czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:363/624)

Śmietankowy tort z owocami lata 703

sporo satysfakcji i zwyczajnie sprawia frajdę :D Do tej pory na moim blogu pojawiło się ich kilka, np.  tort - lalka barbi ,  tort lego ,  ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy  oraz  tort bezowy przygotowany na moje urodziny  :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową(...)pałaszujemy  :) Smacznego! Jak stworzyć dekoracje z czekolady? Czekoladowe dekoracje tortu są proste i niezwykle efektowne. Przy pomocy czekolady można tworzyć skomplikowane wzory i napisy, a wcale nie jest to takie trudne. Jeśli chcemy w ten sposób ozdobić wierzch tortu, wystarczy ze sztywnego kartonu wyciąć kształt odpowiadający kształtowi formy do ciasta (najlepiej ją po prostu odrysować) i narysować lub napisać

Ratunku obiad
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 200

niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
ciasto z kulkami serowo-kokosowymi 134

łyżki mąki 1 jajko na ciasto: 5 jajek 225 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 150 g czekolady deserowej  4 łyżki kakao 150 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na polewę: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru łyżka kakao łyżka wrzątku płatki kokosowe i czekoladowe Przygotować kulki: wszystkie składniki umieścić(...)mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.  Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić. Masło, cukier puder, kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nutella Zebra Cake (na spodzie Oreo) 472

spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki (na tortownicę o średnicy(...)zmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek) 250 gram Nutelli Czekoladowy ganache: 50 gram gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 2 łyżki Nutelli 3 łyżki masła 50 gram orzechów laskowych Ciastka miksujemy w malakserze z masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej

Mango Papaja
Pieczarki bezowe 197

zrobić, gdy tych grzybów brak? Jako Ciasto na niedzielę , dla przyjemności zrobić… Pieczarki bezowe. Składniki: - 240 ml białek (muszą być o temperaturze pokojowej) - 400g drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - ½ płaskiej łyżeczki cream of tartar * Dodatkowo: - 2 łyżeczki kakao - polewa czekoladowa Białka przelewamy do dużej, czystej i suchej misy. Ubijamy(...)całkowitego wysudzenia (można nawet na całą noc). Czekoladę deserową rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka lub śmietanki (ma być gęsta polewa). Spody kapeluszy pieczarek (płaskie strony) smarujemy polewą czekoladową przy użyciu pędzelka. Trzonki przycinamy ostrym nożem, maczamy w polewie i łączymy z kapeluszami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Gotowe pieczarki przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku. UWAGA: * Cream of Tartar - Winny kamień

mojewypiekiinietylko
SŁODKA KAMPANIA DR GERARD 156

musiałam w ekspresowym tempie robić zdjęcia dla słodkiej kampanii.Oto co znajdowało się paczce   PRYNCYTORCIK: okrągły wafelek,który zdobył serce mojego męża.Słodkie nadzienie oraz wyrazista w smaku polewa czekoladowa,która rozpływa się wybornie w ustach....idealna kruchość...idealny wafelek,od którego ciężko się oderwać.   PRYNCYPAŁKI: dr Gerard tymi wspaniałymi wafelkami zdobył serca wielbicieli czekolady.Nie ma się jednak(...)pralinki i ciasteczka.Pasja skrywa w sobie porcję kruchego lub biszkoptowego ciasta,wyśmienitej czekolady i kremu,który zachwyca puszystością. KREMISIE: coś dla dzieci,coś co sprawi,że pojawi się uśmiech i to nie tylko na twarzach naszych dzieci,ale i na naszych.Fajny wygląd i wyśmienity smak.Idealnie kruchy herbatnik i czekoladowe misie wypełnione puszystym śmietankowym kremem.Osobiście te ciasteczka mnie urzekły. RURKI

Niespełnione zdolności kulinarne
Ptasie mleczko z galaretką 2880

pieczenia, szybko, smacznie i przyjemnie w sam raz na piękny, słoneczny majowy weekend :D A co to takiego? A oto pianka czekoladowo-śmietankowa z galaretką i owocami :) Składniki:  4 jajka 250 g masła  1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego  0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa owoce (banany, truskawki(...)wymieszać z kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! *u mnie powstały 4 warstwy, ponieważ niedokładnie wymieszałam jasną masę, a potem na niestężałą jeszcze jasną masę wlałam

Malinowo w kuchni
Sernik z rodzynkami i czekoladą 151

Zwarty i "ciężki" (chociaż bardziej pasowałoby słowo mięsisty) sernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki. Składniki: 700g sera śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 75g rodzynek ( użyłam od Helio ) 200ml wrzątku 200g śmietany 36% 100g czekolady gorzkiej Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe(...)delikatnie uderzamy trzy raz foremką o blat. Ciasto ładnie się wyrówna i ułoży. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku. Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą

Gotowanie i blogowanie
Kopiec adwokatowy 188

pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa adwokatowa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 6 łyżeczek żelatyny krem czekoladowy * 250 g masła lub margaryny * 100 g mlecznej czekolady * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania Biszkopt prostokątny Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając(...)cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa będzie jasna i dość sztywna. Następnie wsypać wcześniej przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu. Z biszkoptu zdjąć papier

Mix smaku
RAFAELLO - SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA 303

ciasto do koleżanki, mam nadzieję, że im smakowało. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy (u mnie z nutą wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka mąki pszennej  1 mały cukier waniliowy  ½ szklanki cukru  2 paczki krakersów (np. po 170 g)  200 g masła  300 g wiórek kokosowych  2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego (opcjonalnie(...)wiórek, wymieszać łyżką.   Blachę (małą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy.  Posypać resztą wiórek. Najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce

Kuchnia w opałach
Poziomkowa pianka sernikowa 212

strużką wlewamy wystudzoną galaretkę i cały czas miksujemy. Gotową masę wylewamy na czekoladowo- herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tabliczkę czekolady topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z kilkoma łyżkami kremówki i wylewamy na stężałą masę. Wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy ciasto truskawkami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Odrywane bułeczki z kruszonką 149

Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …   Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania. Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy! Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi dodatkami : dżemem czy kremem czekoladowym.   Albo(...)letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło. Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ). Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy. Dno średniej formy

Ostra na Słodko
Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady 268

należy owinąć ją szczelnie folią aluminiową (tylko dół i boki), by woda nie dostała się do środka tortownicy. Gdy zdecydujecie się na formę silikonową zabieg uszczelniania nie będzie potrzebny. Czekoladowa masa sernikowa: Wszystkie składniki na masę umieszczamy w misce i miksujemy do ich połączenia (nie miksujemy zbyt długo, by nie napowietrzać masy). Masę serową przelewamy na spód ciasteczkowy i pieczemy(...)formę z ciastem wkładamy do większej formy (szczelnej) lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości tortownicy, w której pieczemy sernik]. Mus z białej czekolady: 150 ml śmietany podgrzewamy w garnuszku (ale nie do wrzenia). Zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszając czekamy aż się rozpuści. Płyn śmietanowo-czekoladowy odstawiamy do przestudzenia

MyCookBook.pl
Murzynek z jabłkami 235

ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy czekoladowej: Rozpuścić masło, dodać mleko i kakao i podgrzewać wszystko na małym ogniu mieszając

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto Kilimandżaro 163

Składniki na ciasto ciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki(...)czekoladowa: tabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki masła 2 łyżki kakao cukier orzechy drobno posiekane Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać

Pychotkaaa