Ciekawe w smaku, czekoladowe ciasto z dodatkiem żurawiny i orzeszków. Jeśli ktoś lubi kaszę gryczaną to na pewno się nie zawiedzie. Jeśli ktoś jej nie lubi - zachęcam by spróbował ciasta, może się przekona! Dla kogo: dla fanów zdrowych wypieków dla chcących spróbować kaszy gryczanej w nowej odsłonie dla lubiących nowe, niespotykane smaki Składniki na ciasto: 180g kaszy gryczanej (ugotowanej
Mania Wypiekaniagorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. wykonanie placka: Na ciasto z makiem wykładamy całą masę maślaną, przykrawamy ciastem z jabłkami. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto najlepiej upiec 2 dni przed podaniem
Domowy Smak Jedzeniaucierając. Dodatkowo: 400 g herbatników szkolnych; Przełożenie ciasta: biszkopt-masa-herbatniki (ułożone jeden obok drugiego)-masa-herbatniki-masa-herbatniki-masa-biszkopt. Wierzch ciasta posmarować masą i polać polewą czekoladową. Ciasto udekorować według własnego uznania
In my kitchenbezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą babeczki bezglutenowe. Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę z bezą i budyniem. Na spotkaniu pojawił
Słodkie PrzyjemnościPropozycja dla osób lubiących czekoladę. Ja jej słodycz przełamałam śliwkami. Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta(...)solą i resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową. Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia. Wlałam do niej ciasto. Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec. Następnie przekroić
potrawyregionalnewięc... Dzień wcześniej upiekłam czekoladowe babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone, którymi M. zaczął się zajadać niedługo po przyjeździe. Patrząc po ilości pozostawionych papierków, chyba mu smakowały ;) Ciasto czekoladowe jest wilgotne z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Biały krem dodaje całości lekkiej słodyczy, a owoce przyjemnego, orzeźwiającego smaczku. Nic tylko wcinać! ;) BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ
Życie zamknięte w smakuwypieki goruja w mojej kuchni. Kazde ciasto, ktore wypiekam ma w sobie albo gorzka, najlepszej jakosci czekolade albo kakao. Uzupelniam w ten sposob braki magnezu i poprawiam sobie humor. Ciasto czekoladowe z kremem z mascarpone skladniki: 350g gorzkiej czekolady 110g cukru + 75 g do bialek 150g masla 1/4 filizanki espresso 4 jajka 35g kakao 50g maki 75g rodzynek Krem(...)zoltka, a na koncu rodzynki z Amaretto. Bialka ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru. Gotowe bialko powinno byc lsniace. Dodajemy je do masy czekoladowej na 3 razy i za kazdym razem delikatnie mieszamy. Ciasto przekladamy do tortownicy (24 cm) wylozonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine lub do czasu gdy boki ciasta beda
Przysmaki KarolkiWprawdzie to niby tylko ciasto czekoladowe z wiśniami , ale mocny smak czekolady przełamany kwaśną wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto jest wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami czekolady . Postanowiłam tez dołożyć kolejna porcję wiśni (po za tymi dodanymi do ciasta) układając je na górze i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę. Przepis zaczerpnięty(...)dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając . Gdy wszystkie żółtka będą już połączone z masą maślaną przesiać do niej wszystkie suche składniki i wlać mleko.Utrzeć na jednolite gładkie ciasto. Jest ono dość gęste. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać je do ciasta . Dodać czekoladę. Z wiśni odłożyć kilkanaście sztuk a pozostałe wymieszać
Malinowa Kawiarenkaczęści przepisu, gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku. Tartę upiekłam w dużej formie o średnicy 28cm, możecie też wykorzystać nieco mniejszą, a wyższą formę. Czekoladowa tarta dyniowa Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu) skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka(...)specjalne kulki do pieczenia lub groch czy fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut do zrumienienia - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić NADZIENIE CZEKOLADOWO-DYNIOWE - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, ostudzić - do miski przełożyć purée z dyni (można użyć gotowego, gładkiego purée lub tak jak ja, upieczoną dynię rozgnieść
Smakołyki BerenikiDrożdżowy warkocz z kremem czekoladowym to ciasto, które świetnie się prezentuję i jest bardzo smaczne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy czekoladowe, więc poniższy wypiek bardzo przypadł mi do gustu :) Drożdżowy warkocz najlepiej smakuje w dniu pieczenia. Jeżeli chcecie, aby dłużej zachowało świeżość to ciasto drożdżowe należy kroić na bieżąco. Składniki na 1 duży warkocz: 2 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej(...)ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować go z jednej strony kremem czekoladowym. Na sam koniec ciasto zawinąć (od najdłuższego boku), przeciąć na pół (ale 1 koniec nie może być przecięty!) i uformować warkocz. Przygotowane ciasto odstawić na 20-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Przed
UgotowaćPyszne, miękkie ciasto czekoladowe z wilgotnym, mleczno-kokosowym nadzieniem. Nie tylko dla dzieci ;) Składniki na ciasto Mleczna kanapka z kokosem na blaszkę o wymiarach 25x35 cm CIASTO: 2 jajka 200 ml mleka 100 ml. oleju 100 g cukru 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao NADZIENIE: 1 l. mleka 1 szklanka cukru(...)wyrównujemy i na wierzch wylewamy resztę ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy w blaszce. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową
Rozpustne gotowaniejajka, 120g brązowego cukru, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, budyń czekoladowy, 100ml śmietany 18%. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę - około 5 minut. Dodać przyprawę do piernika, budyń, ser oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć róznomiernie na ciasto. II Masa: 500g twarożku kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń "Mój ulubiony"), 2 jajka(...)śmietany 18%, 50 g wiórków czekoladowych. Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia. Polewa
Z miłości do słodkościdziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto. Kruche ciasto: 150 g maki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g chałwy waniliowej 50 g chałwy waniliowo – kakowej 1 szklanka czerwonych porzeczek Dekoracja: 200 g kajmaku HELIO Czekoladowe kuleczki do dekoracji 50 g chałwy do posypania Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy
VioletoweKucharzenieDelikatny serniczek na kruchym czekoladowym spodzie- pyszności... Przepis reaktywowany z mojego starego kajeciku, wprowadziłam małe zmiany i wyszło troszkę zdrowiej niż kiedyś, m.in. zmniejszyłam ilość cukru i pominęłam proszek do pieczenia. Powstało bardzo delikatne i smaczne ciasto. Ja piekłam na mące orkiszowej z dodatkiem ksylitolu ale można oczywiście użyć mąki pszennej i cukru (kiedyś też tak piekłam). W oryginale ciasto(...)pianę białka i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Gotową masę serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy całość i posypujemy startą na grubej tarce mocno schłodzoną drugą częścią kruchego, czekoladowego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, program góra-dół ok.60 minut. Przed podaniem posypałam ciasto mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowetrzecie urodziny Karolinki upiekłam taki właśnie tort. Ciężki, mocno czekoladowy, z kwaskowym wiśniowym nadzieniem i kremową, puszystą śmietanką. Nietypowy, bo nie na bazie biszkopta, a mojego ulubionego ciasta czekoladowego Patrycji . Oczywiście dla małej księżniczki najważniejsza była dekoracja - tu mogłam spełnić się artystycznie:) Kosztowało mnie to sporo pracy, ale było warto. Tort zrobił furorę, a ja miałam OGROMNĄ(...)ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu nie powinien być mokry
Kulinarne Inspiracje