czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:374/624)

Drożdżówki z Nutellą 264

Bułeczki z czekoladową bombą w środku W obecnej edycji weekendowego Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się wszyscy z przepisem na Drożdżówki z Nutellą zaczerpniętym z bloga Kuchnia włoska i nie tylko! Przyznam szczerze, że byłam lekko zaniepokojona brakiem jajek w przepisie, ale skoro innym wyszło, dlaczego i ja mam nie spróbować. Było to słuszne i właściwe podejście, bo drożdżówki okazały się(...)przepyszne a samo ciasto mięciutkie i smaczne.  Bułeczki z równym zapałem pałaszowałam następnego dnia, po ich uprzednim kilkuminutowym "odświeżeniu" w gorącym piekarniku czy mikrofali. Trochę bólu w krzyżu przysporzyło mi bułeczek formowanie w charakterystyczne ruloniki z grzebykiem na górze . Zeszło mi się przy tym najdłużej, bo pierwszy raz mierzyłam się z takim formatem drożdżówek. Nic to, dojdę do wprawy

Grunt to przepis!
Serowa tarta bez pieczenia 120

deszczowych dniach trafił się w końcu jeden ciepły i słoneczny nabrałam więc ochoty na ciasto bez pieczenia. Sezon truskawkowy wciąż w pełni, ale mnie truskawki jeszcze się nie przejadły. Tak więc zapraszam na tartę serową z truskawkami. Serowa tarta bez pieczenia 25 dag maślanych herbatników czekoladowych 4-5 łyżek nutelli 50 dag miękkiego, zmielonego twarogu 20 dag kwaśnej śmietany

Pieguskowa Kuchnia
Ciasteczka ciecierzycowo-amarantusowe w czekoladzie 137

amarantusa 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego Polewa czekoladowa: 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka stewii w proszku 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Mąki wsypujemy do miski, dodajemy miód i masło orzechowe. Olej kokosowy roztapiamy i dolewamy do miski. Ciasto ugniatamy w dłoniach (może się lekko rozsypywać). W rękach formujemy kulki i rozpłaszczamy

Czarnawisienka
Naleśniki ryżowe – bezglutenowe 280

minuty z każdej strony). Przed smażeniem każdego naleśnika, pamiętajmy o zamieszaniu ciasta – mąka ryżowa lubi osadzać się na dnie. Gotowe podajemy np. z dżemem, jabłkami z cynamonem lub świeżymi owocami z twarożkiem. Gdy mamy ochotę na coś bardziej słodkiego – z kremem czekoladowo-orzechowym, masłem orzechowym lub z syropem klonowym. Możemy używać takich dodatków, jak do tradycyjnych naleśników

Poezja smaku
Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i kajmakiem 207

ekstraktu z wanilii 1 łyżka zimnej wody  Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Ja narysowałam pisankę na papierze do pieczenia i wylepiłam na wzorze pisankę. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut do zarumienienia. Wystudzić. Masa jogurtowo - czekoladowa: masa kajmakowa do udekorowania 160 g białej czekolady 125 g jogurtu greckiego - dzień wcześniej

The Sweet Damsel
Babka zebra 809

wyłożyć papierem do pieczenia. Wzdłuż keksówki na środku, wylewać na przemian równy pasek ciasta (po 3-4 łyżki), białego i ciemnego. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego

Oryginalny smak
Placek "Łaciaty". 113

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą serową. Ciemne ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Masę serową wykładamy łyżką na ciemną w postaci kleksów. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Na wierzch polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Magia jedzenia.
Krucha śliwka 191

Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa czekoladowa: 100 gr czekolady mlecznej Warstwa śliwkowa: 800 gr śliwek 80 gr cukru (można dodać więcej

moj przepis na
Ciasto grysikowiec bez pieczenia wg Ewy Wachowicz 1584

Dawno nie pojawiały się na blogu ciasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników polewa czekoladowa Wykonanie: Mleko, cukier, masło, kakao dodać do garnka zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę mannę i gotować parę

Pychotkaaa
Sernik amerykański 149

Sernik amerykański Jeśli macie ochotę na ciasto, które rozpłynie Wam się w ustach, to nie pozostaje Wam nic innego jak zerknąć na ten przepis i wygospodarować sobie chwilkę na przygotowanie pysznego, puszystego sernika. Będzie on dość mocno czekoladowy, i na pewno szybko zniknie z blaszki:) Składniki: spód: opakowanie okrągłych biszkoptów (125 g) 2 łyżki stopionego masła łyżka wody łyżeczka zapachu

na moim stole...
Churros 125

każdej ruchliwej ulicy. Jest to przysmak śniadaniowy podawany zwykle z cukrem pudrem i sosem czekoladowym. Postanowiłam przygotować go z dodatkiem wanilii i podać z sosem karmelowym. Świetna opcja dla fanów Tłustego Czwartku, bo może służyć jako szybka alternatywa dla pączków, faworków itd. Zapraszam. Składniki: na ciasto: 200 g masła 500 ml wody szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis

Wielki apetyt
Murzynkowe muffinki z niespodzianką Rafaello 174

rzepakowego 2 jajka pigwy w spirytusie kropla aromatu migdałowego i waniliowego wiórki kokosowe, polewa czekoladowa W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w drobno pigwę. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 1/2 wysokości. Umieścić po środku Rafaello, docisnąć. Niespodziankę

MarciochaKucharzy
Wielkanocna Babka - sękacz 139

każdą polewaną warstwą tworzą się sęki, stąd nazwa 'sękacz'. Samo pieczenie jest pracochłonne, dlatego też pracę sobie uprościłam i zrobiłam trochę grubsze warstwy- niż w tradycyjnym sękaczu. Ciasto jest miękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :) Sękacz: * masło(...)jajka- 6 szt. (oddzielnie białka i żółtka) * cukier puder- 150 g * mąka pszenna- 70 g * mąka ziemniaczana- 70 g * zmielone migdały- 70 g * aromat rumowy- 1 łyżeczka Polewa czekoladowa: * czekolada mleczna- 100 g * czekolada gorzka- 50 g * mleko- 3 łyżki * olej- 1 łyżka Sękacz: Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, miksując dodawać

Kraina Miodem Płynąca
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 117

sztywno. Gdy będą dobrze ubite, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Wlać masę czekoladową (przestudzoną), ciągle miksując. Na końcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać

Kuchnia w opałach
Mazurek orzechy-karmel-czekolada 219

nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - wyższy brzeg ciasta może nieco opaść podczas pieczenia - upieczony placek wyjąć delikatnie z piekarnika (najlepiej z blachą), ostudzić - ostudzone ciasto można od razu udekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej SOS KARMELOWY - do rondelka przełożyć cukier i wodę, mieszankę podgrzewać nie mieszając, aż woda odparuje, a cukier przyjmie karmelowy(...)podgrzewając w kąpieli wodnej, aż uzyska rzadszą konsystencję POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, nie gotować - gorącą śmietankę zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej polewy - polewę odstawić na krótko do lekkiego zgęstnienia, następnie użyć do dekoracji PRZEŁOŻENIE MAZURKA - ciasto kruche posmarować cienką warstwą masła orzechowego, pozostawiając wolny wyższy brzeg

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania