Kolejna udana próba bezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce. Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra(...)czekoladową: olej kokosowy - ok. 5 czubatych łyżek 2 łyżki kakao erytrytol do dosłodzenia (do smaku) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodać żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć
Marta próbujedorosły na pewno nie pogardzi. Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt . Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami. Takie babeczki na pewno ożywią stół, dodadzą mu charakteru i staną się nie tylko smakołykiem, ale też ozdobą. Składniki na muffiny: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oleju kokosowego(...)składników płynnych dodać składniki suche – wymieszać. Porcje ciasta nakładać do papilotek lub kubeczków na muffinki, do wysokości około 2/3. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać pokruszone ciastka – wymieszać. Krem wyciskać przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego na babeczki czekoladowe. Gotowe babeczki udekorować ozdobami czekoladowymi i cukrowymi
kolorowotorcikowojagód, 1 galaretka fioletowa, posypka czekoladowa Dr Oetker, prymulki z opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy(...)śmietanowej i posypujemy jagodami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową. Na górę wylewamy połowę stężałej galaretki i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie posypujemy boki tortu posypką czekoladową. Górę tortu dekorujemy prymulkami z opłatka
Aga w kuchnimoje urodziny postanowiłam zrobić tort w moich ulubionych smakach: orzechowy biszkopt, krem kawowy, wierzch ozdobiony liśćmi czekoladowymi, a całość przełamana smakiem różanej konfitury, pychotka!!! SKŁADNIKI Biszkopt orzechowy: tortownica średnica 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 1 szkl. mleka(...)nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej strony marmoladą, układamy na kremie, dociskamy. Wierzch i boki smarujemy resztą masy, boki obsypujemy orzechami, wierzch dekorujemy liśćmi czekoladowymi. Tort udekorałam liśćmi czekoladowymi, które możecie kupić w sklepie internetowym
słodki bratekcały urok i ich klimat :) A najpiękniejsze jest to, że dzisiaj mogę zrobić je sama. Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy od ciasteczek po ciasta, makowce itp, najlepiej robić wspólnie z rodziną :) To zawsze jest niepowtarzalne. Ale wracając do przepisu to zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością polecam. Są pyszne :) Do zrobienia tych ciasteczek potrzebna jest(...)wyciskania ciasteczek). SKŁADNIKI: 1 kg mąki pszennej 2 kostki margaryny cukier 8 żółtek 4 cukry wanilinowe + dekoracja (u mnie znalazły się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina) Składniki potrzebne do zrobienia czekolady: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao WYKONANIE: Najpierw przesiewamy mąkę na stolnicę. Kroimy 2 kostki margaryny
Serce zamknięte w formie pysznościpodpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji. 7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 2 białe batony Lion (po 50 g) 2 czekoladowe batony Lion (po 50 g) II masa(...)formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan – fixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao. Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin
VioletoweKucharzeniekremem czekoladowym. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * woda – 200 ml * drożdże świeże – 20 g * cukier – 30 g * duże jajko – 2 szt * mąka pszenna – 500 g * masło – 20 g * sezam – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier. Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się
Ostra na Słodkomiałam okazji, żeby go zjeść. Dlatego też stwierdziłam, że czas odkurzyć maminy zeszyt i go przygotować. Było warto, jego smak, mimo swej prostoty, jest cudowny - szczególnie dla wielbicieli czekoladowych smakołyków. Składniki: 250 g margaryny 8 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 łyżki kakao 1 szkl. cukru 4 jajka (białka i żółtka osobno) szczypta soli 1,5 szkl. mąki(...)masy i delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 40 - 60 min do tzw. suchego patyczka", w zależności od wielkości formy. (Przy formach o małych wymiarach czas pieczenia jest dłuższy). Wedle uznania można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Smacznego
My sweet a lifesię piec serniki. Ciasto jest dosyć wysokie i słodkie dzięki temu bardzo wydajne ;) Oczywiście możecie użyć zwykłego kajmaku i też będzie pysznie. Polecam :) Masa serowa: 1 kg serka na serniki z wiadereczka 4 jajka 200 g masła 1 szkl domowego cukru waniliowego 3 budynie śmietankowe 3/4 szkl mleka Dodatkowo: ok 550 g herbatników pełnoziarnistych puszka kajmaku czekoladowego 3-4 łyżki(...)kolejną warstwę herbatników. Wylać 1/3 gorącej masy serowej, ułożyć herbatniki, wylać 1/3 masy serowej i znów ułożyć herbatniki. Na nie wylać resztę masy i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kajmakiem i posypać migdałami. Ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce
Smakołyki Asiwykańczanie tortu i tu wielkie podziękowania należą się firmie ETERNO , ich produkty nie tylko są bardzo estetyczne i efektowne, jak to widać na zdjęciach, ale i pyszne! Łyżeczki czekoladowe.. fajnie wyszły, następnym razem bardziej je wyeksponuję - obiecuję! Dwa różne smaki budyniu? Miałam czarną środę,nie miałam już czasu wyskoczyć do sklepu, a w szafce znalazłam właśnie takie dwie torebki(...)jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami. Żółtka miksujemy z drygą połową cukru
Blondynka GotujePrzepis na biszkopt pochodzi z książki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie . Robiłam go już trzeci raz, ale zawsze na koniec zapada mi się środek. Przy składaniu tortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli(...)kokosu 3 małe kieliszki wódki lub likieru kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 400 ml mleka 200 g masła 60 g cukru pudru marmolada wieloowocowa Na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 50 g masła 150 g śmietanki 30% WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifepomarańczowej masy cukrowej posypka białe perełki Zbliża się czas Halloween... czas duchów, zjaw i upiorów oraz wesołej zabawy z ich udziałem. Aby nawiązać do tego święta przygotowałam dziś czekoladowe muffinki z wiedźminowym nakryciem głowy :) W małym rondelku rozpuścić masło. Wystudzić. Czekoladę drobno posiekać, albo starkować na tarce z grubymi oczkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie do zimnego masła(...)wlewać mleko, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć wszystkie suche składniki z mokrymi, mieszając tylko do połączenia. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do ¾ wysokości (fot.1) . Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut. Teraz przygotowujemy krem. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem i podgrzać na małym ogniu. Mieszać do momentu, aż mikstura
Świat Ciastacukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa czekoladowa: 3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła
Symfonia SmakówPrzepyszne semifreddo z malinami i uprażonymi orzechami nerkowca. Delikatne, kremowe i kwaskowe dzięki malinom. Idealne na upalne dni. Jeśli przygotowywaliście moje semifredo czekoladowo-kawowe , to zapewne
Oryginalny smakPewnego popołudnia naszła mnie ochota na sernik. Nie chciałam jednak przeznaczać na ten kaprys cukierniczy kilku godzin cennego czasu. Sięgnęłam więc po przepis mojej mamy
Szybko Tanio Smacznie