śmietanki 30 % 250 g mascarpone mniej niż pół szklanki cukru pudru 350 ml ulubionych lodów (ja użyłam miętowo-czekoladowych, w przepisie są pistacjowo-marcepanowe) galaretka (użyłam agrestowej, ale można dopasować smakiem do lodów) 2 banany opakowanie kakaowych ciasteczek z masą śmietanową (typu oreo) 1. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy(...)pokrojone banany i przykrywamy resztą masy. 5. Na wierzchu układamy obok siebie ciasteczka. Deser wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki do stężenia. 6. Gdy deser jest już gotowy wyciągamy z formy na deskę do krojenia. Wierzch deseru można udekorować rozpuszczoną czekoladą czy wiórkami czekoladowymi. Mmm Pycha!!! Kliknij Lubię
Na moim talerzuśmietanki 30 % 250 g mascarpone mniej niż pół szklanki cukru pudru 350 ml ulubionych lodów (ja użyłam miętowo-czekoladowych, w przepisie są pistacjowo-marcepanowe) galaretka (użyłam agrestowej, ale można dopasować smakiem do lodów) 2 banany opakowanie kakaowych ciasteczek z masą śmietanową (typu oreo) 1. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy(...)pokrojone banany i przykrywamy resztą masy. 5. Na wierzchu układamy obok siebie ciasteczka. Deser wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki do stężenia. 6. Gdy deser jest już gotowy wyciągamy z formy na deskę do krojenia. Wierzch deseru można udekorować rozpuszczoną czekoladą czy wiórkami czekoladowymi. Mmm Pycha!!! Kliknij Lubię
NA MOIM TALERZUKruche ciasteczka z kawałkami czekolady to moja wersja chocolate chip cookies. Już co prawda wiele lat temu byłem w USA i tam natrafiłem na wybitnie kruche, czekoladowe i pyszne ciastka, których w Polsce w tamtym czasie nie było. Dopiero po latach postanowiłem odkurzyć tamte wspomnienia i przygotować
kuron.com.plDzisiejsze ciasto czekoladowe to mój zdecydowany faworyt w tej kategorii. Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe
CiastkozercyPrzepis na proste babeczki czekoladowe to bliźniacza wersja babeczek waniliowych , oprócz gorzkiego kakao warto dodać do nich małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w
CiastkozercyPrzepis na te ciasteczka bez pieczenia znalazłam na blogu Smakocie i łakocie. Postanowiłam dodać od siebie jeszcze orzechy włoskie. Ciasteczka wszystkim smakowały, jednak następnym
Aga w kuchnibliskich, gdy zobaczą kalendarze ze swoimi zdjęciami z ostatniego roku ;) Aby osłodzić sobie i Wam ten czas oczekiwania, przygotowałam smakowite ciasteczka. Korzenne, z dużą dawką czekolady. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Niemal identyczne jak te w wersji czekoladowej , jednak dużo bardziej aromatyczne. Polecam :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 50 g miękkiego masła 50 g cukru 1 jajko
Domowa cukiernia Ewycukru 100 g śmietany (np. Łaciata 30%) 150 g masła orzechowego 2 jajka (rozmiar L) Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany (np. Łaciata 30%) 100 g solonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód tarty: Ciasteczka Oreo i herbatniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na okruchy. Przekładamy rozdrobnione ciastka do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie(...)batoników. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 35 - 40 minut, do czasu, aż wierzch ciasta będzie złoty. Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Polewa czekoladowa: Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wolnej. Mieszamy, aby składniki się połączyły, a czekolada rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Oblewamy wierzch tarty polewą czekoladową, a wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego
W kuchni KatieProste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym kolorowe, efektowne i pyszne ciasteczka z lentilkami. Idealne dla dzieci, ale nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Ciasteczka idealnie pasują na przyjęcia, kinderbale, pikniki lub do kawki. Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 100 g masła 1 szklanka cukru kryształu 100 g mlecznej czekolady(...)niej jajko, a następnie suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Formujemy lekko spłaszczone kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach układamy czekoladowe cukierki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciasteczka wyciągamy z piekarnika w momencie podpieczonych brzegów, nie możemy ich za długo przetrzymać ponieważ będą twarde
