przepis siostry Anastazji. Nieco zmieniony przeze mnie ;) 1. miała być galaretka w środku, o której zapomniałam... 2. zamiast polewy czekoladowej i wiórek kokosowych wierzch wykończyłam cienką warstwą masy budyniowej i posypałam na nią startą czekoladę... taki psikus :) :) ale wyszło smaczne, szczególnie przez ten korzenny placek :) Składniki: -250 g margaryny -4 jajka -1/4 szklanki płynnego miodu -1/4 szklanki esencji(...)śmietankowe Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach do zrumienienia i suchego patyczka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do roztopionego masła dodajemy starte
KasiekGotujeTorcik Oreo bez pieczenia smakuje najlepiej z mocnym espresso i dobrą książką. Mocno słodki, delikatnie kawowy, z fajnym przejściem od masy czekoladowej do lekkiej, kremowej. Jeżeli
dolcevitainmykitchenBabka z dodatkiem kajmaku, który najczęściej jest kojarzony ze smakami Wielkanocnymi. Miękka, wilgotna, polana czekoladowym kajmakiem. Każdy ją lubi, od najmłodszych w rodzinie :) Polecam, nie tylko na święta. 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 jajka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 300 g masy kajmakowej(...)cukrem. Wlać przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok. 45 min. Babka wyrasta
https:KKuchniaMniamBabka, którą dziś prezentuję jest dziełem mojej przyjaciółki Asi :) Jest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu
Chocolate Muffin BlogCoś kakaowego za mną "chodziło". A dzieciaki chciały ciasto z gruszkami. Widziałam w internecie gruszki zatapiane w cieście, bardzo mi się to ciasto spodobało ze względu
Ala piecze i gotujemomentu gdy zacznie się rozpuszczać. Roztopioną czekoladę łączymy z ciastem i ponownie zagniatamy. Ciasto przy pomocy łyżki nakładamy na wcześniej przygotowaną blachę, pozostawiając duże odstępy, bo w pieczeniu ciasteczka urosną i "rozpłyną się". Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są pyszne, kruche, mocno czekoladowe, rozpływają się w ustach i znikają z talerza w mgnieniu oka :) Sprawdźcie sami
Taste Of My DaySuper ciasto łączące delikatność biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki: 6 jajek 3/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia litr dżemu jabłkowego 3 galaretki cytrynowe polewa czekoladowa różowy cukier na posypkę cynamon laska Skworcu.pl laska wanilii Skworcu.pl Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy(...)dosypujemy galaretki,zagotowujemy do wrzenia ciągle mieszając żeby galaretki się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3 łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem. Wanilia i cynamon pochodzą ze sklepu Skworcu.pl, zapraszam na zakupy: http://www.skworcu.com.pl
Z Majeczką w kuchniwanilii i mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy mąkę, sól i całość mieszamy. Dodajemy groszki czekoladowe, 1/4 M&M’sów i całość mieszamy (można dłonią). Okrągłą formę (lub kwadratową) o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy ciasto, wygładzamy. Na wierzch ciasta układamy pozostałe M&M’sy, Smarties, czekoladki Rolo dociskając
Made By Mom And Sonmieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Nie smarowałam patelni żadnym olejem ponieważ w skład placków wchodziło sporo masła i nie przywierały one do patelni. Jako dodatek do moich pancakes czekoladowych wykorzystałam wiśnie z kompotu, cukier puder oraz
Relaxtimemoreli (100g) 2-3 łyżki żelatyny Do dekoracji: polewa czekoladowa orzeszki ziemne niesolone Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na obrzeże miksuję - musi być bardziej lejące ciasto- przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg
Ciasteczkowy Potwórwięc mlecznej, zmniejszając jednocześnie ilość cukru i zwiększając gorzkiego kakao. Wyszło idealnie: brownie jest intensywnie czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite(...)formy. Na wierzchu ułożyć przkerojone na pół figi. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Znacie coś lepszego na jesienne smutki niż brownie bardziej czekoladowe od samej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzefrużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy układamy owoce lata, świeże lub lekko zmrożone. Przechowujemy w lodówce. The post Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata appeared first on Made
Made By Mom And Sonfrużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy układamy owoce lata, świeże lub lekko zmrożone. Przechowujemy w lodówce. The post Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata appeared first on Made
Made By Mom And SonOstatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA , potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki(...)zamieszać ciasto nożem, aby powstał marmurkowy wzór. Piec ok. 60 min. (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ja piekłam z termoobiegiem w temp. 155°C na najniższym poziomie przez 70 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić babkę w formie na 10 min., następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać
Domowa Cookierenka Agiinnymi Kuchareczkami postanowiłyśmy umówić się na wspólne pieczenie i wybór padł na popularne ostatnio Magiczne ciasto Moje wyszło chyba troszkę zakalcowate ale przyznam, że było bardzo smaczne Magiczne ciasto Składniki: 5 jajek 180 g cukru cukier wanilinowy 180 g margaryny 100 g czekolady łyżeczka kakao 100 g posiekanych orzechów - u mnie migdały 0,5 l mleka 6 łyżek mąki pszennej(...)dodajemy pianę ubitą z białek - delikatnie łączymy z masą żółtkowo-czekoladową. Całość wylewamy do formy ok 28 cm średnicy i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach - u mnie od góry delikatnie zaczęło się przypalać więc przykryłam je folią aluminiowa i tak się dopiekało ;-). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto i wstawić do lodówki. Ciasto powinno się rozdzielić w trakcie pieczenia
sierotka maRysia w kuchni