ulicy, na której niedawno otworzyli wegańską knajpę. Cuda na kiju tam są i smakują wyśmienicie. Zachodzę czasami, kiedy wracam po pracy i kupuję kawałek tarty z botwinką na cieście bez laktozy i bez glutenu. Cieszę się ogromnie, ze powstają takie miejsca i że są ludzie wierni swoim ideałom. Że jajko to dla wegan produkt pochodzący z eksploatacji kury(...)Jeśli macie podobnie to zapiszcie ten przepis bo wart jest grzechu :) Upiekłam go na 10 rocznicę naszego ślubu. Publikuję dopiero teraz. Jest czekoladowy spód, czekoladowy ser, czekoladowa polewa i dwa miliony kalorii ;) Ciasto: na tortownicę o średnicy 25 cm spód można też zrobić z ciasteczek Digestive i masła 300 g mąki 80 g cukru 100 g miękkiego masła 1 łyżka
bistro mamaproszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Po upieczeniu polewamy kajmakiem. Smacznego
Słodkości i nie tylkodrożdżówka, to doskonała propozycja na śniadanie, ponieważ pokrojona na kromki, które później posmarujemy masłem, smakuje naprawdę wspaniale. Ciasto po wyrośnięciu, rozwałkowaniu i nałożeniu czekoladowego nadzienia, zwija się w rulon, a następnie układa w tortownicy na kształt ślimaka (jak na zdjęciu). Po upieczeniu wygląda bardzo efektownie. Polecam upiec ją na śniadanie i zjeść posmarowaną masłem, miodem, a może nawet nutellą ... Drożdżówka(...)łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy 70 g rozpuszczonego masła 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao w proszku 1/3 szkl. cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Drożdże rozpuścić w letnim mleku z wodą. Dodać cukier, mąkę, dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż płyn się wzburzy. Pozostałą mąkę wsypać do miski, posolić i wymieszać
Posadzone i zjedzonePyszne naleśniki z waniliowym serkiem i truskawkami, polane pysznym sosem czekoladowym od firmy Fanex. Idealne danie na letni podwieczorek lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilogram białego sera 0,5 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo(...)kilograma truskawek Sos czekoladowy Fanex Listki mięty Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko i wodę, lekko solimy i miksujemy, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby napęczniało. Na rozgrzanej i posmarowanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Do miski przekładamy biały ser, dodajemy śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na naleśniki nakładamy
Bajeczna Kuchniamascarpone, 100 ml kremówki, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, dekoracja: 1 ananas w puszce, posypka czekoladowa, 1/2 kaki, płatki migdałów, wafelki czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie smarujemy formę do tarty margaryną. Następnie wałkujemy ciasto i rozkładamy(...)Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy serek mascarpone i żółtko- delikatnie mieszamy. Takim kremem smarujemy ciasto, układamy plasterki kaki, a na nie ananasa (tak by kaki były środkiem ananasa). Następnie posypujemy wkoło płatkami migdałowymi, po całości posypką czekoladową. Dekorujemy wafelkami
Aga w kuchnidieta do najzdrowszych nie należy, ani do zbytnio odchudzonych, ale, jeśli miałybyśmy podać jadłospis, do diety uszczęśliwiającej, to pierogi z bananami i kremem czekoladowo-orzechowym byłyby daniem głównym. Coś pysznego i mało skomplikowanego, więc... CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, WYKONANIE CIASTA: Mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)wałkujemy na bardzo cieniutkie! Powinno być sprężyste. Kółka wycinamy szklanką. FARSZ: Banany pokrojone w plasterki i krem czekoladowy. Jasne, że najlepszy będzie domowy, ale... czy Nutella nie jest grzechem w pełni uzasadnionym i wybaczalnym? WYKONANIE I GOTOWANIE: Na krążek ciasta (jak najcieńszego) nakładamy łyżeczkę czekolady i przykrywamy ją plasterkiem banana. Szczelnie "zamykamy". Gotujemy w prawie wrzącej, leciutko osolonej wodzie
