzennych herbatników ¼ szklanki(...)gęstych powideł śliwkowych 2 łyżki dowolnych ulubionych bakalii- u mnie berberys, rodzynki, mielone orzechy włoskie 1 łyżka ciemnego rumu bacardi Kakao do obtoczenia Herbata matcha do obtoczenia Sposób przygotowania: Ciasteczka przekładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy na pył wałkiem lub tłuczkiem. W rondelku umieszczamy: mleko, masło, cukier i kakao, stawiamy na palniku i gotujemy 2-3 minuty, mieszamy, zdejmujemy
Wanilia i Kardamonmojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki. Składniki na blachę 21 x 25 cm: Biszkopt: 3 jajka rozmiar(...)być lekko tężejąca. Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń, następnie posmarować cienką warstwą dżemu. Na to wyłożyć pokrojone brzoskwinie, następnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady (min 70 %) 330 ml śmietany 30 % schłodzonej Śmietanę (0,5 szklanki podgrzać bardzo mocno, ale nie do wrzenia) wrzucić posiekaną czekoladę. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się
moj przepis namojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki. Składniki na blachę 21 x 25 cm: Biszkopt: 3 jajka rozmiar(...)być lekko tężejąca. Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń, następnie posmarować cienką warstwą dżemu. Na to wyłożyć pokrojone brzoskwinie, następnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady (min 70 %) 330 ml śmietany 30 % schłodzonej Śmietanę (0,5 szklanki podgrzać bardzo mocno, ale nie do wrzenia) wrzucić posiekaną czekoladę. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się
moj przepis naSkładniki na masę do przełożenia: - 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka cukru pudru- 100g wiórków kokosowych Dodatkowo, do ozdoby, polewa czekoladowa:- 50g dobrej czekolady- 1 łyżka oleju kokosowego- 1 łyżka mleka kokosowego Kilka dni (może być dłużej) przed robieniem ciasteczek wkładamy do lodówki mleko kokosowe, które będzie nam potrzebne do masy kokosowej. Można też włożyć mleko do zamrażarki
mojewypiekiinietylko