Życie zaczyna się w kuchnipierniczkach. Podsyłam więc dziś świetny przepis na pyszne, pulchne i mięciutkie zaraz po upieczeniu pierniczki w pięknych czekoladowych sweterkach. Ozdabianie jest bardzo proste, wystarczy roztopić dwie kontrastujące kolorem czekolady i rozmazać je efektownie za pomocą małej wykałaczki na naszych świątecznych ciasteczkach. Nawet jeśli wzór wyjdzie nam nierówny to nic nie szkodzi, gdy polewa zaschnie i ułożymy wszystkie pierniczki w jednej(...)cukru 2 płaskie łyżki kakao 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 200g miodu 125g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół) 100g białej czekolady lub lukru kilka łyżek mleka *** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia
Blog z Apetytemmożna serwować go z musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Polecam. Składniki: Spód: • 1 paczka (około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą • 4 - 5 pełnych łyżek kremu orzechowo - czekoladowego • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego • 250 g serka mascarpone • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g) • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g) • 5 jajek(...)się ogrzały. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. 2. Przygotować spód: ciasteczka pokruszyć (np. w kubku blendera lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z kremem orzechowo - czekoladowym i roztopionym masłem. 3. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania
W mojej kuchniZaczarowany ogród – pyszne ciasto bez pieczenia! Kolorowe i przepyszne ciasto na chrupiącym czekoladowym spodzie z owocami, galaretkami i rozpływającą się w ustach pianką śmietankową. Niebo
Blog z Apetytemprzepisu na sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Składniki : Na spód: 180 g biszkoptów czekoladowych 60 g masła 3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć 100 g świeżych truskawek Na masę serową: 500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 450 g moreli bez pestek 4 łyżki cukru(...)opakowania galaretki o smaku agrestowym 500 ml gorącej wody 300 g jogurtu typu greckiego Wykonanie : 1. Ciasteczka mielimy w malakserze. Masło topimy i studzimy lekko. Następnie łączymy z zmielonymi biszkoptami i dodajemy likier czekoladowy. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę wyrównując i dociskając do brzegów. 2. Truskawki myjemy
vaniliowoczekoladowadodatku proszku do pieczenia, bardzo maślane i ... czekoladowe. Obowiązkowe w niedzielny poranek do kubka gorącej kawy. Od razu dzień smakuje inaczej! Jeśli dodamy do takiego obrazu słowika za oknem, gorące słońce wychodzące zza bzu i wspaniałego kompana (koniecznie!) to udany dzień murowany! Dodatki? Użyłam gorzkiej czekolady (uprzednio roztopionej w kąpieli wodnej), możecie dodać mleczną, kajmak, marmoladę, szczyptę(...)Wasz inny ulubiony dodatek albo jedynie (i aż!) maślane rozpływające się w ustach świeżo wyjęte z piekarnika.. No no... Sposobów jest wiele. Jedno jest pewne - ciasteczka są kruche, maślane, delikatne - czego można chcieć więcej gdy ma się ochotę na słodkie małe co nieco?! Po prostu pychaaaa! Składniki: 200 g miękkiego dobrego masła 250 g mąki
Zasmakuj Kuchniserowe Oponki serowe Rurki z kremem kawowym Szybkie rurki z ciasta francuskiego Blok z ciasteczkami Tiramisu Herbatnikowiec Stefanka bez pieczenia przekładana gotowanym serem Kretowisko Chatka Piwoszki Wafelki czekoladowe Sernik straciatella Serniki
Sama słodycz i szczypta chiliciasteczek , do gofrów, do lodów , do naleśników .... lub do zwykłego wyjadania łyżeczką ;) Sos czekoladowy . inspiracja z TEGO bloga Po co kupować gotowe , nafaszerowane konserwantami jak można w kilka minut zrobić w domu taki pyszny gesty , konkretnie czekoladowy sos. Smak podstawowego sosu możemy tez na różne sposoby urozmaicać , dodając np chili , rum , whisky , kawę itp .... Składniki
Malinowa Kawiarenkaserce (taką do smażenia, czyli bez dna). Foremka powinna stać na płaskiej powierzchni, np. desce do krojenia. Na środku ustawiamy foremkę do wycinania ciasteczek i lekko wciskamy (aby masa nie dostała się do środka). Krem czekoladowo-kawowy: Czekoladę łamiemy w drobniejsze kawałki, wlewamy 2 łyżki śmietany i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie przyprawiamy szczyptą chili. Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem
Kolorowy PrzepisownikTen deser poprawi humor nawet najbardziej humorzastym osobnikom :) a czemu jest walentynkowy? bo zawiera procenty :-Pkrem:80 g miękkiego masła lub margaryny50 dag serka mascarpone4 łyżki
Bon Appetit Małgorzatyblasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku. Smacznego
chwile dla mnie