Wypisz Wymalujwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis wg Pawła Małeckiego ze strony Lidla. Ciasto jest pyszne - lekko wilgotne, mocno czekoladowe i pełne chrupiących orzechów! Dodatkowym atutem jest łatwość jego przygotowania. (Tortownica o średnicy 24 cm) 250g płatków owsianych 400 ml mleka 2% 120g masła 220g cukru 3 jajka 80g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)dodać do płatków. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Dodać 2/3 posiekanych orzechów oraz czekoladę. Gotową masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm). Wierzch ciasta posypać resztą orzechów. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku
Di gotujeUwielbiam je, więc nie mogę odmówić sobie kolejnych słodkości z tymi owocami. Dziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron Krem(...)przygotowaną zalewamy czekoladę i odstawiamy nie mieszając na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości
Kuchnia w czekoladzieProfiterole czyli mini, ptysie to nic innego jak małe słodkie kuleczki z parzonego ciasta nadziane słodkim kremem. Ostatnio robiłam czekoladowe (przepis klik) a dziś skusiłam się na wersję ciut mniej słodką i bardziej wyrazistą w smaku. A to przez to, że w moje ręce trafiło malinowe nadzienie cukiernicze Lauretta . Na co dzień nie używałam nigdy takich produktów ale skusiłam się(...)nadziać i padło na pyśki. Połączyłam w nich rześkość malin i delikatność budyniowego kremu. Wyszło jak dla mnie wspaniale. Nic dodać, nic ująć. Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody na krem budyniowy: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej żółtko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadokładnie wymieszać. Przelać do garnuszka i wstawić na gaz. Gotować na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na zimny odwinięty biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia. Mus czekoladowo nugatowy: W rondelku zagrzać mleko, doprowadzając prawie do wrzenia.Wyłączyć gaz. Dodać zmiksowaną blenderem czekoladę i wafelki. Mieszać, aż wszystko rozpuści się. Odstawić. W kubeczku wymieszać żelatynę z zimną wodą(...)roladę. Roladę przełożyć na tace i wstawić do lodówki. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polać roladę robiąc zygzaki. Wafelki Lusette pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Pomarańcze lub brzoskwinie pokroić w paski i ułożyć między wafelkami. Ciasto powinno stać w lodówce
Kuchnia Pauletteswaniliowego 4 łyżki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowe perełki PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaję ocet i mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze(...)Kładę ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowuję drugą część masy budyniowej. Na to wykładam gęstą masę brzoskwiniową, wyrównuję. Wierzch przykrywam biszkoptem jasnym. 7. Polewę czekoladową przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia KasiTakie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne
Kraina Miodem PłynącaWszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem
Humanistka w kuchnisłodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak. Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto na naleśniki 1 szklanka mleka 4/5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli mus czekoladowy 200 g śmietany 30% (małe opakowanie) 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka) dodatkowo banany gorzkie kakao Składniki na ciasto naleśnikowe(...)łyżce przestudzonej czekolady. Przygotowany mus wstawić do lodówki, aby lekko stężał. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć porcje ciasto. Naleśniki ostudzić. Przed podaniem złożyć na pół, udekorować plasterkami banana i ponownie złożyć formułując trójkąt (ostatnią warstwę należy posmarować musem czekoladowym). Przygotowane naleśniki ułożyć na talerzu i posypać gorzkim kakao. Od razu podawać. *z podanych składników usmażyłam 5 dużych naleśników
Ugotowaćwyłożyć frużelinę (może być lekko ciepła) i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na zastygniętą frużelinę wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch ciasta cieniutko posmarować kremem budyniowym i polać polewą czekoladową. Krem budyniowy można podzielić na dwie równe części, z których jedną część wykładamy na frużelinie, a drugą na wierzchu ciasta
In my kitchen